6 октомври 2011 г.

Може ли парче свинско филе да бъде кулинарен елексир?

Според мен може. Всяко парче филе. Освен да изглежда божествено вкусно, ако успееш да го уловиш в целия му блясък, ако се приготви с подходяща марината, ароматни подправки  и щипка любов   може и да бъде истински елексир за стомахчето :))
Или поне да бъде гост на КУЛИНАРЕН ЕЛЕКСИР.  



Рецептата за това вкусно парче филе, допълвано с невероятно вкусния сос на печено месо и сос от нар ще намерите в блога на  сладкодумната  ми домакиня Роси - Елексирчето, където тя както винаги  ни посреща със сладки приказки, представяйки нещо съвсем прозаично като ..... свинското месо. 

Благодаря ти за поканата, Роси!Kiss Благодаря за приятелствотоKiss Благодаря за разбирането, съчувствието и съпричастността, когато ти оплаквам "големи си ядове"Kiss



А ето и самата рецепта 

СВИНСКО ФИЛЕ СЪС СОС ОТ НАР




За 4 порции са ни необходими:

2 парчета  свинско филе  по около 700-800 гр.
около 150 гр. дребни моркови и 1 глава чесън

За мариноване:

50 мл. соев сос
70-80 мл сос от нар ( в БГ има много гръцки или турски магазини, в които може да се намери, освен някои вериги големи хипермаркети)
1 ч.л. мед
50-60мл. червено вино
сол на вкус

десетина листа салвия

още 50-60 мл. вода, черен/шарен пипер и 1 с.л. царевично нишесте.

Приготвяне:

* Всички продукти за мариноването  се  поставят в бурканче с винт,  затваря добре и разклаща хубаво, да се смесят.
* Парчетата  филе се почистват от много тлъстото по тях  и шпиковат с  морковите и почистените скилидки чесън.
* Поставят се в плик за печене (аз ползвам два един в друг,  двойно подсигуряване :)) , сипва се смесената в буркан марината и прибавят листата салвия.
* Връзва се и прибира в хладилник за поне 2-3 часа.
* След това плика се прехвърля в тава за печене и поставя в студена фурна, като бавно се увеличават градусите; през 10 мин. по 20-30* увеличава, докато стигне на 180* . Пече се около час.
* Изважда се тавата от фурната и оставя 10 мин. да почине месото. 
* Срязва се плика, филетата  се прехвърлят в чиния/и за сервиране, а соса се отцежда в малка тенджерка или тиган.
* Прибавя се водата и кипва сместа за около 1-2 мин. Нишестето се размива с 1-2 лъжици вода и налива в соса при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти леко.  Поръсва се с пиперите и заливат парчетата месо при сервиране. 



17 коментара:

  1. Пепи, насладих се на рецептата при Роси. Поздравявам те за гостуването и за прекрасното ястие, което ще направя скоро!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудно! Както ти можеш да приготвяш меса не съм виждала още друг! Пълна царица!

    ОтговорИзтриване
  3. Пепчо, впечатлена съм от идеята и ястието ... фантазия! Поздравления и за гостуването!

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи,честта частица от твоите умения да присъства в моето местенце е изцяло моя и ме прави много щастлива,както и факта,че съм успяла да те спечеля дотолкова,че да си споделяме и за "ядовете" и всичко лично,което ни вълнува!
    Винаги можеш да разчиташ на това!Благодаря,че прие поканата и откликна с желание и позитивна нагласа!
    Поздрави на цялата дружина у дома и прегръдки за теб!:))
    Чакам те догодина за моренце,ще те заведа на див плаж с кристална вода!

    ОтговорИзтриване
  5. Може, може... Лично аз нямам нужда от повече доказателства:)))) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви, Гуинет, Ива, Йолито, Марианка!

    Следващия път мисля да направя парче врат - цяло, така и така ми се намира. И задължително със соса от нар; много ми допадна киселичкия му вкус.

    Роси, благодаря ти отново, ще предам поздравите! И ако искаш да знаеш на море ми е горещо да ходя, но щом обещаваш див плаж - сигурно бързо ще размисля :)

    Хубава вечер, дами!

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасна рецепта, Пепи! Наистина си царица на приготвянето на всякакъв вид месо...
    Прегръдки и за двете!

    ОтговорИзтриване
  8. Пепи, поздравления за неустоимия кулинарен еликсир, който си ни поднесла при Еликсирчето!! Това ми е любима сред рецептите ти и само чакам сгоден повод да я пробвам, но като гледам това изкусително месце :) може и без повод да минем!!
    Поздравления и за Еликсирчето за фантастичния избор на гост!

    Прекрасна вечер от мен :)

    ОтговорИзтриване
  9. Пеп, божествено е месото, а този сос от нар е чудесно допълнение!
    Няма начин в твоите ръце месото да не е кулинарен еликсир!!!!!
    Поздравления за Еликсирчето за красивите чинии и за избора на гост!!!!!
    Прегръдки и за двечките!!!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Може и още как :-) Това си е най- добрият еликсир ако питаш половинката :-) Страхотно гостуване си отбелязала Пепи с тази рецепта!

    Поздрави :-)

    ОтговорИзтриване
  11. Царица си , Пепи !!!
    Ех ... де да можеше да си взема едно парченце през монитора ...преглът ..:)))
    И аз слагам сос от нар на месцата :)

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря, Еви, Дани, прегръдка и за вас!

    Мина, вярвай ми, единственото, което ти трябва е хубаво парче филе. Без повод :)))

    Благодаря ти, Миленка, то явно е заразно, защото и аз от половинката се "заразих" с тази любов към месото :)

    И сочно, Зори :)

    Сабина, това е лошото на споделянето във форумите и блоговете..... ако можеше от всичко, което ни хареса по мъъъъъъъъъничко само да си вземем :))) А сос от нар и на други месца ще сложа аз.

    Хубав ден, дами! И още по-хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  13. Не се учудвам,че тук отново се е развихрила кулинарната стихия Пепи!
    Такова печено месце ми е било винаги фаворит. Само че не съм виждала по магазините сос от нар. Пепи,откъде го купи или ти е подарък?
    Винаги е много топло и уютно при вас,мили дами! С удоволствие надниквам всяка вечер при всички вас и следя какво ново сте измайсторили. Страхотно е,че едно общо хоби сближава хората като начало виртуално,а след време и в реалния живот!

    ОтговорИзтриване
  14. Нинка, не се беше появявала отдавна :)

    Соса от нар го купих тук от един гръцки магазин. Казаха ми, че и в Пикадили има, но аз не съм проверявала. А в почти всички големи градове има арабски магазини, в които трябва да има такъв сос.

    ОтговорИзтриване
  15. Пепи,тук съм най-редовно. Нямам пропуск при теб,само не съм писала винаги.
    Тук в Бургас мисля,че няма арабски магазин или поне аз не съм чула да има. Но ще проверя в Пикадили. Много интересен сос,не съм го срещала досега из блоговете.
    Винаги съм се чудела откъде черпите тези толкова страхотни идеи?
    Страхотен слънчев и усмихнат ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...