Едни сладки, които наистина трябва да забравите във фурната. Защото, когато са готови това със забравянето не минава - колкото бързо се приготвят, толкова и бързо изчезват. И грозни, безформени
Както и в много други случаи за сладкишества, доверила съм се на рецептата на Сладка Хапка (благодаря ти, Роси!
Продукти:
2 белтъка
80 до 100 г захар
150 г сурови едро смлени ядки ( орехи, лешници или бадеми - точно тук са с лешници)
150 г ситно нарязан шоколад, или шоколадови капки/чипс (предпочитам черен, но може всякакъв да е)
1 пак. ароматизирана захар, или есенция по вкус (предпочитам ромова или бадемова )
Приготвяне:
* Фурната се включва на 180* С.
* Ядките се запичат на сух тиган, или във фурна за кратко (не до препичане, а колкото да си отворят аромата). Не винаги запичам в момента - обикновено изпека една тава с ядки и когато ми трябват - ползвам от тях :)
* Белтъците се разбиват с щипка сол до пяна.
* Прибавя се захарта и отново разбива до твърди върхове.
* Прибавят се ядките и нарязания шоколад и внимателно се разбъркват в сместа.
* Сладките се оформят по най-лесния начин - с лъжичка се взема от сместа и се поставя в тава, застлана с хартия за печене. Поставят се съвсем близко една до друга, защото не се раздуват; не се разтичат. Размерът на сладките е според лъжицата, с която се правят - аз ползвам чаена - по една пълна лъжица.
* Тавата със сладките се поставя във фурната (която трябва да е достигнала вече 180*), тя се изключва ....... и ги забравяте вътре. Поне за 4 часа. По тази причина ги правя нощем :) иначе от проверка количеството готови застрашително намалява.
И ние вкъщи много ги харесваме. Много хубаво ми вършат работа, когато фурната е готвила нещо, а имам и останали белтъци. Също добре се получават и с натрошени вафлички. ;)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Пепи!
я, за вафлички не бях и чула. Ще пробвам друг път, Гери, защото чат пат и вафлички се застояват у нас-
ИзтриванеБлагодаря, че сподели.
Поздрави и хубава вечер!
Те хубаво се забравят във фурната, ама не е трябвало
ОтговорИзтриванеда забравиш да ги публикуваш, Пеп :)
Чудесни са!
Аз все не мога да намеря шоколадови капки :(
Хубава вечер!
Аз вече и не търся, Дани. Като няма - шоколад нарязвам, или сложа в камерата да стегне за час и настържа на едро ренде. Хайде сега капки, глезотии :)
Изтриванехубава вечер и на теб!
Ядките могат ли да се заменят с нещо друго?И еснцията от ром една ампула ли?
Изтриванеядките - няма с какво друго, освен с други ядки :) любими. Ако заменим с шоколад, ще стане прекалено много шоколада. А есенцията тук е една опаковка ромова захар, но да - слагайте една ампула.
ИзтриванеЕй, Пепчо, стига пси ме изкушавала ! Страхотни са.
ОтговорИзтриванеЛеле Пепи, откога ги им се каня на тези сладки. Но няколко рецепти имам - от нета, но днес чак разбирам, че Роси-Хапка има рецепта за тях. Ще сравня и по празниците вече дано им се наканя.
ОтговорИзтриванеИ тук да кажа- у нас да ги забравиш:) Страхотни са!
ОтговорИзтриванеСтрахотни са, Пепи -
ОтговорИзтриванемного фини, апетитни и нежно изкушаващи - няма как да ги забравя....
/Аз също не знаех, че рецептата е на Роси./
Поздрави и благодаря за идеята.
Даа, наистина са забравени, а колко често имам останали белтъци и все омлети бъркам, вместо да направя от тези вкусотии и да напълня кутията на детето за училище?!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата, Пепи!
Тези сладки не могат да се забравят, сигурна съм, Пепи! Прекрасен уикенд ти желая! :)
ОтговорИзтриванеЛеле, колко коментара тук съм пропуснала.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви мили дами, че се се отбили :)
С пудра захар или кристали? Яна
ОтговорИзтриванена кристали. Но и пудра да сложиш, ще станат
ИзтриванеБлагодаря за рецептата. Отдавна бях чела на различни места за тези сладки, но не се престрашавах да опитам. Получиха се великолепни, чак се изненадах колко е лесно. Редовно Ви чета и доста рецепти съм опитвала. Спокойни празници!!Яна
ОтговорИзтриванеблагодаря ти, Яна : Хубави Коледни празници и на твоето семейство! Много се радвам, че сте харесали сладките :)
ИзтриванеФурната ми има вентилатор, който се включва автоматично след като я изключа - за да може по-бързо да изкара топлия въздух навън (спира пак автоматично след като охлади до около 40-градуса - т.е. изгасва един иникатор за остатъчна топлина вътре) - дали ще се получат сладките? Има вариант да ги сложа на програма за "топъл въздух на ниска температура) - около 50 градуса - как да постъпя?
ОтговорИзтриванеДа, най-добре така да ги оставите - на 50* За цяла нощ и с вентилатора ще станат. Пробвайте, пък ако не се изпекат хубаво, на другия ден винаги може да ги натрошите в някакъв крем за десерт.
ИзтриванеЗдравейте искам да попитам за 4 часа няма ли да изгорят.
ИзтриванеНа тази Т* - няма как. Вижда се от снимките
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря за рецептата, в момента се пекат третите вече и станаха любими на всички, които ги опитаха.
ОтговорИзтриванеЕеее, страхотно! Много се радвам, че сте ги харесали толкова :) Да ви е сладко!
ИзтриванеЗдравейте, попадна ми тази рецепта и бих искала да я пробвам. Дали ще стане ако сложа шоколадови пръчици вместо настърган шоколад?
ОтговорИзтриванеЗдравейте :) няма да стане.
ИзтриванеКупете съвсем обикновен шоколад и го настържете.
Здравейте :) Сладките се "сушат" в изключена фурна 4 часа , нали така да разбирам ?
ОтговорИзтриванеДа, точно така е :)
ИзтриванеОт тзи доза колко сладки излизат?
ОтговорИзтриванеВ рецептата пише,35
Изтриване