Това е едната от рецептите, с които гостувах на Лети вчера.
Книжният кебап е ястие от турската кухня и би следвало да се приготви с агнешко месо, у нас обаче любители на агнешкото - единици. И ако чакам да събера повече от двама желаещи за агнешката мръвка, това означава никога да не ядем кебап в хартия. Затова Често го правя, но със свинско, с телешко или с глиган.
Това са лично мои интерпретации с тези видове месо за кебап в хартия и нямам претенции за автентичността на рецептата. Но пък вкуса си струва - приготвените продукти, накрая задушени в хартията са наслада за всяка чаша червено вино/ упс, за всяка вечеря.
Продукти за 6 порции:
ок. 1,5 кг крехко месо без кост
2-3 с.л. олио
сол ( малко :)
1/2 глава целина или 1 корен пащърнак
3-4 глави лук
2 пресни домата, или шепа сушени домати
2-3 картофа
200 мл. червено вино
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. захар
100 гр. масло (ако месото е свинско - маслото наполовина)
1 ч.л. риган
магданоз, люта чушка по желание
хартия за печене
Приготвяне:
* Месото се нарязва на големи кубчета (3-4см.)
* Запържва се в олиото, колкото да се запечата и се залива с вода - толкова, че да го покрие.
* Отпенва се, когато завира и му се прибавят солта, целината или пащърнака (тук е с пащърнак)
* Вари се до омекване на месото. Към края може да се увеличи степента на котлона, за да се редуцира бульона и остане не-повече от чаша.
* През това време се приготвя лукът:
- Нарязва се на едри кръгове и задушава в маслото.
- Прибавя се виното и отново задушава, докато виното изври.
- Прибавя се захарта, нарязаните на кръгчета моркови; едро-нарязаните картофи, поръсва се със сол и черен пипер и задушават за 5-6 мин. (слагам тук картофите, защото поемат от сладостта на лука)
* Приготвя се хартията - ако не е нарязана, отрязват се 6 бр квадрати с големина 50/50 см. приблизително.
* В средата им се разпределя месото, около него - картофите, лука и морковите. Прибавят се нарязаните пресни или сушени домати.
* По желание се прибавя и по една люта чушка.
***Понякога прибавям и друга чушка в пакетите - сурова зелена, или червена, но точно този път съм забравила, че ще ми трябва.
* Хващат се краищата на хартия, повдигат нагоре и пакетите се връзват (с конец, ако нямате силиконови връзки за печене), или завиват на пакети.
* Пакетите в тава и пекат за 30-35 мин. в загрята на 180* фурна.
* Може да се сервират с хартията и всеки да си го отвори, а може и по-мързеливо за дегустаторите - да се прехвърли месото в чиния и така сервира.
Чудесно изпълнена рецепта, ще си я запиша!
ОтговорИзтриванеВсе бях чувала за книжен кебап, но не съм правила:(
Само месото ще да е агнешко…глиган едва ли ще намеря:)
Поздрав с усмивка!
с агнешко ще си е класика.
ИзтриванеХубав ден и на теб :)
О, Пепи :)
ОтговорИзтриванеВкусотия!
Хубава вечер!
О, Дани :)
ИзтриванеБеше!
Лека нощ на теб и спорен ден да ти е утре!
Много вкусно изглежда! Щом е от теб , не се и съмнявам:)
ОтговорИзтриванеПък и е мЕсо :)
ИзтриванеПепи, царицата на дивеча! :)) Шегата на страна, възхищавам ти се с каква лекота го готвиш. Звучи много вкусно!
ОтговорИзтриванеАни :) опита при мен говори вече :) Благодаря ти!
ИзтриванеМного хубаво. Какво друго правиш в хартия?
ОтговорИзтриванеСирене :) най-вече и месо. То друго има ли :)
ИзтриванеПравих го с глиганско няколко пьти за голяма компания,беше фурор,но неотдавна имах под рька дивечово и пилешко,мариновах го за по_кратко време и пак стана перфектно
ИзтриванеДа, всяко месо, задушено в хартията става вкусно.
ИзтриванеПравих го с глиганско няколко пьти,после смес дивеч с пилешко(поради липса на друго месо в момента) и пак стана перфектно
ОтговорИзтриване