Днес този дип е много актуален, тъй като освен тук излезе и на сайта на Гответе с мен. А всъщност Юлка ми даде идеята за него, когато я питах за рецептата, която тя преди няколко дни мнооооого беше похвалила, а аз решиха да дам трети шанс на авокадото. Е, при наличието на сирене нямаше как да не ми хареса; хареса се и на колежките, но това не означава, че у дома са възхитени от него. Напълно нормална реакция - не може всеки да харесва всичко. И добре, че е така, че иначе мухлясалото сирене ще трябваше да го споделям
Авокадото трябва да е добре омекнало. От неколкократните опити с него, това поне разбрах със сигурност; а за да омекне по-бързо момчето от магазина ми препоръча да го сложа в книжна кесия заедно с една ябълка. Това последното ми не бе чак толкова твърдо, затова го оставих на стайна температура и за 3 дни беше готово за пасиране. И съответно не мога да потвърдя препоръката на момчето от зеленчуковия - дали действа магията или не :) И не, че имам много опит с авокадото, но най-лесно му се вади месото с лъжица - срязва се на две по дължината и с лъжичка се изгребва вътрешността - много е лесно, остава само обвивката. Костилката се отделя лесно с ножа пък - поставя се на нея и леко извива и тя вече се е отделила.
1 бр. авокадо
1 с.л. лимонов сок
2 с.л. майонеза
2 с.л. заквасена сметана
1 ч.л. горчица
1 ч.л. ситно нарязан копър
2-3 ск. чесън
2/3 пак. крема сирене (~ 80гр)
40 гр. синьо синьо сирене
сол на вкус
Приготвяне на дипа:
* Авокадото се обелва и отстранява костилката (или по горния начин, който написах - изважда месестата му част).
* Поставя се в блендер, заедно с всички останали продукти и разбива до гладкост.
* Прибавя се сол на вкус, разбърква и прибира за час в хладилника да стегне.
* При охлаждането се образува по тъмна коричка, затова при поднасянето дипът се разбърква добре.
* Дипът от авокадо и синьо сирене върви отлично с крекери, солени бисквити, или препечен хляб - онези хлебни пръчици, които ги изпекох заедно с поредната партида домашни крутони :)
От опит знам, че такъв дип е много вкусен.
ОтговорИзтриванеА когато има и разни сирена, резултатът е отличен.
Сега остава да си засадиш костилката и да чакаш да поникне растение.
Така и никога не запомних коя част на костилката точно трябва да е потопена във водата. Както и да е, ще разчитам на твоята реколта.
Поздрави и приятен ден.
Аз не, но Мише взе да засажда. Виж по-долу, Ели, Дани обяснява как се покълва костилката. Най-малкото показвам на Мишо, бера реколтата и идва у вас да ядем с козе сирене.
ИзтриванеХубав петък да ти е!
Много интересно предложение :) Между другото скоро правих един крем с авокадо, мисля да го споделя скоро:)
ОтговорИзтриванеЕто, знаех си, че някъде нещо пропускам - в сладък вариант още не съм го пробвала.
ИзтриванеЩе чакам предложението ти, Мащерке :)
Прекрасно предложение. А как върви с царевичен тортила чипс, мммм, вкусно :)
ОтговорИзтриванеЗа тортиля чипс изобщо не се сетих - може би така девойката щеше да го опита поне.
ИзтриванеБлагодаря за предложението :)
Много апетитен!
ОтговорИзтриванеАбе и на вкус не е зле :)
ИзтриванеНяма начин да не е вкусно със сирена :)
ОтговорИзтриванеКогато е добре узряло много добре се бели :)
На Ели да кажа, че винаги тъпата страна на костилката е леко във
вода, а самата костилка в долната част се пробожда с клечки за зъби.
На тях се подпира костилката върху чашката, така че да не се потопи много в нея!
Дани, златна си. Сега ще предам тази информация на Мише, тъй като той реши, че ще ги посажда :)
ИзтриванеМного ценна информация!
Ох, Пепи, как ме изкушаваш да прескоча до магазина за авокадо :D
ОтговорИзтриванеМного обичам и авокадо и синьо сирене <3
Поздрави :)
Тониии :)
ИзтриванеЗнаех си, че има и други освен Юлка, които много, много си паат по този плод!
Поздрави и на теб!
Трябва да е истински разкош, ще го изпробвам, Пеп! Прегръдки с пожелания за спокойна вечер! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Еви, спокойна нощ и на теб!
ИзтриванеА пък аз се научих да обичам авокадо!От моите американци, там го слагат навсякъде и комбинират с всичко :)! със сирене и сметана е много добре!
ОтговорИзтриванеСонче, на теб направо ти се е наложило в такъв случай, да го заобичаш :)
ИзтриванеМного интересно, Пепи, но съм почти убедена, че моите "традиционалисти" вкъщи ще го посрещнат като твоите :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер, мила!
хах :) добр, че има колежки, та да помагат.
ИзтриванеЛека нощ и на теб!
Аз с авокадото не се разбирам май, ама щом ти му даде шанс, да му дам и аз, а?;)
ОтговорИзтриванеСнимките изкушават , Пепчо!
Е, Мъхче, само аз ли да му давам още два шанса? Я хайде и ти :)
ИзтриванеСлед ужасното на вкус за мен гуакамоле не давам никакъв шанс повече на това пусто авокадо,освен да ми полегне върху някоя крехка,зелена салатка,задължително НЕ пасирано!Със синьото при мен знаеш пак няма да се подобрят нещата,обачеееееееее снимките-просто са върха!Не мога да не ги отбележа,дори и мен биха накарали да посегна за хрупкаво хлебче и да топна,белким ми хареса!Страхотна фотосесия си му направила на този дип,Пепи!
ОтговорИзтриванеНадявам се,че ще простиш моето откровение,но права си за Бога,не може на всички ни да харесва едно и също,споделам напълно!
Много хубав петъчен ден,а сега лека нощ,мила!
Благодаря, благодаря, Роси!
ИзтриванеРазбира се, че ще си откровена, съвсем нормално е не всички да харесваме едни и същи храни и още по-нормално е да си кажеш :) Хе, виж, радвам се, че снимките са ти харесали, това беше една много бърза, ранно-сутришна сесия.
Хубав петъчен ден и теб и спокойни почивни дни!
ПП: Роси, точно заради "разнообразие за всеки" у дома, на първа страница от блога се мъдрят "Дип от авокадо със синьо сирене", Чийз-кейк, Пача-чорба, Глиган, пица и конкильони :)) Да смее някой да каже, че останал гладен :)
ИзтриванеОт време на време се залюбваме с авокадото, после разлюбваме, ама при твоя вариант може и отново да се заобичаме. Скоро ме убеждаваха в полезността му, та значи си уцелила в десетката, Пепи! Грабвам сега едно дипче с хлебна солетка!
ОтговорИзтриванеДа ти е сладко :)
ИзтриванеИгличе, аз докато убеждавах Мише в полезността му, тоя изяде едната бройка. Но си каза, че може да е полезно, но пък не е вкусно :)
Няма как да се разбере дали ще ни хареса или не, докато не се приготви и опита:) Така че…. ще се пробва значи:)
ОтговорИзтриванеПрекрасни снимки!
Така е, права си, Дани :)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Доста добре изглежда! Скоро опитах авокадо за първи път и мнението за него ми е неутрално - нито добро, нито лошо. Но в комбинацията, която ти предлагаш, предполагам, че ще ми хареса. А на месце върви ли, Пепчо, или само на хлебче?
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
На печено месце да :) върза му се, но на пилешко. За друго не знам.
ИзтриванеМоже да пробваш :)
Хубави почивни дни на теб, Снежи!
Ябълка се слага тъй като при зреенето й се отделя етилен, който е хормон на смъртта при растенията и кара плодовете да узреят по-бързо. За това плодовете узряват едновременно, летлив е и се използва като сигнал от другите, че е време да узряват. Хартиения плик е за да може хем да диша, хем да го концентриташ тоя газ. За това и не е хубаво да има плодове край букети - етилена ги кара по-бързо да прецъфтяват, не ги гледайте прекрасните натюрморти. ;)
ОтговорИзтриванеМного благодаря за логичното обяснение защо от ябълката по-бързо омеква аводакото :) Не бях го чувала или чела, много интересна информация е.
Изтриване