8 септември 2010 г.

Лютивка

подобие на лютеницата, но люта, както се разбира. Често си купвам такава, че обичаме леко пикантния и вкус. Не, че има проблем да се сложат люти чушки в лютеницата, но тогава рискувам да си навлека гнева на девойчето поне за една зима heatheat Пък и на лютивката много зеленчуци не и трябват, стигат и едните чушки-видове и домати. Това, което давам е малка доза, направих няколко мънички бурканчета, но и тя както кетчупа може да се прави и през зимата с налични печени чушки и доматено пюре.


Продукти:
2 кг домати
3 кг. чушки
1 кг люти чушки
150 мл олио
2 с.л. захар, сол на вкус

Приготвяне:
* Чушките/Пипера де / се почистват от семената, пекат и белят от люспите. Мелят се на машинка с възможно най-малки дупки не решетката. 
* Доматите се белят и пасират (или мелят през машинка за домати, която ще им отдели люспите)
* Лютите чушки почистват от семената и месестата част пасира, заедно с доматите (или пак на машинка, смелени фино). Тук е момента да спомена, че лютивината може да се регулира със семките и онези жилки вътре в чушката, на които се държат семките. Те са всъщност най-лютото в тях. Аз махах семките, но тях оставих, доволно люта е, но съседката ми, която яде много, много люто и то като салата, каза, че "почти е люта"
* Поставят се в подходящ широк съд на котлона (или огнище) да се изваряват.
* Когато се извари и остане около една трета, започва да се прибавя олиото по малко, захарта и солта.
* А когато лъжицата започне да оставя следи в сместа, лютивката ни е готова.
* ПЪлни се в бурканчета, затварят и стерилизират за 10-15 мин.


От това количество аз напълних около 20 малки бурканчета (май са по 100 гр.), но това си зависи и от вида на доматите, гъстотата на готовия продукт.

17 коментара:

  1. Ооохааа, Пепчо , това е страхотно, браво ! :))
    Поздрави ! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ей Пепи, ти умора нямаш! :)
    Толкова рецепти за консервиране научих от теб...
    Много ми допадна рецептата за универсалната подправка и ще взема да пробвам, само да намеря пащърнак, че май не съм мяркала на пазара.
    Лютивката също звучи отлично, но тъй като замразявам печен пипер, мога да я приготвя на момента през зимата и да избегна варианта със стерилизирането.
    Благодаря ти за прекрасните рецепти!
    Поздрави сърдечни и хубаво настроение от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Преглъщам...

    Страшна си, ей :)))

    ОтговорИзтриване
  4. И на вас поздрави, момичета!
    Радвам се, че предложението ви харесва.
    Лети, ако имаш Метро наблизо - там има пащърнак, щом няма по пазара. Без него пак е вкусна и ароматна подправка, но с него е ... страхотен е този пащърнак, аз го слагам в почти всяко ядене, като имам (нарязала съм само от него във фризеца в малки пликовчета)

    ОтговорИзтриване
  5. I love your blog!
    This looks so delicious!

    Have a nice time!
    Paula

    ОтговорИзтриване
  6. Харесва ми! Обичам люто. Дано да ми останат домати за лютивката, че отново ще правя твоят кетчуп... вече за трети път. Много е вървежен :):) не знам дали ще оцелее до зимата :):)

    ОтговорИзтриване
  7. Пепи,
    изкушаващо изобилие от предложения за есенно консервиране - изглеждат много, много апетитно.
    Поздрав и успешна нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, първата година наистина не може да му се насити човек :)
    Затваряй сок, винаги можеш да си направиш кетчуп :)
    Хубава седмица на теб!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, Дианка, знаеш, че държа на "домашното консервиране"
    Хубави есенни дни на теб :)

    ОтговорИзтриване
  10. Изглежда много вкусно! А лютите чушки пекат ли се? И ако не се пекат не остават ли следи от кожата им в лютивката, които да развалят гладката и консистенция? И какъв сорт са лютите чушки? Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. когато се пасират - не остават никакви люспи. Когато са смлени остават, но са съвсем фини - на най-ситната решетка на машинката - и не се усещат :) а лютивката не е съвсем гладка, като пасирана - фина е, но не като пюре. Лютите чушки са сорт какъвто има :) при мен - какъвто отглеждат мамите. Може да си вземете отровно люти, а може приятно люти - зависи вие колко люто ядете.

      Изтриване
  11. Моята е със същите продукти,но слагам чушлетата цели,много леко опукани,без дръжките.Хапваш и си гризеш от чушлето.Много е вкусно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. сигурно защото обичаш много люто, Цвети :)

      Изтриване
  12. zdraveite ! naskoro opitax sladko ot 4u6ki ,koeto e i dosta picantno ... xaresa mi mnogo . niakakav savet kak moga da si prigotvia v ka6ti tazi vkusotiika ???!!! Blagodarya !!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Правила съм, много ни харесва за месо у сирене и тези дни пак ще правя, ще пусна и тук рецептата

      Изтриване
    2. Малко късно, но съм забравила - ето рецептата за конфитюр от червени чушки - страхотен е!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...