10 ноември 2014 г.

Меденки за делник, меденки за празник :)


     През изминалата седмица няколко "блогуващи"  (ама пък с мерак) лаици в кухнята, получихме предизвикателство от Лидъл да направим някакво сладкишество, използвайки въображение и част от продуктите-подарък, с който ни изненадаха отново. 



На мен въображение много не ми трябваше, защото  в момента, в който видях  пакетчета  "Смес от подправки за меденки" и "Смлян джинджифил" си представих меденки. 



И се сетих колко приятно канелено ухае къщата, докато се пекат меденките. Обожавам този аромат, който ми напомня Коледа. И червено вино. За него не знам защо така. Меденки обичам с шоколад, още повече на медени линцери с шоколад, поели сладкото, с което са слепени. 
       Меденките са много лесни за приготвяне, не са претенциозни и са подходящи за всякакви празници - летни, зимни..., а като няма празници :smile1: за делници :)  Пък и прилично количество излизат, както при всички мои сладки от онова старо време :). Умни са били хората така да ги правят - има и за дегустации, за подаряване, за среднощно хапване  :girl_haha::girl_haha:


      Ден по-късно реших, че така и така ще правя меденки, ще направя и една изненада на две от децата ни, които днес тържествено ще си получат дипломите.  
      
       (искрено и лично) 
      Мили деца! Бъдете себе си! Посрещайте трудностите смело и заедно, а успехите с идеята, че можете още! 
     И от все сърце ви пожелавам на добър път в живота;  да работите това, което харесвате и ви прави щастливи! 


Меденки

Продукти:

3 яйца 
10 с.лъжици мед 
6 с л захар
15 г   сода за хляб ( 1 и половина ч.л. сода за хляб) 
настъргана кора на 1 лимон (възможно най-фино)
300 мл олио  
10 г канела
1 пак.  15 г "смес от подправки за меденки Belbake" (Нат ми е носила подправка за меденки и от Чехия -  експлозия от коледни аромати е такава смес.  При липса на готова може да си направите - смлени равни количества звездовиден анасон, кориандър, джинджифил, кардамон, карамфил и тройно количество канела. Тази смес може да издържи много време в бурканче и да ползвате за сладки, както правя друг път)
1-щипка  смлян джиндифил 
1 ч.л. ванилена захар ( в случая е Belbake) 
~5  чаши брашно от по 240мл (тъй като  зависи от големината на яйцата и плътността на меда, тестото трябва да е меко и да не лепне по ръцете

сладко за слепване (от сините сливи за мен е фаворит за линцерите)
~ 300г   шоколад за глазурата и 40мл сметана(+ 20мл коняк по желание) 
кокосови стърготини и кандирани плодови корички (Belbake - кутийки от тези зареждам по няколко, когато пускат предпразнично в Лидъл, защото много харесваме и тези многозърнести блокчета 



Приготвяне:

* Яйцата със захарта се разбиват за кратко на ръка . 
* Прибавя се  олиото, меда, лимоновата кора, канелата, подправките и джинджифила. 
* Разбърква се добре. 
* Добавя се по малко от брашното, смесено със содата за хляб  и замесва тесто, което НЕ трябва да лепне по ръцете. Ако сложите повече брашно, се разточва трудно на кора и меденките стават по-твърди.  Личен опит innocent
* Разточва се  на кора с дебелина около 3-4 мм. Изрязват се с формички меденките ( или кръгчета с чаша, или просто се нарязват на правоъгълници с желаната големина - така е най-мързеливо  ) 
* Пекат се в загрята фурна на 180* за около 10-15 мин (съвсем леко си променят цвета и са готови). Много се внимава тук да не се препекат, защото тогава стават твърди и рядко омекват, дори слепени с мармалад. 



Тук ще вмъкна, че вместо да се разточи на кора и изрязват форми, могат да се направят на топчета-меденки, които след изпичане се издълбават и пълнят със смес от прясно мляко, масло, мармалад и трохите. Но е мноооого по-пипкава работа :) особено ако няма кой да ви търкаля топчетата.  Но тъй като аз често си купувам готови медени линцери и харесвам приличната им големина, реших да си ги направя прилични, с големина около 4/7-8см. Освен дребните, за картинките. 
Е, съвсем егоистично, доволна съм. 

След като  изстинат напълно меденките се слепват със сладкото по двойки.
Шоколадът се разтопява със сметаната и коняка на водна баня или в мв-то(внимателно, на ниска мощност, да не се пресече) . Белият шоколад обикновено е много капризен, винаги го разтопявам на котлона и когато е готов му се отделя маслото :) в повечето случаи. Изцеждам го и едва тогава потапям меденките в него. 



Потапят се  наполовина  в разтопения шоколад и се нареждат на решетка, или хартия за печене, за да стегне шоколада. Докато шоколадът е още топъл се поръсват (по желание) с кокос, или кандираните корички, или с друга украса и така оставят да изстине.
Ако искате целите да са потопени в шоколад - оставяте да стегне шоколада от едната страна и тогава потапяте от другата страна.

Ако обичате старите, продавани преди 30+ години медени питки :) големи и кръгли, изрежете кръгове, изпечете ги и потопете само едната им страна в шоколад. Аз си я оставях за накрая. Откакто се помня оставям за последен залък това, което ми харесва най-много :) 


Другите, малките бисквитки с картинки за дипломиране са ядлива вафлена хартия, която се лепи с фарситура на изпечените меденки. В такъв случай - от разточения лист тесто  се изрязват точно толкова големи меденки, колкото е размера на картинката. Повярвайте ми, иначе става доста по-грозно :) 



И сега в стила на Оскарите искам да благодаря на две дами, без които нямаше да има бисквитки-изненада-за-дипломиралите-се-строителни-инженери. 

 На Катето, която ми изпрати файла с картинките и ми спести търсенето и оформянето. 
Ако бях малко по- внимателна, щях да прочета, че тя под картинките е подложила фондан.....  

На Веси Панова, която ми помогна на втория опит и не ме остави да се откажа :)
Ако бях малко по-внимателна, нямаше да си пропусна съобщението  първия път.... 


Благодаря и на Лидъл,  на чиито тематични седмици и аз съм фен и ме подстрекаха да направя меденки, по никое време :) без Коледа. 



 :smile1:  А ето пак меденки, украсени за рожден ден, за Великден...... с фондан и с помощта на две млади дами. Следват мартенски иКоледни






39 коментара:

  1. Пепиии, честито дипломиране на младежите! Искрено им желая попътен вятър, нестихващо вдъхновение и късметлийско щастие! Ама какви прекрасни меденки си направила! Браво, все така да се обичате семейството - и в делници, и в пранзици. :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, ГЕри! Да ти се връща скоро и успешно и на теб момента с дипломирането :)

      Изтриване
  2. Пепи, да ти се прииска да се дипломираш отново :)
    Честито на децата и успех!
    Хубава седмица от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О да, а сега на тържествената церемония всички са такива еднакви и хубави.... много е емоционално :)
      Хубави почивни дни на теб, благодаря ти!

      Изтриване
  3. Направо си дипломиран сладкар :)) Браво, Пепи! Много успех на дечицата! Много красиво си украсила техния специален празник! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. а, Снежи, дипломиран :) голямо търпение се изисква с това сладкарство :) Не е за мен работа.
      прегръдки и за теб, благодаря ти!

      Изтриване
  4. Да са ти живи и здрави младежите, Пепик! А меденките са супер-само дето им бра ядовете:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хахах а ти да си ме чула за някой празник да правя и да не бера ядове :) Важното е, че накрая всичко завършва добре :)

      Изтриване
  5. Честито дипломиране на колегите! Пожелавам им професионални успехи, щастие, късмет и много любов.
    Меденките са страхотни. Приготвила си чудесна изненада!
    Хубав ден, Пепи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели, предавам поздравите на колегите ти. Да ти се връща и ще ти споделя на ушенце акк да направиш такива писани меденки за магистър-Кирчо.
      Много хубав ден и на теб да е!

      Изтриване
  6. Пепи, да са ти живи и здрави младежите! Желая им бърза и успешна реализация!
    Покрай меденките ти ми замириса на Коледа :)
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама то захладня и и се усеща Коледния дух тук там и в магазини, и в блоговете :)
      Благодаря ти, Мира!

      Изтриване
  7. С кое да започна, Пепи ...,
    с хубавите подаръци, разкошни меденки, страхотна декорация или чудесния повод...
    Честит празник и тържествено дипломиране -
    много успехи и вдъхновение, личностно развитие и удовлетворение!
    Поздравления за тях и за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От все сърце ти благодаря, Дианка ! Страхотни мигове са това и за родителите, знаеш :)

      Изтриване
  8. Честито на младите и попътен вятър!Пожелавам им всички усилия и лишения да се трансформират в успехи и да изпитат наслада от труда си!Моят баща има една умна приказка,че трудът не тежи и работния ден минава бързо само ако работиш това,което ти доставя удоволствие или поне ти е интересно.Страхотна идея е да зарадваш младите с тези веселушки меденки,Пепи,трогателен жест,който вярвам,че са оценили високо!Бих си взела от всички предложени версии,но най-първо от тези слепените с кандираните корички!Прегръдка и лек път!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, мила Роси! Много прав е баща ти и много мъдра приказка е това - дано открият своето призвание!
      Вземи си меденка, докато стане време да ви благодаря и отговоря :) аз пак направих днес меденки.
      Прегръдка и на теб и хубав неделен ден!

      Изтриване
  9. :) Разсмя ме, Пепи, защо не четеш?:))) Такива хубави са всичките ти меденки, коя от коя по-интересна, вкусна и красива. Желая от сърце на децата попътен вятър и много успешни реализации! За теб специални аплодисменти, за всичко, което правиш за тях с толкова любов! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ми ха де, Кате :) Толкова набързо действах, като ги видях твоите. А можеше да ти подосаждам с разни неща - размери, фондани.... Ама много ти благодаря за картинките отново!
      Благодаря за пожеланията!
      Прегръдки и за теб!

      Изтриване
  10. Пепи, честито дипломиране на децата!
    Пожелавам от цялото си сърце да сбъднат професионалните си мечти, защото това е много важно за един човек. На добър час и на двамата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Аурелия :) Много е важно да работиш което, което ти идва отвътре :)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  11. Първо поздравления за дипломирането :) да са живи и здрави и вятърът все да им е попътен. А меденките са си меденки, винаги са актуални :)

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотни изкушения Пепи, поздравления и успех в живота на дипломиращите се! Толкова са апетитни тия меденки, че се пробвам и аз слепени и потопени в шоколад! Честити подаръци :)
    Прегръдки и хубава вечер от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, МАги! Непременно слепи меденки, много по-вкусни са така :)

      Изтриване
  13. Честито дипломиране! Ама кога мина това време, Пеп. Боже, вчера беше Ники като го стягаше за бала. Да е жив и здрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Направо неусетно. Толкова бързо се извъртя, все едно вчера ги разкарвахме до университета по изпита.

      Изтриване
  14. Пепи, истинска разкошотия са твоите меденки! Направо се захласнах пред монитора, а и зимата си е идеалното време за подобно ухание в кухнята. Поздрави и хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Радост, като захладнее и започваме да правим по-често сладки :)
      Поздрави и на теб и хубави почивни дни!

      Изтриване
  15. Ама ти си се раздала, Пепчо! Искам да се дипломирам, за да получа такива бисквитки и аз;) И от първите, и от вторите... Страшна работа си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. човек винаги се раздава за децата си , Мъхче :)
      Ти се дипломирай, аз ще ти направя :)

      Изтриване
  16. Пепи, честито дипломиране на младежите! Да са все така успешни!
    А меденки много обичам, подсещаш предколедно. Интересно това с тези ядящи хартии, при възможност ще погледна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поръчваш си харти, Вес ии украсяваш меденките както пожелаеш :)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  17. Уникална си, Пепи! И майсторка голяма! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  18. Здравейте, имам едно питане за меденките :) Чудя се коя рецепта да подхвана и реших да се консултирам направо с автора :D Преди време опитах рецептата на меден линцер и бях изумена колко мекички остават като изстинат, дори и да не са слепени с мармалад. Сега като гледам тези,също изглеждат невероятно, но стават ли така меки като медения линцер? Виждам, че разликата в двете рецепти е вида сода и едните са с олио, а другите с масло, но не знам това каква разлика ще даде :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте :) С олиото сладкишите остават меки - поне за меденките и мъфините съм го забелязала. Хубаво е, когато ухае на масло, но когато са с олио повече време издържат мекички. Тези са такива - дори да не са слепени със сладко. Много е важно, да не ги препичате - съвсем леко щом си сменят цвета - и са готови.
      Амонячната сода ги прави по-пръхкави. Пробвайте сега тези, няма да съжалявате.
      Поздрави!

      Изтриване
  19. В повечето рецепти е дадено да се сложи 1 бакпулвер. Със содата,без да се угася в мляко или лимон,нямат ли вкуса на содата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти, сигурно е малко късно за отговора ми :) но не получавам веднага съобщенията за коментари.
      Содата не се усеща. От приятел, чиято майка работеше в голям сладкарски завод знам, че никога не са си играли да гасят содата в оцет, а я слагат направо с брашното. Ако това те притеснява - угаси в малко лимонов сок, или кисело мляко. А за бакпулвера - когато има сода, обикновено тя е достатъчен набухвател. БАкпулверът е смес от сода за хляб и лимонтозу (както по-горе ти писах да смесиш содата с лимонов сок)

      Изтриване
  20. Пропуснах да кажа,че ги правя в момента и се колебая.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...