Крехко, сочно, вкусно печено месо. И много ароматно.
И мързелива рецепта, изключително подходяща за празничните дни.
Необходими са ни:
Парче свински врат - колкото по-голямо, толкова по-добре 1.5кг.
соев сос (или сос Уорчестър) и водка - по 50 мл.
3 с.л. любими подправки - моите са черен и цветни пипери, кимион, риган, чесън на прах или гранули
два пъти по: 1 с.л. горчица и 1 с. (ч.) л. мед
малко сол
10-на скилидки чесън по желание
100 мл бира и 100 мл вода/бульон
Приготвяме го така:
* Парчето месо се почиства от мазнините, колкото може.
* Оформя се на цилиндрично парче и с помощта на кухненски конец (или друг дебел, здрав) се усуква здраво през цялата дебелина на месото така, че да няма висящи тънки части месо от него (принципно има такива и ще стане доста рошаво) и да се получи "руло" с приблизително еднаква дебелина навсякъде.
* Соевият сос и водката се смесват и със спривцовка :) се инжектира в месото през 3-4 см. (всяко домакинство трябва да си има няколко големи спринцовки, с най-дебелата игла, за мариноване на разни меса - когато са големи парчета, инжектирането на маринатата вътре в месото спомага за по-доброто му овкусяване. )
* Отвън се намазва със смесените една част - горчица, мед и сол; завива се във фолио и забравя в хладилник за 12 часа.
* Освобождава се от фолиото и запечатва в сух !!! тиган от всички страни за по 1-2 мин., колкото да хване коричка.
* Намазва се с втората част мед и горчица и изважда на лист хартия за печене или фолио, посипано със сместа с подправките.
* Месото се овалва в подправките и прехвърля в тава за печене, заедно с бирата и водата.
* Тавата се опакова добре с фолио за печене, поставя в студена фурна и пече:
на 250* - 30мин.
на 170* - ок. 70-80 мин.
* Изключва се фурната, изважда тавата и оставя така 15 мин. да почине.....
* ....след което се нарязва с много остър нож. Преди доста години разбрах, че с тъпия нож можеш да се порежеш, но не и нарежеш нещо си както трябва. За месото особено е вярно с пълна сила този ми извод (открих топлата вода, нали ;-)
Гарнитурата е по избор - зеленчуково пюре, задушени зеленчуци или гъбен сос
***За нелюбителите на месо печено с мед, последния се изключва, но ако е общо 1 ч.л. изобщо не се усеща.
***Шпикованите скилидки чесън в месото са по желание.
Пеп, страхотна рецепта :)
ОтговорИзтриванеЕдно преглъщане падна...
И в най-скоро време ще се направи - едно вратленце отлежава във фризера!
Поздрави и хубава вечер!
Много добра рецепта, много скоро ще се пробва и у дома, макар да предпочитам врата под формата на пържоли на тиган :)
ОтговорИзтриванеПриятна вечер, Пепи :)
Зори, аз също така ги правех до сега. Е, не на тиган, на скара, но все се мъчех да изчопля всичко мазно от тях. А така - в това им е чара, остава сочно месото :)
ОтговорИзтриванеДани, пийни глътка вино :) Много добре му подхожда :)
Хубава вечер на вас, дами!
Ммм - невероятно предложение!! Точно се чудех каква рецепта да си харесам за НГ и май се бях спряла на твоето Печено свинско филе със синап и зърна пипер... А сега с това изкушение - тотално съм раздвоена :))
ОтговорИзтриванеПепи,ще взема да го пробвам това мариноване със спринцовка,щом го препоръчваш и сте доволни.
ОтговорИзтриванеА врат-а си е друго нещо, и аз сега преглъщам:)
Ууу, това изглежда много сочно и апетитно! Знам си аз, че си майсторка на месцата :)
ОтговорИзтриванеИзглежда изкусително крехко това вратле! Аз с месото не съм много на ти, но точно това ми се стува, че съвсем скоро ще се опита! Мерси за подробната рецепта (между другото - харесва ми много стила ти на писане).
ОтговорИзтриванеВесели и все така вкусни празници!
Пепи, изкусителка голяма си - прекрасна рецепта, прекрасно приготвено и поднесено с финес. Какво повече му трябва на човек..., чаша червено вино. Наздраве!
ОтговорИзтриванеПрегръдки
Наздраве, Евка!
ОтговорИзтриванеИнче, кой на месо, кой на бонбонки :)
Борислава, благодаря ти. Точно тази рецепта е много лесна, а месото - сочно. И :)стил е силно казано при мен - обикновено това, което ми е в мисълта се излива бързо-бързо през клавиатурата, защото времето никога не стига да попрегледам, пооправям....
Весело послещане на Новата година, момичета!
Това медицинско мариноване и аз не съм го пробвала. Силно ме заинтригува, а и ако трябва да бъда честна, то всичките вариации на печено месо, свинският врат си ми е най на сърце! Благодаря за хубавата рецепта!
ОтговорИзтриванеПепи, благодаря ти за тази рецепта. Овкусих го по по-различен начин, но спазих съвета за завързване на месото! Стана наистина много красиво парченце! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Моля, радвам се, че ти е било полезно оформянето .
ИзтриванеА подправките :) разбира се, че ще овкусиш по собствен вкус, с любими подправки.
Поздрави и на теб!
С какъв друг алкохол може да се замени водката? Имам Ракия, уиски, ром и метакса? Водка не консумираме:(
ОтговорИзтриванеи ние, затова я готвя :) Слагайте какъвто и да е алкохол, само да е без аромат (т.е. ром не)
Изтриване