29 декември 2010 г.

Печен свински врат

Крехко, сочно, вкусно печено месо. И много ароматно.
И мързелива рецепта, изключително подходяща за празничните дни.


Нужни са ни:
Парче врат - колкото по-голямо, толкова по-добре smile1 моето беше около 1.5кг.
соев сос (или сос Уорчестър) и водка - по 50 мл.
3 с.л. любими подправки - моите са черен и цветни пипери, кимион, риган, чесън на прах или гранули
два пъти по: 1 с.л. горчица и 1 с. (ч.) л. мед
малко сол

100 мл бира и 100 мл вода/бульон

Приготвяме го така:
* Парчето месо се почиства от мазнините, колкото може.
* Оформя се на цилиндрично парче и с помощта на кухненски конец (или друг дебел, здрав) се усуква здраво през цялата дебелина на месото така, че да няма висящи тънки части месо от него (принципно има такива и ще стане доста рошаво Wink.) и да се получи "руло" с приблизително еднаква дебелина навсякъде.
* Соевия сос и водката се смесват и със спривцовка (отново, много ми хареса така да се осолява и маринова) се инжектира в месото от всички страни - през 3-4 см.
* Отвън се намазва със смесените горчица, мед и сол; завива се във фолио и забравя в хладилник за 12 часа.
* Освобождава се от фолиото и запържва в сух !!! тиган от всички страни за по 1-2 мин., колкото да се запечата.
* Намазва се с втората част мед и горчица и изважда на хартия за печене или фолио, посипано със сместа с подправките.
* Овалва се месото в подправките и прехвърля в тава за печене, заедно с бирата и водата.
* Добре се опакова с фолио за печене, поставя в студена фурна и пече:
на 250* - 30мин.
на 180* - ок. 70-80 мин. (на кг/месо - по 40 мин.)
* Изключва се фурната, изважда тавата и оставя така 15 мин. да почине.
* След което се нарязва с много остър нож. Преди доста години разбрах, че с тъпия нож можеш да се порежеш, но не и нарежеш нещо си както трябва. За месото особено е вярно с пълна сила този ми извод (открих топлата вода, нали ;-)

Гарнитурата е по избор - зеленчуково пюре, задушени зеленчуци или гъбен сос


***За нелюбителите на месо, печено с мед последния се изключва, но ако е общо 1 ч.л. изобщо не се усеща.
***Шпикованите скилидки чесън в месото са по желание.

10 коментара:

  1. Пеп, страхотна рецепта :)
    Едно преглъщане падна...
    И в най-скоро време ще се направи - едно вратленце отлежава във фризера!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Много добра рецепта, много скоро ще се пробва и у дома, макар да предпочитам врата под формата на пържоли на тиган :)
    Приятна вечер, Пепи :)

    ОтговорИзтриване
  3. Зори, аз също така ги правех до сега. Е, не на тиган, на скара, но все се мъчех да изчопля всичко мазно от тях. А така - в това им е чара, остава сочно месото :)
    Дани, пийни глътка вино :) Много добре му подхожда :)
    Хубава вечер на вас, дами!

    ОтговорИзтриване
  4. Ммм - невероятно предложение!! Точно се чудех каква рецепта да си харесам за НГ и май се бях спряла на твоето Печено свинско филе със синап и зърна пипер... А сега с това изкушение - тотално съм раздвоена :))

    ОтговорИзтриване
  5. Пепи,ще взема да го пробвам това мариноване със спринцовка,щом го препоръчваш и сте доволни.
    А врат-а си е друго нещо, и аз сега преглъщам:)

    ОтговорИзтриване
  6. Ууу, това изглежда много сочно и апетитно! Знам си аз, че си майсторка на месцата :)

    ОтговорИзтриване
  7. Изглежда изкусително крехко това вратле! Аз с месото не съм много на ти, но точно това ми се стува, че съвсем скоро ще се опита! Мерси за подробната рецепта (между другото - харесва ми много стила ти на писане).

    Весели и все така вкусни празници!

    ОтговорИзтриване
  8. Пепи, изкусителка голяма си - прекрасна рецепта, прекрасно приготвено и поднесено с финес. Какво повече му трябва на човек..., чаша червено вино. Наздраве!
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  9. Наздраве, Евка!
    Инче, кой на месо, кой на бонбонки :)
    Борислава, благодаря ти. Точно тази рецепта е много лесна, а месото - сочно. И :)стил е силно казано при мен - обикновено това, което ми е в мисълта се излива бързо-бързо през клавиатурата, защото времето никога не стига да попрегледам, пооправям....
    Весело послещане на Новата година, момичета!

    ОтговорИзтриване
  10. Това медицинско мариноване и аз не съм го пробвала. Силно ме заинтригува, а и ако трябва да бъда честна, то всичките вариации на печено месо, свинският врат си ми е най на сърце! Благодаря за хубавата рецепта!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...