13 февруари 2013 г.

Книжен кебап с глиган


Това е едната от рецептите, с които гостувах на Лети вчера

 Книжният кебап е  ястие от турската кухня и  би следвало да се приготви с агнешко месо, у нас обаче любители на агнешкото - единици. И ако чакам да събера  повече от двама желаещи за агнешката мръвка, това означава никога да не ядем  кебап в хартия. Затова Често го правя, но със свинско, с телешко или с глиган.
     Това са лично мои интерпретации с тези видове месо  за кебап в хартия и нямам  претенции за автентичността на рецептата. Но пък вкуса си струва - приготвените продукти, накрая задушени в хартията са наслада за всяка чаша червено вино/ упс, за всяка вечеря. 



Продукти за 6 порции: 

ок. 1,5 кг крехко месо без кост 
2-3 с.л. олио 
сол  ( малко :) 
1/2 глава целина или 1 корен пащърнак 
3-4 глави лук 
2 пресни домата, или шепа сушени домати 
2-3 картофа 
200 мл. червено вино 
сол и черен пипер на вкус 
1 с.л. захар 
100 гр. масло  (ако месото е свинско - маслото наполовина) 
1 ч.л. риган 
магданоз, люта чушка по желание 

хартия за печене 



Приготвяне: 
* Месото се нарязва на големи кубчета (3-4см.)
* Запържва се в олиото, колкото да се запечата и се залива с  вода - толкова, че да го покрие.
* Отпенва се, когато завира и му се прибавят солта, целината или пащърнака (тук е с пащърнак)
* Вари се до омекване на месото. Към края  може да се увеличи степента на котлона, за да се редуцира бульона и остане не-повече от чаша.
* През това време се приготвя лукът:
- Нарязва се на едри кръгове и задушава в маслото.
- Прибавя се виното и отново задушава, докато виното изври.
- Прибавя се захарта,  нарязаните на кръгчета моркови; едро-нарязаните картофи, поръсва се със сол и черен пипер и задушават за 5-6 мин. (слагам тук картофите, защото поемат от сладостта на лука)
* Приготвя се хартията - ако не е нарязана, отрязват се 6 бр квадрати с големина 50/50 см. приблизително.
* В средата им се разпределя месото, около него - картофите, лука и морковите. Прибавят се нарязаните пресни или сушени домати.
* По желание се прибавя и по една  люта чушка.
  ***Понякога прибавям и друга чушка в пакетите - сурова зелена, или червена, но точно този път съм забравила, че ще ми трябва.
* Хващат се краищата на хартия, повдигат нагоре и пакетите се връзват (с конец, ако нямате силиконови връзки за печене), или завиват на пакети.
* Пакетите в тава и пекат за 30-35 мин. в загрята на 180*  фурна.
* Може да се сервират с хартията и всеки да си го отвори, а може и по-мързеливо за дегустаторите - да се прехвърли месото в чиния и така сервира.







13 коментара:

  1. Чудесно изпълнена рецепта, ще си я запиша!
    Все бях чувала за книжен кебап, но не съм правила:(
    Само месото ще да е агнешко…глиган едва ли ще намеря:)
    Поздрав с усмивка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. с агнешко ще си е класика.
      Хубав ден и на теб :)

      Изтриване
  2. О, Пепи :)
    Вкусотия!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Дани :)
      Беше!
      Лека нощ на теб и спорен ден да ти е утре!

      Изтриване
  3. Много вкусно изглежда! Щом е от теб , не се и съмнявам:)

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи, царицата на дивеча! :)) Шегата на страна, възхищавам ти се с каква лекота го готвиш. Звучи много вкусно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани :) опита при мен говори вече :) Благодаря ти!

      Изтриване
  5. Много хубаво. Какво друго правиш в хартия?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сирене :) най-вече и месо. То друго има ли :)

      Изтриване
    2. Правих го с глиганско няколко пьти за голяма компания,беше фурор,но неотдавна имах под рька дивечово и пилешко,мариновах го за по_кратко време и пак стана перфектно

      Изтриване
    3. Да, всяко месо, задушено в хартията става вкусно.

      Изтриване
  6. Правих го с глиганско няколко пьти,после смес дивеч с пилешко(поради липса на друго месо в момента) и пак стана перфектно

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...