Днес е пилотното издание на новата ми категория в блога "В петък на гости". До тук гостувах в различни блогове и сайтове, представяйки техни рецепти, които са ме впечатлили, но съм ги приготвяла аз. Реших, че е време да си поканя гости тук. Или по-скоро любителя кулинар - аз, да заведе любителя на кулинарните блогове на гости на приятел, който ще ни представи своите рецепти и изпълнение.
А знаете за гости човек се приготвя с тристепенно меню. Поне. И посреща с питка.
За първи гост в рубриката, много бързо реших кого да поканя, водена от следните (егоистични) подбуди:
1.
да се представи с ястие, далеч от сочното свинско месо, което в моят блог преобладава, за да внесе свежест в ястията;
да се представи с десерт, тъй като в боя блог дефицита на десертите е изключително голям;
да има пита или погача, тъй като такива в моя блог почти няма............
2. известно е, че съм много контактна личност
и с голяма част от пишещите в любимия ми форум на Гответе с мен и блогъри се познаваме лично. С други имам огромно желание да се видим на живо и запознаем и се надявам с това гостуване да ускоря една такава среща с днешния ми гост.
3. Гостът ми да е сродна душа и със същото хоби, което се подразбира, но и да бъде много позитивен човек, който се радва на живота, за разлика от моето сивогледство в някои делнични дни.
и никой не би отговорил по-добре на тези критерии от
Роси, позната в кулинарните блогове с нейния
Кулинарен еликсир, а готварските форуми на
Гответе с мен и
бг-мама като
Еликсир.
1. В публикациите си в блога
Роси обикновено ни представя първо, второ и десерт
2. Роси е човекът, с когото се надявам в скоро време да се срещнем извън виртуалното пространство.
3. И тя като мен е превърнала пребиването в кухнята в удоволствие, с което да радва близките си и вместо да го приема като неприятна и досадна част от след-работното време, тя се забавлява не само, докато готви, но и докато аранжира, увековечава крайния продукт на снимка, поднася своите ястия и не на последно място сяда в среднощните часове и пише публикации не просто "Продукти...., приготвяне", а влага и частица от себе си във всяка публикация.
И съвсем не на последно място, Роси е позитивен, непринуден, земен и мил приятел, с когото мога и обичам да говоря (пиша в случая) и на теми, нямащи нищо общо с кулинарните шедьоври, които готвим в ежедневието. И имам чувството, че се познаваме от години и ме зарежда с изключително позитивната си енергия, която струи от всеки неин пост, коментар или писмо.
А нейният блог е едно изключително място, в което всеки, попаднал там, се чувства уютно. Начинът на поднасяне на ястията, много от тях и постъпково приготвени; аранжирането им и подредбата на постовете и е нещо, на което се възхищавам всеки път; разнообразието от рецепти е огромно - както традиционни, така и за експериментаторите в кухнята - всичко там е истински Еликсир за окото и душата и и съвършено удоволствие за всички сетива. Тя е и човекът, който следи публикациите на приятелите си, не пропуска никога да остави топла и сърдечна дума в коментарите, като преди това е изчела цялата публикация и е в час с всички събития и ситуации около публикациите и никога не прави едното разписване от куртоазия.
А аз, мила Роси, сърдечно ти благодаря за това, че откликна на поканата ми; че приготви не едно, а цели три вкусни предложения, които виждам, са изключително съобразени с вкусовите предпочитания на моето семейство!
***************************************************************************
Какъв изкусен кулинар е Пепи съм убедена,че няма нужда да ви казвам,защото всички отдавна сте се убедили!
Какво необятно море от рецепти има тук - също!
Абсолютно съм сигурна ,че няма блогър,който да не е черпил вдъхновение от нейното кътче и,че всеки който е затърсил рецепта за нещо със сигурност е минал и от тук!
И има защо!
По същия начин и аз още,когато ме обхвана кулинарната муза за нещо по-различно от традиционните домашни гозби,много често надниквах тук,опитвах рецепти-все отлични,и все още продължавам да пълня очи при всяка нова публикация!
Онова,което винаги ме е впечатлявало в Пепи е какъв колосален обем от ястия и десерти може да приготви за един ден,колко отдадена и предана е на семейните предпочитания и как всяка рецепта те грабва и е лежерно представена с едно много приятно и свежо чувство за хумор.
Всяка покана да гостувам в нечий блог за мен е особен израз на уважение и внимание.
Пепи успя да ме изненада изключително приятно предоставяйки ми огромната чест да бъда неин първи гост и аз се чувствам невероятно щастлива и поласкана от подобен жест,в основата на който вярвам са нашите взаимни симпатии и близки,приятелски контакти!
Пепи,благодаря за доверието и за възможността първа да оставя своя скромен щрих в необятната кулинарна картина,която си създала с това твое местенце през годините,влагайки много труд,време,последователност и любов!
При цялото това разнообразие от рецепти се досещате,че избора ми не беше лесен.
Постарах се да се съобразя изцяло с вкуса и предпочитанията на Пепи и сие компания,за които знам,че ключовите думи са месо,сирена и шоколад.
И въпреки тази добре очертана изходна позиция прерових много щателно кулинарното пространство в търсене на нещо подходящо.Първоначално ми се искаше да избегна месната тема,защото тук тя е застъпена толкова богато,че едва ли можех да добавя нещо повече .
Но от всичко прегледано нищо постно или със сирене не успя да ме заинтригува достатъчно,да е като за Пепи тъй да се каже. :)
Затова сирената намериха място в питката.
Десерта категорично трябваше да е шоколадов,за да е по вкуса на "канибалите",но и плодов,защото знам,че Пепи обича плодови сладкиши.
За ястието съм почерпила идея от едно много фино блюдо,което консумирах наскоро в хотела в Банско и много ми хареса като едно вкусно и леко предложение за лятото .
Само че в оригинал беше приготвено с филе от пъстърва ,но Пепи не си пада по нея,затова я замених с филетиран лаврак.Знам,че броколите няма да й допаднат,но те са повече за колорит в порцията. :)
Скъпа Пепи,надявам се да съм уцелила правилната комбинация и с това меню да съм се вписала максимално близо до вашия вкус и в тематиката на този блог,който за мен винаги е бил като една богата кулинарна енциклопедия!
*****************************************************************
Сметанова погача с чедър,камамбер и гауда
Продукти:
за тестото:
100 мл. топла вода
20 гр. жива мая
200 гр. квасена сметана
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
4 с.л. зехтин
420 гр. брашно
за пълнежа:
чедър,камамбер и гауда /или други сирена по избор /
босилек,риган и мащерка / или други билки по избор /
за намазване отгоре - жълтък + 1 ч.л. олио + 2-3 капки прясно мляко
за поръсване - семенца мак или сусам,ленено семе,ким
Приготвяне:
Разтворете маята в топлата вода.Добавете сметаната,разбъркайте.Добавете и другите продукти и половината от брашното и започнете да замесвате тестото.Добавяйте постепенно останалото брашно,докато получите не лепнещо,но меко като за козунак тесто.
Оставете го настрана да почива,покрито с кърпа да не съхне.
През това време нарежете подправките на ситно и сирената на кубчета.
Подгответе си тавичка.Аз ползвах с диаметър ф 26 ,напръскана със спрей за печене.
Разделете тестото на две части.
Първата половина разплескайте на дъното на тавичката,като се постараете да изтеглите една част от тестото настрани като малък борд.
Разпределете кубчетата сирена,поръсете подправки.
Разплескайте другата половина тесто и с него покрийте отгоре плънката.Притиснете по края да се слепят двата пласта тесто.
Покрийте тавичката със свежо фолио или кърпа и оставете на топло да втаса до удвояване на обема.
Намажете с жълтъка и поръсете семена.
Печете на 170 гр. до суха клечка,при мен на функция долен реотан с вентилатор .
Питката стана душичка-пръхкава,мекичка,ароматна и богато гарнирана.
****************************************************************
Филе от лаврак със сос Холандез и крутони от сьомга
Продукти за 4 порции:
4 филета от лаврак / или друга риба,например пъстърва /
1 малко котлетче от сьомга / не е задължително /
подправка за риба,млян пипер меланж,сол
3-4 с.л. топено масло
700 гр. моркови,сол,2 с.л. топено масло,млян пипер меланж
за гарниране :
броколи или брюкселско зеле,аспержи,грах,спанак / по желание /
за соса Холандез :
2 жълтъка
1 ч.л. лимонов сок
сол и млян пипер меланж
2 с.л. бяло вино
4 с.л. топ
ено масло
Приготвяне:
Нарежете сьомгата на кубчета,овкусете я с млян пипер и подправка за риба.По същия начин овкусете рибните филета .
В тенджерка нарежете морковите и ги сложете да се сварят в подсолена вода.
В друга малка тенджерка бланширайте броколите в подсолена вода,и когато омекнат веднага ги прецедете и облейте със студена вода.Овкусете ги с капки лимонов сок и 1 лъжица топено масло.
В подходяща купа сложете жълтъците и използвайте тенджерката с варящите се моркови за водна баня.Бийте жълтъците непрекъснато над водната баня,те много бързо ще си сменят цвета и ще избледнеят.Добавете сол,млян пипер,топеното масло и лимонов сок и продължете да разбивате .Разредете соса с бяло вино до желаната гъстота.
В тиган сложете топено масло и изпържете рибните филета,отцедете ги на салфетка.Накрая джъзнете за кратко крутоните от сьомга.
Когато се сварят морковите ги отцедете,пасирайте и овкусете с млян пипер и масло.
Сервирайте рибните филета положени върху канапе от пюре от моркови,поръсете няколко крутончета сьомга,полейте сос холандез и гарнирайте с броколи.
Вместо броколи за зелената нотка в порцията могат да ви послужат сотиран грах,брюкселско зеле,задушен спанак с масло или аспержи.
*****************************************************************
Шоколадов тарт Татен с кайсии
Кайсиите изпъкваха невероятно красиво на фона на шоколадовата основа.
Понеже не бях правила до сега този всеизвестен десерт,се поразрових в кулинарното пространство и забелязах,че в почти всички клипчета и рецепти,особено чуждоезични,той се прави с многолистно тесто.
В българските блогове често присъства направен и с маслено тесто.
В
Златната книга е предвидено в рецептата да се приготви домашно многослойно шоколадово тесто,което аз лично не бих се захванала да правя,защото не ми се точи,сгъва,прибира за охлаждане и изважда N пъти,а и предвидените близо 400 гр. масло за сладкиш с диаметър 26 см. ме хвърлят моментално в лек потрес и още по-категоричен отказ от тази процедура.
Аз направих предварително кратко карамелизиране на плодовете /както видях в доста клипчета/,но сега го отчитам ненужно за кайсиите,защото те са достатъчно меки и ще се сготвят много бързо дори и само от процеса на печене.
Продукти:
за тестото:
140 гр. масло
3 с.л. бяла захар + 3 с.л. кафява захар Мусковадо
1 яйце
3 с.л. с връх какао
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. канела
1 ч.л. тъмен ром
250 гр. брашно
1 п. ванилена захар
за карамела:
50 гр. масло
1/4 ч.ч. бяла + 1/4 ч.ч. кафява захар Мусковадо
разполовени и почистени кайсии
Приготвяне:
В купа сложете всички съставки за тестото / маслото да е студено и нарязано на парчета / и замесете маслено тесто .Аз ползвах миксера с бъркалките за тесто.Когато се образуват маслени трохи ги съберете на топка и я завийте в свежо фолио.Приберете в хладилника за малко да стегне маслото.
В подходяща тава с не откопчаващи се стени и не залепващо покритие / може и тиган,чиято дръжка позволява поставяне във фурната / сложете маслото и загрейте на котлона да се разтопи.Поръсете равномерно със захарта и изчакайте тя да се карамелизира без да бъркате.
Подредете върху карамела кайсиите и ги покрийте с предварително разточената маслена кора.
Прехвърлете съда в загрята на 180 гр. фурна и печете,докато бодната клечица в тестената кора излезе суха.
Извадете тавичката от фурната.
Изчакайте 2-3 минути да се охлади и обърнете сладкиша на поднос.
Както винаги тарт Татен се препоръчва да се сервира топъл.
Може би ако е приготвен с бутер тесто-да.
Лично на мен масленото тесто ми харесва охладено.