25 февруари 2013 г.

Яйчена салата с маринована целина


Като тук целината не е добре позната ни целина (кервиз), а е  селъри -  чуждо име за тази чужда подправка, разновидност на целината.  Продават се основно стеблата и, с тук-там някое листо по нея и няма натъртващия аромат  на целината. Много са крехки, а след мариноването - аромата стана лек и приятен. 




Тази салата вече три  седмици  не ми дава покой - откакто я видях тук . Затова пък вчера я правих два пъти, тъй като дозата от 4 яйца направо си беше ню-ню - като ги нарязах, разбърках  и се стопиха :)  излязоха две такива  купички.
В рецептата по линка има лук - аз сложих чесън. Защото повече го обичам :) Добавих и ябълка. Не мисля, че сбърках, но ако на някой му е интересно - може да види и оригинала там. 



Най-лошото на първата партида беше, че целината трябваше да престои поне час в хладилник, за да се маринова.  Съвсем предвидливо напълних второ бурканче, с идеята  да отлежава в хладилника, тъй като дамата от оригиналната рецепта пише, че може да издържи до седмица в хладилника и се съчетава добре с картофена и рибна салати. До тук гарантирам само за зелева салата - но тук си е ясно, че целината много си върви на зелева салата. Е, тук маринована, но това са подробности. Ще пробвам утре на  картофена.



Ами това са продуктите :) нагледно. 
Млечното е разбърканата майонеза с цеденото мляко и копър; а онова с медния цвят  girl_haha си е мед. Лимоните са жълти; не лайм, но тъй като са био с установен произход, нечия ръчичка ги е откъснала малко рано от дървото (но все пак благодаря за тях).
Ама обяснение, нали?
Горчицата обаче ok е онази домашната, която правих ударно преди 2-3 месеца - миналата  седмица намерих това самотно бурканче в кутията на хладилника - отлежала; станала още по-хубави и изгубила  лютивината си. Страхотна е!  Сега трябва да направя нова и да прибирам там някъде; дано успея да я с крия от себе си.



По списък трябват: 
4 сварени яйца  
1 с.л. едрозърнеста горчица 
1 с.л. цедено мляко 
1 с.л. майонеза 
1 ч.л. нарязан пресен копър 
1 ябълка (кисела)
2 скилидки чесън 
черен пипер 
сол 

2 стъбла целина (тук избрах големите, външните, тъй като се бели) 
1 с.л. мед 
сока на 1 лимон 
същото количество вода 
сол 




Първо се маринова целината: 
* Стъблата ( селъри)  се белят (с ножа за зеленчуци) и нарязват на кубчета, колкото зарче за табла :) 
* Сока на лимона, меда, водата и щипка сол се поставят в бурканче с винтова капачка. 
* Затваря се и разклаща, докато меда и солта се разтворят в течностите. 
* Прибавят се нарязаните кубчета целина и прибира в хладилник за час. 

 Второ се сглобява салата: 
* Яйцата и ябълката се нарязват на кубчета в купа (колкото по-голяма - толкова по-лесно се обърква без да се мачкат яйцата). 
* Прибавят се последователно всички продукти и обърква. 
* Изваждат и отцеждат се 2 с.л. от целината, прибавят към салатата и отново разбърква. 

Това е :) Може на салата, може на филийка или сухар......Едва ли е нужно да обяснявам как да се хапва :) както му идва отвътре на човек. Важното е - вкусно да му е!   



24 коментара:

  1. Пепи, чудесна е!
    Обожавам салати, а тази е много ароматна!
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, а така маринована целината съм сигурна, че ще е подходяща за доста салати.
      Ще се радвам да пробваш и кажеш дали ти харесва :)
      Спорна и добра седмица на теб!

      Изтриване
  2. Сигурна съм, че ще е невероятно вкусна. Спорна нова седмица, Пепи! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Еви!
      Спорна и на теб да е седмицата!

      Изтриване
  3. Много интересно предложение. Идеално за останалите яйца от Великден. Ще бъде изненада на трапезата.
    Поздрави, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, определено е много добра идея за след Великден. Обаче предлагам да не чакаш до тогава, Гери :)
      Поздрави и на теб и хубава нова седмица!

      Изтриване
  4. Като прочетох първото изречение и се сетих за една комична случка на която станах свидетел миналото лято :) - млад мъж, натоварен с бойната задача да купи целина (селъри), се блещеше в несвяст, когато продавачката му навря в ръцете цял сноп кервиз, а той, милия, 5 пъти я попита дали е сигурна че това е целина, щото жена му му казала да купи целина за някаква специална салата.. :))) След 5 минутен спор я взе, надявам се да не са му се карали много вкъщи :))
    Интересна рецепта, Пепи! Изглежда много апетитно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лелеее, горкия човечец :) голямо мрънкане ще да е паднало у тях. А на пазара понякога да съжалиш, що си питал за нещо - вечно знаят и това, което ти предлагат е точно същото, което ти трябва, само дето ти знаеш :))
      Благодаря ти, Мария, много е вкусна салатата :)

      Изтриване
  5. :) Селъри, селъри...като го чуя и започвам да се смея:), знаеш ли когато за пръв път го видях в един магазин се награбих и си викам е това е нещо ново и като се прибера ще търся в нета какво да го правя:) и познай:):):) спуках се от супички и разни други такива:), ама не съм знаела за твоята салатка. Изглежда много вкусно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, аз също вложих вече в една супичка. Ама нали съм практична :) (т.е. свидлива) като избелих стеблата, сложих обелките в една марля и ги пуснах в бульона, който правех.
      И на теб поздрави :)

      Изтриване
  6. Пепи, само любими неща има тук :) непременно ще опитам.
    Хубава нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да ти хареса, Зори :)
      Хубава и спорна седмица и на теб!

      Изтриване
  7. Вкусът на целина не мога да го вържа с яйчена салата, но пък съм страшно любопитна да опитам;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвай, Мъхче, не се дърпай :) понякога се случват чудеса :)

      Изтриване
  8. Пепи,пак безкрайно откровено ще си кажа,че целина под никаква форма не харесвам,пък дори и селъри,обаче пък с тази размазваща горчица и с тези снимки пак нямаш милост.Слагам на мястото на целината крехък праз и нападам!
    Дояде ми се яйчена салатка,довечера ще си направя!
    Прегръдка и хубав вторник! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, аз я харесвам само едро нарязана в трушии :) силен ми идва вкуса и. Стеблата или това селъри, както се казва също ми е с много силен аромат, но при мариноването се изгуби. Ако ти попадне (по грешка) - пробвай мъничко да мариноваш, пък виж как е.
      А салата от праз с яйца Зори има много хубава.
      Прегръдка и хубав вторник и на теб!

      Изтриване
  9. Харесвам целината, така че салатката много ми допада!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Тук само селъри продават и тази салата я правя без да мариновам целината.Много ми харесва!Ябълка сорт "Granny Smith" (става и с други сортове) се слага по принцип или червено грозде без семки, мед, горчица, майонеза и кисели крастваички, черен пипер също. Аз предпочитам варианта с пилешко бяло месо, печено на грил-класика! С тази салата открих блога си:))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Охо, доста богата ще стане така! И направо вечеря, щом има и месце вътре.
      Силна ми идва целината като аромат, пробвах вече, но при мариноването итой се губи и много ми харесва така. Вече доказано и на спаначена салата, на картофена салата.. Въобще един пакет го мариновах и изядохме на салата за 3 дни.

      Изтриване
  11. Намирам тази рецепта за много интересна и определено съм изкушена! Само да ми се оправи обонянието и ще я пробвам. Благодаря за рецептата, Пепи! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама ти още ли не си? Много се проточи този път, Нели, да оздравяваш!

      Изтриване
  12. Много ми хареса тази салата. Вчера обикалях кварталните магазини да търся целина, но не открих. Днес ще тичам до пазара, надявам се да има :).
    Благодаря за рецептата. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. търси в големите, Диде. Била, Метро... ей тия.
      Поздрави и хубава седмица на теб!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...