![](http://4.bp.blogspot.com/_dnETjOMSwuQ/TRCfjqELFQI/AAAAAAAACtk/X4vq9ooKWow/s640/Picture%2B017.jpg)
![](http://4.bp.blogspot.com/_dnETjOMSwuQ/TRCpWfyI_hI/AAAAAAAACtw/wKMc94H7GFI/s640/%25D0%259A%25D0%25BE%25D0%25BB%25D0%25BB%25D0%25B0%25D0%25B6%2BPicnik.jpg)
Продукти:
1 заек
2-3 моркова, 1 глава лук, по няколко стръка целина и магданоз, зелен лук, (други ароматни треви по желание), 2-3 зърна карамфил, сол
зехтин***, 1 глава чесън, дафинови листа, мащерка, зърна черен пипер
Приготвяне:
* Зърната карамфил се набождат в главата лук. Зелените подправки се връзват с конец.
* В голяма тенджера се поставят всички подправки, солта, морковите (цели) и главата лук.
* Заливат се със студена вода (трябва да се прецени така, че като се постави заешкото месо да бъде покрито от водата - ако трябва да първо се измерва).
* Когато водата заври се поставят в тенджерата и парчетата месо ( аз го нарязах на 6 части само), намаля степента на котлона, захлупва тенджерата и оставя да ври тихо, докато месото омекне (за млад питомен заек беше достатъчен 1.5 ч.)
* Отмества се тенджерата от котлона и оставя така, докато напълно изстине месото.
* Изважда се, отцежда и обезкостява. Месото се нарязва на не-много едри парчета.
* В добре подсушени буркани на дъното се налива малко -1-2 с.л. зехтин, няколко скилидки чесън (моите са големи - една, разделена на 3-4 е) , зърна черен пипер, щипка мащерка и 1 дафинов лист.
* Поставя се един пласт месо, след което пак подправки, чесън, зехтин....... и така, докато се напълни буркана. Между парчетата месо не трябва да остава въздух, а върху него - да има поне 1 см. зехтин.
* Затваря се буркана и прибира в хладилник за 48 часа.
* Следва изваждане от буркане, отцеждане от зехтина, и филия хляб :) която да попие останалия по месото зехтин. За виното е излишно да напомням, но това месо много добре си пасна с няколко лъжици Лютивка.
***Така написано - месото, залято със зехтин е малко силно казано. Когато месото и подправките се нареждат в бурканчето, те се притискат и така не остава много място за него. На един голям буркан от 800 мл отидоха 4-5 с.л. зехтин. Зехтина трябва да е от този, който издържа на ниски температури - винтеризиран. Това е процеса, при който се отделят парафините от маслото, когато той ще изнася за страни, където температурите са близки или под О*.
А тъй като аз не питая особено любов към зехтина, направих едно бурканче с олио (и повечко скилидки чесън). За вкуса на останалата продукция със зехтина се доверих изцяло на половинът, който ги отнесе на поредния ловен уикенд. Хубаво е, че бурканите ми връща
![](http://2.bp.blogspot.com/_dnETjOMSwuQ/TRCtaWdGe6I/AAAAAAAACuQ/1bxXA-lOl-0/s640/%25D0%25BF%25D0%25BE%25D1%2581%25D0%25BB.%2BPicnik.jpg)
Превъзходна рецепта и снимки, Пепи! А заешкото месо ми е любимо, записвам си рецептата и при първа възможност ще я изпробвам!
ОтговорИзтриванеПрегръдки
Пепи, ти докато се отплесваш, аз преглъщам :)
ОтговорИзтриванеПрекрасна рецепта!
Прегръдки!
Еееееее,прекаляваш вече! Ще хвана накрая влака за СЗ.
ОтговорИзтриванеЙоли,вземи ме и мен,моля!Пепи,не се издържа вече на твоите вкуснотии!:)
ОтговорИзтриванеАко си носите от онези вкусни бисквитки, меденки и линцери, имаме сделка :) ще ви чакам!
ОтговорИзтриванеДани,Евка, благодаря ви! Заешкото наистина ел еко месо, както съпругът ми казва - заешкото е постно :)
Хубава вечер на вас!
Убийствено вкусно пишеш и готвиш! Една огромна молба- горе прочетох, че си правила домашно русенско варено, та,please, пусни рецептата- мойте канибали у дома са по канибали и от твойте, смили се:)))
ОтговорИзтриванеСтрахотно е това предложение, Пеп!
ОтговорИзтриванеЩе го пробвам с пилешко, че Р. и Р. заек не щат!
darkslayer, благодаря ти.
ОтговорИзтриванеРусенско варено ще правя тези дни и ще напиша, за да бъде придружено със снимка.
Щом е за канибали :)
Весе, с пилешко също ще стане. Разбират Р. и Р. от хубаво месо :))
Добре че може да се замести с пиле, щях да го мисля този заек :) Както винаги преглъщащо вкусно :)
ОтговорИзтриванеЧестит Рожден Ден и Весела Коледа!Здравето,късмета и любовта да са винаги с теб!
ОтговорИзтриванеВесели празници!
Честита Коледа,мила Пепи!
ОтговорИзтриванеЗдраве,любов и много радост да има в дома ти.
Весели празници и наздраве!
Благодаря, Йоли!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Нанита!
Весели Коледни празници и на вас!
Честито Рождество Христово, Пепи, а също така и честит рожден ден :)
ОтговорИзтриванеЖелая ти здраве и много любов! Бъди все така отличен кулинар, готвещ естествено с много любов за близките :)
Наздраве!
Честита Коледа,Пепи!Нека донесе на теб и твоето семейство много здраве,щастие и късмет!Пълна къща с благоденствие и любов!
ОтговорИзтриванеИнче, Диди, благодаря ви!
ОтговорИзтриванеХубави и светли празнични дни и на вас!
Честита Коледа и на теб Пепи! МНого здраве и късмет през новата година!
ОтговорИзтриванеВесели празници :-))
И след рождения ти ден,
ОтговорИзтриванеЧестито Рождество Христово, Пепи!
Здраве и късмет, много любов и благоденствие!
Светли и щастливи празници, Диана
Честито Рождество Христово, Пепи!
ОтговорИзтриванеЗдраве, щастие и много топлина в сърцата и домовете!
Поздрави с пожелание за весели празници!
Благодаря ви, Мария, Дианка, Тони!
ОтговорИзтриванеМного здраве и весели празници на вас и семействата ви!
Пепи, а колко време може да стои в хладилника-ориентировъчно ;)
ОтговорИзтриване10 дни изкара бурканчето в хладилника. Т.е. докато свърши моето.
ОтговорИзтриванеПепи, ако е див заек, не знаейно на каква възраст :) трбява ли преди това да се кисне в марината или направо в тенджерата да се вари
ОтговорИзтриванехубаво ще е да се изкисне в студена вода, която да се смени и няколко пъти. Най-малкото месото ще стане малко по-бяло.
ОтговорИзтриванеНе знам защо съм го пропуснала това заешко, но направо ми взе ума!
ОтговорИзтриване