Такива пилешки кюфтета не правя много често, защото у нас сварено пилешко месо обикновено не остава - влагам в супа, без която не можем Пилешки кюфтета съм правила и от смляно сурово пилешко месо, но по този начин - с добавен кашкавал стават с една хрупкава коричка и повече ми харесват . Естествено, въпрос на вкус е. Но се и пържат по-бързо и ако нямате робот, или месомелачка - това е добър вариант да си хапнете пилешки кюфтенца.
За соса само мога да добавя, че е пикантен и нежен :) Кюфтетата биха минали без него, но пък си струва да се опита - сметаново-горчичен, но с жълтъци и кисело мляко. Разкош
Продукти (за около 15 кюфтета):
~ 600-700 г сварено пилешко месо (бутчета при мен, само бяло ми е сухо)
~ 2о0 г кашкавал
2 яйца и 2 белтъка
по 1 ч.л. сол, черен и червен пипер; риган (или мащерка )
3 с.л. кисело мляко с 1 ч.л. сода за хляб
3-4 с.л. галета
2-3 стръка пресен лук
магданоз (този път нямат)
олио за пържене
За соса:
200 мл. течна готварска сметана
2 жълтъка
2 с.л. препечено брашно
~150 г кисело мляко (1/3 кофичка)
1 с.л. горчица
сол на вкус
1 с.л. масло
Приготвяне:
* Свареното пилешко месо и лука се нарязват на ситно.
* Кашкавалът се настъргва.
* Поставят се в купа, прибавят се яйцата, млякото, подправките и галетата.
* Разбърква се хубаво - трябва да се получи гъста смес, която не лепне по мокри ръце :)
* Загрява се мазнината в тигана.
* С мокри ръце се взема по топка от сместа и оформя на кюфте. Не се овалва в брашно :)
* Пържат се в загрятата мазнина до зачервяване от двете страни (не на мах, да не прегорят) и изваждат на кухненска (абсорбираща) хартия да се отцедят (а под хартията - скаричка, както пиша често, за да останат хрупкави и отдолу, вместо да се задушават.)
- Ако сместа остане по-рядка, може да се пържат, като се сипват в мазнината с лъжица. Когато се запържат, сместа се стяга и обръщат лесно. А може да се прибави и още малко галета.
- Вместо пържени, могат да се изпекат в загрята предварително на 200* фурна за около 25-30 мин.
Приготвяне на соса:
* Жълтъците се разбиват с киселото мляко, горчицата, брашното и солта - не трябва да остават бучици брашно.
* Прибавя се сметаната.
* Сместа се поставя в касерола, или малка тенджера на котлона и изчаква да кипне, при непрекъснато бъркане (на средна степен на котлона) Гъстотата на соса е по желание, но моля да се има предвид, че като изстине, соса се сгъстява още. Когато е готов се прибавя лъжичката масло и разбърква, докато се разтопи. Така става гладък и лъскав.
Сервират се по няколко кюфтета и се заливат със соса :)
Кюфтетата са много вкусни с малки питки на хамбургери, гарнирани с конфитюр от червен лук, или както този - конфитюр от червено цвекло и червен лук. Но за него след няколко дни Е, парче сирене също е чудесна, много вкусна добавка в хамбургера.
Да ви е сладко!
Да ви е сладко!
Много са апетитни, правила съм само с филе, сурово.
ОтговорИзтриванеСега пробвай и със сварено, Веси :)
ИзтриванеМразя да пържа, ма като гледам добавките, май ще ми се получат и печени, а? Изглеждат превъзходно, Пепчо!
ОтговорИзтриванеЩе, Мъхче. Пекла съм ги, като не ми се виси на котлона. Само коричката не е така хрупкава :) знаеш. Но като ги залееш със соса няма да си личи кой бил хрупкав и кой не :)
ИзтриванеХареса ми соса :)
ОтговорИзтриванеХубава неделя, Пеп :)
Соса ще върви и на друго месо, Дани :)
ИзтриванеБлагодаря, спорна седмица и на теб!
Скрий ми няколко:))) чудни са, Пепи, ама то твоите вкусотии край нямат. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеГуш и за теб, КАте!
ИзтриванеУникални, много ми допада рецептата, Пепи! Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Еви и на теб :)
ИзтриванеПак нещо ново, Пепи, страхотни са!
ОтговорИзтриванеЧудесна идея, не ми позната такава комбинация,
а щом стават и печени - ще ги опитат и у дома.
Благодаря, сърдечни поздрави и хубава нова седмица!
Надявам се да се харесат на месоядните у вас, Дианка :)
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Направих кюфтетата. Много ми харесаха! Един хубав вариант да се приготви недолюбваното замразено пиле. Все се намира някой, който не обича я крилце, я бяло месо, а така всички биха хапнали. Имам си няколко неща от Пепи, които трайно са влезли в кухнята ми, тези кюфтета вече ще бъдат поредните. АНА
ОтговорИзтриванеАз вече ти казах, но пак :) много , много се радвам, че ти харесаха, Ани!
ИзтриванеИ вярно това е начин да се употребят всички части от пилето, вместо някой да побутва това-онова.
И много се радвам да те видя тук :)
Супер са си тези кюфтенца. Правила съм някакви от изостанало месо, но не в такъв вариант. Обачееее... сосът и конфитюрът също са много добри. Чакам да прочета повече как вложи цвеклото вътре :)
ОтговорИзтриванеСкоро, обещавам :) Докато са пости ще успея :)
ИзтриванеМного се харесват и у дома,Пепи,отдавна не съм правила,но аз пилешкото омесвам сурово.Много добра идея даваш за някой път като имам сготвено пилешко,което чака повторна промяна :) .
ОтговорИзтриванеА с този конфитюр със сигурност си е цяло блаженство!
Прегръдка и успешна седмица ти пожелавам,мила!
Благодаря ти, мила Роси! А при мен сурово пилешко месо рядко остават до кайма :)) Но сега е зима, дълга... ще направя и такива (ти май имаше и с тиквичка вътре?)
ИзтриванеПрегръдка и успешна седмица и на теб да е!
Разкош!Така ми се иска да ги направя-изглежда толкова вкусно всичко в тази чиния....
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица,Пепи!
Направи ги, Живе, няма да съжаляваш :) Дори не от пилешко, от друго месо, което ти е останало сварено да направиш - пак ще станат
ИзтриванеХубава нова седмица и на теб!
Мнооого апетитно изглеждат, поздравления! Чакам с нетърпение рецептата за сладко от червено цвекло. От лук си правя - измислих си рецептата, след като веднъж опитах италиянско сладко от лук. С нетърпение очаквам твоите вълшебства!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Петя :) скоро ще пусна сладкото от червено цвекло. Аз също правя от червен лук :) Особено сега зимата тези меса много вървят с разни сирена.
ИзтриванеПоздрави на теб!
Здравейте! С какво можем да заменим препеченото брашно?
ОтговорИзтриванеС непрепечено, но аз го препичам , за да не ми мирише на сурово и винаги имам бурканче препечено брашно в шкафа. Или с царевично нишесте.
Изтриване