8 септември 2010 г.

Лютивка

подобие на лютеницата, но люта, както се разбира. Често си купвам такава, че обичаме леко пикантния и вкус. Не, че има проблем да се сложат люти чушки в лютеницата, но тогава рискувам да си навлека гнева на девойчето поне за една зима heatheat Пък и на лютивката много зеленчуци не и трябват, стигат и едните чушки-видове и домати. Това, което давам е малка доза, направих няколко мънички бурканчета, но и тя както кетчупа може да се прави и през зимата с налични печени чушки и доматено пюре.


Продукти:
2 кг домати
3 кг. чушки
1 кг люти чушки
150 мл олио
2 с.л. захар, сол на вкус

Приготвяне:
* Чушките/Пипера де / се почистват от семената, пекат и белят от люспите. Мелят се на машинка с възможно най-малки дупки не решетката. 
* Доматите се белят и пасират (или мелят през машинка за домати, която ще им отдели люспите)
* Лютите чушки почистват от семената и месестата част пасира, заедно с доматите (или пак на машинка, смелени фино). Тук е момента да спомена, че лютивината може да се регулира със семките и онези жилки вътре в чушката, на които се държат семките. Те са всъщност най-лютото в тях. Аз махах семките, но тях оставих, доволно люта е, но съседката ми, която яде много, много люто и то като салата, каза, че "почти е люта"
* Поставят се в подходящ широк съд на котлона (или огнище) да се изваряват.
* Когато се извари и остане около една трета, започва да се прибавя олиото по малко, захарта и солта.
* А когато лъжицата започне да оставя следи в сместа, лютивката ни е готова.
* ПЪлни се в бурканчета, затварят и стерилизират за 10-15 мин.


От това количество аз напълних около 20 малки бурканчета (май са по 100 гр.), но това си зависи и от вида на доматите, гъстотата на готовия продукт.

14 коментара:

  1. Ооохааа, Пепчо , това е страхотно, браво ! :))
    Поздрави ! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ей Пепи, ти умора нямаш! :)
    Толкова рецепти за консервиране научих от теб...
    Много ми допадна рецептата за универсалната подправка и ще взема да пробвам, само да намеря пащърнак, че май не съм мяркала на пазара.
    Лютивката също звучи отлично, но тъй като замразявам печен пипер, мога да я приготвя на момента през зимата и да избегна варианта със стерилизирането.
    Благодаря ти за прекрасните рецепти!
    Поздрави сърдечни и хубаво настроение от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Преглъщам...

    Страшна си, ей :)))

    ОтговорИзтриване
  4. И на вас поздрави, момичета!
    Радвам се, че предложението ви харесва.
    Лети, ако имаш Метро наблизо - там има пащърнак, щом няма по пазара. Без него пак е вкусна и ароматна подправка, но с него е ... страхотен е този пащърнак, аз го слагам в почти всяко ядене, като имам (нарязала съм само от него във фризеца в малки пликовчета)

    ОтговорИзтриване
  5. I love your blog!
    This looks so delicious!

    Have a nice time!
    Paula

    ОтговорИзтриване
  6. Thanks Paola,
    I'm so happy that you liked my blog!

    ОтговорИзтриване
  7. Харесва ми! Обичам люто. Дано да ми останат домати за лютивката, че отново ще правя твоят кетчуп... вече за трети път. Много е вървежен :):) не знам дали ще оцелее до зимата :):)

    ОтговорИзтриване
  8. Пепи,
    изкушаващо изобилие от предложения за есенно консервиране - изглеждат много, много апетитно.
    Поздрав и успешна нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Кате, първата година наистина не може да му се насити човек :)
    Затваряй сок, винаги можеш да си направиш кетчуп :)
    Хубава седмица на теб!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря, Дианка, знаеш, че държа на "домашното консервиране"
    Хубави есенни дни на теб :)

    ОтговорИзтриване
  11. Изглежда много вкусно! А лютите чушки пекат ли се? И ако не се пекат не остават ли следи от кожата им в лютивката, които да развалят гладката и консистенция? И какъв сорт са лютите чушки? Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. когато се пасират - не остават никакви люспи. Когато са смлени остават, но са съвсем фини - на най-ситната решетка на машинката - и не се усещат :) а лютивката не е съвсем гладка, като пасирана - фина е, но не като пюре. Лютите чушки са сорт какъвто има :) при мен - какъвто отглеждат мамите. Може да си вземете отровно люти, а може приятно люти - зависи вие колко люто ядете.

      Изтриване
  12. Моята е със същите продукти,но слагам чушлетата цели,много леко опукани,без дръжките.Хапваш и си гризеш от чушлето.Много е вкусно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. сигурно защото обичаш много люто, Цвети :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...