19 февруари 2013 г.

Бавно печено свинско месо със сос от нар




     Подобно печено месо правя често и до преди година - обикновено  в плик за печене или добре завито с фолио. Там  то се запазва сочно, а соса, който си пуска, докато се готви маринованото предварително месо е и много вкусен завършек  към него. Е, може и подходяща гарнитура да му се измисли.  Най-често обаче правя гъбен сос.   Ако месото е бут или филе - парчето месо го шпиковам с чесънчета, парчета морков, или го правя с карамелизиран лук, тъй като самото то е по-сухо, освен това прибавям и малко мазнина, ако трябва; печения свински врат   - само овалян с подправки.  А преди 2-3 години открих тук соса от нар, който със сладко-киселия си вкус е чудесна марината за  всякакво месо - доказано с това печено свинско филе със сос от нар.
     Много линкове вмъкнах, но това са няколкото любими  ми рецепти за печене на месо, с които честно казано - много си се гордея. 
     Този път това месо е печено в крок-пота . А там месото винаги става сочно; този сос, на който много държа за финализиране на месото  smile1  също остава, не се изпарява; само го сгъстявам с лъжичка препечено брашно или царевично нишесте.
И обикновено или запечтвам месото преди да го поставя в уреда да се готви; или както в този случая - накрая поставям в загрята фурна ,където му трябват 10 мин. за тен и за сгъстяване на соса. 

     Затова и рецептата е точно за него, но както се вижда от горните линкове - месото може да се постави в плик за печене (аз се подсигурявам с два броя един в друг), или завито с фолио и изпечено във фурната -  20 мин. на 200*, след което още  1.5 - 2 часа на 140*-150*. Накрая  го развивам от фолиото, или прехвърлям от плика за печене в тавата - сгъстя соса с размитото нишесте или брашно и  пека още 5 мин.


Необходими са:
Парче свински врат (или друго цяло парче месо, без кост е) около 1.5-2кг.. 

3 с.л. сос от нар
3 с.л. терияки сос (той е вид соев сос )
2 с.л. от едрозърнеста горчица
1-2  с.л. подправки - смес от кимион, черен пипер, риган, мащерка,  чесън на прах/гранули  ( нищо, че точно в това няма)


1 с.л. препечено брашно или царевично нишесте 

Приготвяне: 
* Месото се поставя в найлонов плик, прибавят се всички други продукти. 
* Завързва се  и оставя да се маринова за  3-4 часа в хладилник, като от време на време пакета  се обръща, за да може да се "напои" добре с подправките. 
* Прехвърля се заедно с маринатата  в Крок-пот,  включва се на ІІ-high за 6 часа. (или на І- low  за 8 ч.)  и тъй като зависи колко е крехко месото, времето за печене може да бъде с час по-малко. 
* Препеченото брашно (нишестето) се размива с малко студена вода, прибавя към соса и керамичната част на уреда се прехвърля да се запече за 7-10 мин. в загрята на 180* фурна.

***Тъй като врата е сравнително тлъсто месо, ако се е отделила много мазнина при печенето на месото, соса е прехвърля в купа, поставя се в камерата на хладилник да замръзне, обира се част от мазнината (да остане малко все пак) и  тогава се връща към месото, загрява и сгъстява. 


Тук за месото ще предложа и  Конфитюр от червен лук .  Който пък мнооого добре си подхожда и към всякакви сирена (особено с едно козе :))) 
Карамелизиран лук правя много често и както съм писала - обикновено правя по едно голямо бурканче и така си имам в хладилника, когато ми  потрябва.  Разликата е малка, но съществена тук  има повече захар и оцет (балсамов). Затова, ако някой не харесва такъв сладникав лук, може да си направи само карамелизирания лук и да го прибави към месото по време на печене.




Ето и рецептата за конфитюр от червен лук, който направих (приготвя се точно за 20 мин, а след третото правене рецепти ви не трябва ;D ): 

Продукти
~1 кг червен лук
3 с.л.олио
1 с.л.масло
сол на вкус

100 г  мед 

2 с.л. захар
80-100 мл ябълков  оцет
100 мл балсамов оцет
100 мл червено вино


Приготвяне: 

* Лука се нарязва полумесци и  задушава  в мазнината,  докато поомекне.
* Посолява се.
* В отделен съд се карамелизира захарта; отдръпва се от котлона, прибавя меда, виното и двата вида оцет. 
* Връща се обратно на котлона и разбърква, докато се разтвори карамела и меда разтопи (по това време обикновено е кристализирал). * Тази течност се изсипва при лука и  вари на тих огън,  докато  се изпари течността, лукът се сгъсти и започне да се карамелизира.
* Прехвърля се в бурканче (бурканчета) и съхранява
smile1  до седмица гарантирам, за повече - не знам :)



23 коментара:

  1. Много полезна подробна публикация, Пепи! За месото и аз така, начини различни, но този лук още не съм правила, макар че обикновено слагамм една глава нарязана на четири при месото...Впечатли ме с този лук още на снимките във фейсбук и сигурно ще го включа и аз към месото.Благодаря и поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сонче, когато слагах лук без да съм го задушила, или карамелизирала предварително ми миришеше на суров. И младежите го избутваха. Откакто (вече 2-3 години) го карамелизирам първо - му се оказаха големи почитатели. Пробвай първо така, а после и конфитюра.
      Хубава вечер на теб!

      Изтриване
  2. Пепи, обожавам този лук, както и конфитюра :)
    А с това сочно месо се поокапах :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Истински пир мога да направя с месото, лука и сиренето, Пеп! Огладанях... Прегръдки и хубаво утре! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз огладнявам, като видя месо, Еви :)

      Изтриване
  4. О, не милост нямаш, Пепчо! Толкова е вкусно това месце и гарнитурата му и снимките ти даже са вкусни... Страхотна рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абе снимките не са много хубави. Или поне не са на фона на вкуса на това месце.
      Благодаря, КАте!

      Изтриване
  5. Пепи, това е превъзходно месо, а в комбинация с нара е наистина превъзходно, а идеята за карамелизиране на лука е превъзходна, не ми беше хрумвало да го затварям в буркан, преди да прочета при теб! Лека нощ и хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами аз затварям, за на правя всеки път, да си спестявам труда :) Слагала съм и в камерата, да стои замразен, ако няма да го ползвам.
      Хубав ден на теб!

      Изтриване
  6. Този пусти сос от нар така и не ми попадна в полезрението толкова време.
    Но и някой разреден конфитюр ще ми свърши работа в краен случай.
    Страхотно месце,какъв тен само,и верно си е много сочно!
    Абе друго си е Пепи да ти го приготви-просто е идеално!
    Лека нощ и усмихнато утре,мила! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Примерно конфитюр от кайсии. Или оня от сини сливи, който правихме.
      Роси, а ти и от Гърция не си купи, когато ходи, как не се сетих да ти поръчам.
      Благодаря ти, хубав и спокоен ден да ти е днес!

      Изтриване
  7. Поредното вкусно приготвено и поднесено месце! Пепа, много те бива!
    Спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ина!
      Старая се, а към месото имам афинитет, знаеш :)

      Изтриване
  8. Изглежда много вкусно и с този сос от нар ме впечатли много.И до лука не съм стигнала, но ще му дойде реда някой ден:)))
    Чудесна публикация!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      Направи и лука и месото :) няма да съжаляваш.

      Изтриване
  9. Гледката изтръгна тъжна въздишка от гърдите на едно от моите канибалчета.Милото,на диета е и за деня мръвчица не се полага.Но му обещах...и се заклех, че ще стана и аз примерна канибалска майка.
    Хубав ден , Пепчо!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трябва, Вили :)
      Щом е за детенце ;) просто е задължително.
      Хайде, като мине диетата. Не оставяй да се надява.
      Хубав ден и на теб да е!

      Изтриване
  10. Пепи, имам сос от нар, който използвам само за овкусяване на салати.
    Задължително ще си направим печено свинско, мариновано в сос от нар. Ще пиша, да знаеш.
    С поздрав от Кулата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз пък не съм се сещала да слагам на салати :)
      Мерси, Нинка, сега ще си взема поука!
      Поздрав и на кулата!

      Изтриване
  11. Тази рецепта може ли да се получи с говеждо месо и в гЮвеч, нямам крок-пот? Мерси :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, разбира се. Приятелката, която гостих с него го приготви още на следващата седмица в глинения гювеч и сега го прави редовно.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...