21 август 2010 г.
Пилешка кавърма
Кавърмата с месо е от "манджите", дето сами се готвят и чиято рецепта е като разказване на вицове - все някой се обажда и казва "А да, ама тоя аз го знам така" Което за кавърмата е съвсем разбираемо, защото всеки я готви така, както му харесва - със или без запръжка, с любими подправки на вкус. Вкусна е както с пилешко, така и със свинско месо, у нас разликата е, че със свинското я правя в глинения гювеч - слагам всичко, запечатвам с фолио или тесто и забравям за 2-3 часа във фурната, а с пилешкото - колко му трябва на един бройлер - в тенджерата, доста по-бързо е.
Продукти за 5-6 порции:
около 1 кг. пилешко месо без кост (бяло или почистени бутчета)
200-250гр. гъби (те са от продуктите, които могат да бъдат пропуснати)
3-4 глави лук
60-80 мл олио/зехтин
1 чушка
малко парче праз (ок. 10 см, за аромат)
1 домат и 400 мл доматен сок (или 2 домата и 250 мл бульон)
150 мл бяло вино
1 ч.л. захар (за неутрализиране киселината на домата)
1 ч.л. червен пипер ( сладък и лют на вкус)
по щипка целина, чубрица, мащерка и черен пипер
1 дафинов лист
сол на вкус
магданоз
1 с.л. царевично нишесте или брашно за сгъстяване ако трябва
Приготвяне:
* Лука се нарязва на полумесци , задушава 5-6 мин. в олиото.
* Прибавят се нарязаното на кубчета пилешко месо, почистените и нарязани, ако са големи гъби, посолява и задушава отново за 5-6 мин. (под капак)
* Прибавят се ситно нарязаните домат, чушка, праз, червен пипер, подправки, доматен сок или бульон, виното; възвира се да клокне и намалява степента на котлона така, че да къкри тихо около 30 мин.
* месото трябва да е омекнало. Ако не е пилешко, оставя се да се задушава, докато омекне.
* Прибавя се дафиновия лист, задушава още 3-4 мин. , сгъстява се с размитото в малко вода нишесте или брашно и отстранява от котлона.
Сервира се с гарнитура ориз или картофено пюре- много красиво е да се оформи кръг с помощта на ринг, а кавърмата да се постави в центъра и поръси със ситно нарязания магданоз.
Друг не по-малко ефектен начин е да се сервира в омлет - по възможност тъничък, за да не стане много тежко.
И още един - когато месото омекне се разпределя в гювечета, които могат да запазят топло ястието докато бъде сервирано.
И последен - за радост на семейството - без гарнитура, само кавърма
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Хм, Пепи :) наистина всеки си има рецепта за кавърма. При нас баща ми й е майстора :) По нашия край се прави с праз и сухи чушки, а най-лютите традиционалисти и със свинска мас, и си е типично зимно ястие... тате я прави и с пилешко за капризния ми брат ;) Ще му покажа твоята рецепта (яко не я е видял вече ;-)
ОтговорИзтриванеХубава неделя от мен :)
Пепчо,
ОтговорИзтриванеобожавам всякаква каварма :)
А ти ни глезиш и предлагаш толкова начини за сервиране!
И аз се присъединявам към "радостта на семейството":така най я харесвам!
Поздрави и спокоен уикенд!
Аз пък този "виц" не го знам :))) Това ястие не присъства на нашата трапеза, но пък в заведения си поръчвам от него, стига да присъства в менюто и да ми се хапва нещо "нашенско".
ОтговорИзтриванеМного апетитно изглежда!
Вкусна и усмихната вечер :)
Благодаря, мили дами!
ОтговорИзтриванеИнче, пробвай в къщи, знаеш, че има разлика от домашно приготвената храна :)
Дани,като по чудо този път има още :) Идваш ли?
Зори, чакам рецептата със свинско и люти чушки (само Жул се дърпа на лютото, но ще свикне и тя :) Виж, маста ще я пропусна, че ни идва много .....
Идваам, Пепче :)
ОтговорИзтриванеИ ще ти донеса кори за медовик и готово дулсе де лече!
Между другото има и магазин в София :)
Ама София далече :) А карамелени млека обожавам, хайде :)
ОтговорИзтриванеМного обичам пилешка кавърма, Пепи. Готви се лесно и става бързо. Благодаря, че ми напомни.
ОтговорИзтриванеНикак не обичам месо, но твоите предложения винаги успяват да ме изкушат. Кавърмата ти излгежда страхотно! Снимките ти са прекрасни.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Цвети :)
ОтговорИзтриванеМного ме се радвам, че ти харесва въпреки, че не обичаш месото :)
Така е, Дани, бърза и лесно е :)
много яка рецепта браво!
ОтговорИзтриванеСтана разкошно като вкус, благодаря за рецептата :)
ОтговорИзтриванеднес е студеничко и обядьт трябва да ни стопли ,почвам я тази прекрасна кавьрмичка - дано успея да я приготвя
ОтговорИзтриванеСтана много вкусна кавърма! Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеДа кажа и аз едно огромно благодаря за този вариант на рецептата. Сервирах с подложка от картофено пюре и чаша червено вино разбира се. :)
ОтговорИзтриванеЕхеее, не съм надвиквала тук скоро.
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че сте харесали пилешкото, така приготвено.
Благодаря ви, че се доверихте на рецептата!
Ще следя с интерес и ще се уча
ОтговорИзтриванеПоздрави
Много вкусно изглежда наистина. Хапвал съм няколко пъти, вкусно е наистина колкото изглежда, че е вкусно :) Леле какво казах и аз не знам направо.
ОтговорИзтриваненищо де, важното е, да е вкусно!
ИзтриванеMajat mi se vliubi v neq.Vinagi,kogato go popitam kakvo da sgotvq,mi kazva "Ot onazi vkusna kavarmi4ka" :)Blagodarq za receptata,strahotna e. Miroslava
ОтговорИзтриванеМоля, моля :) радвам се, че я харесвате, Мирослава :)
ИзтриванеАу тази кавърма стана близко до божествена !!! Рецептата е разкошна. Отивам да сипвам на народа :-)
ИзтриванеСтрахотна каварма е! Браво!
ОтговорИзтриванеУтре ще я пробвам, изглежда прекрасно. Мисля да я разпределя в гювечета и да чукна по едно яйце отгоре :)
ОтговорИзтриванедобра идея, много добре върви кавърмата с чукнато яйце, или в омлет. ето тук съм я правила в омлет и в гювече
ИзтриванеНадявам се да споделиш дали ви е харесало :)
Стана прекрасна, благодаря за рецептата. Блога ви е чудесен, поздравления
ИзтриванеТрудничко ухае,с повечко сосче ми се получи,но децата обичат да си топят....Благодаря!
ОтговорИзтриванемоля :)
ИзтриванеMного вкусно стана! Благодаря за рецептата :)
ОтговорИзтриванеМоля :) Радвам се, че Ви е харесала :)
ИзтриванеТъй като готвенето НЕ ми е страст,правя го по задължение, изобщо не си поставям за цел да помня кое ястие как се приготвя! Просто си измислям менюто и надниквам тук! Получават ми се нещата! При мен не важи правилото" Приготвеното САМО с много любов е вкусно!" Не ми е приятно, но благодарение на този блог стават чудесни ястия!
ОтговорИзтриванеРадвам се за което :) Абе не винаги само с любов се получават нещата. Ето днес не ми върви, кипя едни бобови тук, изсипвам, пустосвам..... ама се налага да ги направя нещата днес в почивния ден. Е, боба беше чудесен, каза мъж ми преди малко като вечеря :)
ИзтриванеПоздрави!
Благодаря за вкусната и лесна рецепта! Мъжът и детето си облизаха чиниите :)
ОтговорИзтриванеБраво на теб :) Вкусно си сготвила, значи :)
ИзтриванеЗа втори път я правя и за втори път ме хвалят и майка и свекърва, а три тях да ме похвалят е трудна работа. Благодаря!
ИзтриванеСтрахотно! Значи вече не си "не много добра" :) щом и мама, и свеки са те похвалили!
ИзтриванеЧестит празник!
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеЧудесна е ,благодаря :)
ОтговорИзтриванеМоля :) Хапвайте със здраве!
ИзтриванеДа видим какво ще забъркам.... месото е овкусено с черен пипер и червен пипер, за пържолки. Нямаха друго в магазина, а трябва да се вечвря нещо... Малко ала-студентско меню - тежка импровизация :D рецептата е страхотна, браво <3 Калина
ОтговорИзтриванеВажното е задушаването, лукът и месото, виното и доматите да са там :) другото е въпрос на импровицзация.
ИзтриванеДа споделите после дали е ставало за ядене ;)
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеБраво !!!! За рецептата много вкусно се получи ! И аз получих браво от мъжа ми :D
ОтговорИзтриванеЕ, браво и на теб!
ИзтриванеСтана страхотно, благодаря много.
ОтговорИзтриванеМоля :) Пак заповядайте!
ИзтриванеТози виц не бях го чувала😉, но му добавих една глава чесън и шепа сини сливи. Голяма вкусотия! Благодаря!
ОтговорИзтриванеО, да, сините сливи много добре подхождат в тази манджа 🥰
Изтриване