Spaghetti Cacio e Pepe. Вкусът е в простите неща. Уникално вкусната паста , състояща се точно от тези три съставки, които са и името на рецептата - спагети, сирене и пипер. Историята и е някъде преди два века назад в Апенините, но няма да я търсим Простичка, както и спагети Карбонара. Пастата на римляните - сиренето задължително е пекорино; никакво друго, никакво масло, никаква сметана. Естествено, ако не държите да приготвите рецептата в оригинал, може да си я направите с пармезан, или друго от жълтите италиански сирена (пекориното знаете е овче и малко по-пикантно и солено от другите, но на мен ми е любимо). В едно предаване дори гледах, че я сервират в пита пекорино ето с този вариант на рецептата бих направила компромис. Някои кулинарни гурута твърдят, че се приготвят с тонарели (паста, подобна на спагетите), но както и за други рецепти от страната на Ботуша и за тази съм се доверила на Дженаро Конталдо, който казва, че спагетите са перфектната паста за Качо е пепе, за да може сосът да полепне добре по дългата повърхност на пастата.
Освен, че е с три съставки, пастата се приготвя и много бързо, което я прави и перфектно ястие, когато нямате време, или се прибирате късно, или ако просто много обичате паста. Приготвяте си сиренето и пипера, докато се сварят спагетите (според указанието на пакета). За да стане по-гладък сосът, сиренето, което се слага в него освен настъргано е и претрито с пръсти. Макар и лесна рецептата, това е тънкостта при приготвянето и - сосът да е гладък; да не стои като полепнала извара по пастата, а тя да бъде като потопена в млечния гланц на соса, без да е добавяна сметана. Черният пипер е смлян, или счукан в момента на приготвяне на пастата (дори е препоръчително да е счукан, не смлян през мелница. При мен пиперът така или иначе е леко отклонение, тъй като сигурно още година ще ползвам шарения пипер, който Жул ми довлече. ) Сиренето за соса е по 35г за порция това е нещото, с което не бях съгласна и просто си слагам по 50г.
Продукти за 1 порция:
100 г спагети (или тонарели)
35 до 50г сирене пекорино + още 25-30г за поръсване (Pecorino Romano, или Pecorino Sardo.)
1 ч.л. черен пипер на зърна (трябва повече, но все пак си знаете степента на издръжливост на езика и стомаха към пипера)