30 ноември 2014 г.

Пилешки хапки с гъби, зеленчуци и сметанов сос



      Нищо ново под слънцето, което ни се разсърди тези дни и не се показва :) Затова пък манджите у дома вървят  към едни по-топли, по-плътни... със сосче и с месо, разбира се.
      Тези пилешки хапки с гъби и сметанов сос са правени, правени.... десетки пъти у дома. Без зеленчуците, но разликата с тях става за сметка на количеството :) И се оказа, че със зеленчуци, младите хора у нас много ги харесват - за 10 дни ги правих 3 пъти 
 girl_haha Е, старшия любимец не опита нито веднъж. Той е до живот скаран със сметановите сосове, освен, ако не са с глиган. 


И така - ето една страхотна манджа, която се приготвя толкова бързо, колкото и времето, за което я написах тук :) Но пък определено ще бъде полезна за човеците, с фамилия Стоев/а. 

Продукти за 4 порции: 
~600 г. пилешки гърди

1 пакет замразени зеленчуци (любими) ~ 400г 
~300г гъби
 2 с.л. едрозърнеста горчица 
 2-3 скилидки чесън 
3-4 с.л.  олио  
~ 50-60 мл бяло вино 
150 г топено сирене 
300 мл течна готварска сметана 
2 щипки естрагон (мащерка) и черен пипер 
сол на вкус


Приготвяне: 
* Пилешкото месо се нарязва (на ивици, или на хапки) и посолява. 
*  Поставя се  в широк, голям тиган, заедно с олиото и виното  и се готви, докато се изпари течността.
* Прибавят се почистените (ако трябва измити) и нарязани гъби и замразените зеленчуци. 
* Готви се под капак, докато се изпари водата от тях.
* Прибавя се топеното сирене, пасираните скилидки чесън, сметаната и горчицата и готви още 5-6 мин, докато сиренето се разтвори напълно в соса.  

* Поръсва се с естрагона и черния пипер и отстранява от котлона. 




28 ноември 2014 г.

Конфитюр от червено цвекло



      На всеки се е случвало да се почувства нервен и да е по-раздразнителен от обикновено.  Има дни, когато стресът и напрежението  просто идват в повече и ей богу :girl_haha::girl_haha: отминаващата  седмица беше   такава. Психолозите казват, че нервността и раздразнението са своеобразна защитна реакция на организма, но мерки, за да се отърсим от тях не препоръчват. Освен хапчета :smile1:Аз не  съм психолог и  съм си намерила начин  за справяне със стреса. Най-редовно си признавам, но в такива моменти забърквам  нещо.  Звука от миксер, пасатор, или друг бръмчащ домашен електроуред  ми действат като балсам за нервите.....или висенето  над котлона. Ей  така да си вися и да чакам нещото там да се получи. Е, понякога ми се получават. И тъй като сега е сезона, в който винаги имаме червено цвекло - за салата, или за фреш на авджи, реших, че ще изпробвам нещо ново - сладко от червено цвекло.  Ама какви решения ми вземат бръмбарите в главата понякога :smile1: единодушно. Сладко, но не за филия с масло да мажем, а по-скоро конфитюр, с който да гарнираме  месо или сирене. Сладко или конфитюр :innocent: пообърках ги,  но текстурата на конфитюра принципно е по-фина от тази на сладкото. Както и да се нарече, истината е, че в момента, в който изстина сладкото, гарнирах  хамбургер с пилешко кюфте и толкова нямах търпение  да  опитаме с по-младата ни   госпожица, че забравих да му сложа лист салата. Зеленко. Но и без зеленкото успокоихме нервите със сладко-киселата нотка на конфитюра, гарнирал пилешкото кюфте и сиренето. 
      След като направих  експерименталната  доза,  мисля да повторя в по-големи количества - 5-6 бурканчета няма да са ми излишни в шкафа.  




КОНФИТЮР ОТ ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО 


Продукти: 

1кг червено цвекло 

2 средни глави червен лук 
100мл червено вино
100 г мед

2-3 с.л. зехтин
100 мл балсамов оцет
50 мл ябълков оцет 

2 зърна карамфил 

2 с л масло 




Приготвяне: 

* Цвеклото и лука  се почистват и обелват. 
* Лукът се нарязва на тънки полумесци, а цвеклото се настъргва на едро ренде***. 





* Поставят се в дълбока тенджерка, заедно със зехтина и 2-3 лъжици от виното. 
* Когато сместа заври, котлона се намалява на по-ниска степен, съда се затваря с капак и се задушава. 
* Останалото вино се прибавя на 2-3 пъти - през около 10 мин, когато течността до момента сее изпарила. 
* След като поеме цялото количество вино, лука и цвеклото са вече омекнали. Прибавят се балсамовия и обълковия  оцет и се оставя да къкри без да се покрива с капак.  
* След 10-на мин. се прибавят меда и карамфила.

* Готви се на тих огън, докато се изпари течността (от време на време разбърква).
* Отстранява се от котлона, прибавя се маслото, разбърква се и се пълни веднага в бурканчета (от това количество излязоха 3 малки бурканчета по 200г)
* Обръщат се на капачката и оставят така, докато изстинат напълно.








***Стържете зеленчуците винаги на остри рендета. Така соковете им не изтичат и не пръскат всичко наоколо, а остават в тях. Аз се възползвам от острите зъбци на    електрическо ренде Fresh EXPRESS+ на Тефал , с което настъргването  на твърдото цвекло ми отне около 5 мин.    За стъргането на цвеклото тук червената приставка е най-добра, а за полумесците на лука - зелената.  





26 ноември 2014 г.

Витаминозна салата от червено цвекло, гулия и моркови

  
    В сезона  на настинки, хреми, вируси и всякакви отпаднали състояния, тази салата  се явява като една мощна  антивирусна, противогрипна, витаминозна и лечебна бомба.  Друг е въпроса с какво ще я консумираме – дали с чаша ракия, вино, или с парче сирене – салатата освен много вкусна е и изключително полезна, благодарение на зеленчуците, от които е направена.  
       Важното е, че има вълшебно въздействие  върху човешкия организъм и когато си много, много уморен дори след дълъг работен ден, ще ти даде сили и зареди с тонус :scenic: 
  


Червено цвекло  .  Добре известни са  лечебните свойства му свойства  - сокът съдържа холин, който изчиства от токсини не само черния дроб, но и целия организъм. Макар и съдържанието на желязо да не е високо, то е с много добро качество, което го прави чудесна храна за прочистване на кръвта, както и  при лeчението на много заболявания, причинени от токсини. Освен  за прочистване  на организма от токсините, цвеклото е много,  много полезен зеленчук, от който у  нас често си правим сокове
Гулия (земна ябълка). Истинско съкровище, скрито в земята. И още по-малко известно от червеното цвекло. Много полезна за здравето, поради  богатото и’ съдържание на  желязо, цинк, фибри, силиций, магнезий, фосфор, калий, пектин, аминокиселини, органични киселини, витамини С и В , както и от високото съдържание на инулин (много ценния природен полизахарид, който се състои от 95% фруктоза). По хранителни качества може да замени картофите – подлежи на термична обработка, но е чудесна и настъргана с други зеленчуци в салата,  а парченце от нея, поставено в чая придава аромат, подобен на лимоновия.
Моркови и лимон . За полезностите   им  и колко богати са на витамини С,D,Е  - дори децата са чували :) 
Чесън. Малко ;)  миризлив, но невероятно  добър природен „антибиотик”, който държи вирусите далеч от нас (е, понякога и околните....). Съдържа   големи количества флавоноид, който помага за подобряване на имунитета.

    С тези няколко продукта, които освен полезни, са и съвсем сезонни в този момент, ние можем да помогнем на организма си  да се справи по-бързо с всяка умора, хрема, настинка, или вирус. А най-хубавото на салатата е,  че не е от тези храни, които трябва да ядем насила, само и само, защото са полезни, а ядем, защото са  вкусни :)  Опитайте и ще се уверите сами! Ако пък не стържете зеленчуците на ръка, а си имате електрическо ренде Fresh EXPRESS на Тефал ,  правенето и  отнема само няколко минути  и няма да се притеснявате от рендосани връхчета на пръстите :smile1:, което, уверявам ви много боли.




Продукти:
2 глави червено цвекло (~500г)
5-6 моркова (~300г)
4-5 глави гулия (земна ябълка)
4-5 скилидки чесън
½ лимон
магданоз или кервиз (целина)

За дресинга:
1 ч.л.мед (зеленчуците са сладки, но понасят още  малко мед J )
1 ч.л. сол
1-2 с.л.оцет оцет (балсамов по желание)
5-6 с.л.зехтин/олио

По желание - орехови, или други ядки; сирене  

Приготвяне:
* Цвеклото, гулията и морковите се измиват  и обелват (гулията е топчеста :)  и може да не се бели, а само да се  измие добре с четка. Цвеклото доста цапа, но пък лесно се измива. Може да го белите с домакински ръкавици.)
* Настъргват се на едро ренде**

  
* Скилидките чесън се настъргват на по-фино ренде.
* Всичко се поставя в купа за салата.
* Прибавя се нарязаният на кубчета лимон и  нарязания магданоз или целина.
* Продуктите за дресинга се разбъркват, докато се разтворят меда и солта.
* Заливат се зеленчуците и салата разбърква.
* По желание (а при мен го има) може да се поръси с настъргано сирене и  смлени ядки -  прясно запечени, за да може да се извлече аромата им.
* Салатата се консумира веднага, тъй като от солта цвеклото пуска много сок. Ако  няма да я сервирате веднага, само настържете цвеклото и морковите и ги приберете в хладилник в купа, завита със свежо фолио (торбичка) . Непосредствено преди консумация прибавете чесъна, лимона, зелената подправка  и залейте с дресинга.

Приятно хапване на вкусната доза витамини :)


  

***С  универсалния   уред на Tefal за настъргване и рязане FreshEXPRESS+   рязането и настъргването на зеленчуците е лесно, тъй като както вече казах не пазя пръстите от острите зъби и ножове на рендето (тъй като не ползвам държача за  зеленчуци, когато стържа). Благодарение на 5-те си приставки Fresh Express + ни позволява да режем и настъргваме  зеленчуците и плодовете директно в купата, в която ще сервираме салатата.  А рязането на зеленчуците за тази салата е истински тест за възможностите на рендето FreshEXPRESS+ 






22 ноември 2014 г.

Пилешки кюфтета с кашкавал и млечен сос


      Такива пилешки кюфтета не правя много често,  защото у нас сварено пилешко месо обикновено не остава - влагам в супа, без която не можем :smile1:  Пилешки кюфтета  съм правила и от смляно сурово пилешко месо, но по този начин - с добавен кашкавал стават с една хрупкава коричка и повече ми харесват  :smile1:.  Естествено, въпрос на вкус е. Но се и пържат по-бързо и ако нямате робот, или месомелачка - това е добър вариант да си хапнете пилешки кюфтенца
      За соса само мога да добавя, че е пикантен и нежен :) Кюфтетата биха минали без него, но пък си струва да се опита - сметаново-горчичен, но с жълтъци и  кисело мляко. Разкош nyamnyam


Продукти (за около 15 кюфтета): 
~ 600-700 г сварено пилешко месо (бутчета при мен, само бяло ми е сухо) 
~ 2о0 г кашкавал 
2 яйца и 2 белтъка 
по 1 ч.л. сол, черен и червен пипер; риган (или мащерка ) 
3 с.л. кисело мляко с  1 ч.л. сода за хляб 
3-4 с.л. галета 
2-3 стръка пресен лук 
магданоз (този път нямат) 

олио за пържене 

За соса: 
200 мл. течна готварска сметана 
2 жълтъка 
2 с.л. препечено брашно 
~150 г кисело мляко (1/3 кофичка) 
1 с.л. горчица 
сол  на вкус
1 с.л. масло 


Приготвяне: 
* Свареното пилешко месо  и лука се нарязват на ситно. 
* Кашкавалът се настъргва. 
* Поставят се в купа, прибавят се яйцата, млякото, подправките и галетата. 
* Разбърква се хубаво - трябва да се получи гъста смес, която не лепне по мокри ръце :) 
* Загрява се мазнината в тигана. 
* С мокри ръце се взема по  топка от сместа и оформя на кюфте.  Не се овалва в брашно :) 
* Пържат се в загрятата мазнина до зачервяване от двете страни (не на мах, да не прегорят) и изваждат на кухненска (абсорбираща) хартия да се отцедят (а под хартията - скаричка, както пиша често, за да останат хрупкави и отдолу, вместо да се задушават.) 

- Ако сместа остане по-рядка, може да се пържат, като се сипват в мазнината с лъжица. Когато се запържат, сместа се стяга и обръщат лесно. А може да се прибави и още малко галета. 
- Вместо пържени, могат да се изпекат в загрята предварително на 200* фурна за около 25-30 мин. 

Приготвяне на соса: 
* Жълтъците се разбиват с киселото мляко, горчицата, брашното и солта - не трябва да остават бучици брашно.
* Прибавя се сметаната.
* Сместа се поставя в касерола, или малка тенджера на котлона и изчаква да кипне, при непрекъснато бъркане (на средна степен на котлона) Гъстотата на соса е по  желание, но моля да се има предвид, че като изстине, соса се сгъстява още.  Когато е готов се прибавя лъжичката масло и разбърква, докато се разтопи. Така става гладък и лъскав.

Сервират се по няколко кюфтета и се заливат със соса :) 
 

Кюфтетата са много вкусни с малки питки на хамбургери, гарнирани с конфитюр от червен лук, или както този - конфитюр от червено цвекло и червен лук. Но за него след няколко дни  :smile1: Е, парче сирене също е чудесна, много вкусна  добавка в хамбургера.
Да ви е сладко! 



10 ноември 2014 г.

Меденки за делник, меденки за празник :)


     През изминалата седмица няколко "блогуващи"  (ама пък с мерак) лаици в кухнята, получихме предизвикателство от Лидъл да направим някакво сладкишество, използвайки въображение и част от продуктите-подарък, с който ни изненадаха отново. 



На мен въображение много не ми трябваше, защото  в момента, в който видях  пакетчета  "Смес от подправки за меденки" и "Смлян джинджифил" си представих меденки. 



И се сетих колко приятно канелено ухае къщата, докато се пекат меденките. Обожавам този аромат, който ми напомня Коледа. И червено вино. За него не знам защо така. Меденки обичам с шоколад, още повече на медени линцери с шоколад, поели сладкото, с което са слепени. 
       Меденките са много лесни за приготвяне, не са претенциозни и са подходящи за всякакви празници - летни, зимни..., а като няма празници :smile1: за делници :)  Пък и прилично количество излизат, както при всички мои сладки от онова старо време :). Умни са били хората така да ги правят - има и за дегустации, за подаряване, за среднощно хапване  :girl_haha::girl_haha:


      Ден по-късно реших, че така и така ще правя меденки, ще направя и една изненада на две от децата ни, които днес тържествено ще си получат дипломите.  
      
       (искрено и лично) 
      Мили деца! Бъдете себе си! Посрещайте трудностите смело и заедно, а успехите с идеята, че можете още! 
     И от все сърце ви пожелавам на добър път в живота;  да работите това, което харесвате и ви прави щастливи! 


Меденки

Продукти:

3 яйца 
10 с.лъжици мед 
6 с л захар
15 г   сода за хляб ( 1 и половина ч.л. сода за хляб) 
настъргана кора на 1 лимон (възможно най-фино)
300 мл олио  
10 г канела
1 пак.  15 г "смес от подправки за меденки Belbake" (Нат ми е носила подправка за меденки и от Чехия -  експлозия от коледни аромати е такава смес.  При липса на готова може да си направите - смлени равни количества звездовиден анасон, кориандър, джинджифил, кардамон, карамфил и тройно количество канела. Тази смес може да издържи много време в бурканче и да ползвате за сладки, както правя друг път)
1-щипка  смлян джиндифил 
1 ч.л. ванилена захар ( в случая е Belbake) 
~5  чаши брашно от по 240мл (тъй като  зависи от големината на яйцата и плътността на меда, тестото трябва да е меко и да не лепне по ръцете

сладко за слепване (от сините сливи за мен е фаворит за линцерите)
~ 300г   шоколад за глазурата и 40мл сметана(+ 20мл коняк по желание) 
кокосови стърготини и кандирани плодови корички (Belbake - кутийки от тези зареждам по няколко, когато пускат предпразнично в Лидъл, защото много харесваме и тези многозърнести блокчета 



Приготвяне:

* Яйцата със захарта се разбиват за кратко на ръка . 
* Прибавя се  олиото, меда, лимоновата кора, канелата, подправките и джинджифила. 
* Разбърква се добре. 
* Добавя се по малко от брашното, смесено със содата за хляб  и замесва тесто, което НЕ трябва да лепне по ръцете. Ако сложите повече брашно, се разточва трудно на кора и меденките стават по-твърди.  Личен опит innocent
* Разточва се  на кора с дебелина около 3-4 мм. Изрязват се с формички меденките ( или кръгчета с чаша, или просто се нарязват на правоъгълници с желаната големина - така е най-мързеливо  ) 
* Пекат се в загрята фурна на 180* за около 10-15 мин (съвсем леко си променят цвета и са готови). Много се внимава тук да не се препекат, защото тогава стават твърди и рядко омекват, дори слепени с мармалад. 



Тук ще вмъкна, че вместо да се разточи на кора и изрязват форми, могат да се направят на топчета-меденки, които след изпичане се издълбават и пълнят със смес от прясно мляко, масло, мармалад и трохите. Но е мноооого по-пипкава работа :) особено ако няма кой да ви търкаля топчетата.  Но тъй като аз често си купувам готови медени линцери и харесвам приличната им големина, реших да си ги направя прилични, с големина около 4/7-8см. Освен дребните, за картинките. 
Е, съвсем егоистично, доволна съм. 

След като  изстинат напълно меденките се слепват със сладкото по двойки.
Шоколадът се разтопява със сметаната и коняка на водна баня или в мв-то(внимателно, на ниска мощност, да не се пресече) . Белият шоколад обикновено е много капризен, винаги го разтопявам на котлона и когато е готов му се отделя маслото :) в повечето случаи. Изцеждам го и едва тогава потапям меденките в него. 



Потапят се  наполовина  в разтопения шоколад и се нареждат на решетка, или хартия за печене, за да стегне шоколада. Докато шоколадът е още топъл се поръсват (по желание) с кокос, или кандираните корички, или с друга украса и така оставят да изстине.
Ако искате целите да са потопени в шоколад - оставяте да стегне шоколада от едната страна и тогава потапяте от другата страна.

Ако обичате старите, продавани преди 30+ години медени питки :) големи и кръгли, изрежете кръгове, изпечете ги и потопете само едната им страна в шоколад. Аз си я оставях за накрая. Откакто се помня оставям за последен залък това, което ми харесва най-много :) 


Другите, малките бисквитки с картинки за дипломиране са ядлива вафлена хартия, която се лепи с фарситура на изпечените меденки. В такъв случай - от разточения лист тесто  се изрязват точно толкова големи меденки, колкото е размера на картинката. Повярвайте ми, иначе става доста по-грозно :) 



И сега в стила на Оскарите искам да благодаря на две дами, без които нямаше да има бисквитки-изненада-за-дипломиралите-се-строителни-инженери. 

 На Катето, която ми изпрати файла с картинките и ми спести търсенето и оформянето. 
Ако бях малко по- внимателна, щях да прочета, че тя под картинките е подложила фондан.....  

На Веси Панова, която ми помогна на втория опит и не ме остави да се откажа :)
Ако бях малко по-внимателна, нямаше да си пропусна съобщението  първия път.... 


Благодаря и на Лидъл,  на чиито тематични седмици и аз съм фен и ме подстрекаха да направя меденки, по никое време :) без Коледа. 



 :smile1:  А ето пак меденки, украсени за рожден ден, за Великден...... с фондан и с помощта на две млади дами. Следват мартенски иКоледни






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...