Така и така готвя по приятелски блогове тези дни, да покажа и тези много хрупкави, но сочни крилца.
Рецептата може да видите при Катето, а панировки най-различни се подвизават из нета и в готварските книги. Различното тук е пшеничния грис и смлените орехови ядки. Аз орехови ядки не сложих, а пшеничния грис смесих с царевично брашно и галета - от всичко, по равни части, още малко червен пипер, подправки за пиле (смлени мащерка, кориандър, риган, черен пипер и чесън на прах). Крилцата - разделени на три части се сваряват малко - около 15 мин.
След това се отцеждат и мариноват за 24ч. в: 2-3 лъж. соев сос, 2-3 лъж. зехтин, чесън на прах, щипка сол. Най-тънките части не съм изхвърлям - чуден пилешки бульон става от тях .
След 24 ч. отцедените крилца се потапят в разбити яйца с щипка сол и овалват в горната смес от грис, брашно и подправки. Нареждат се на решетката във фурната.
Пекат се в предварително загрята на 220* фурна, за около 30 мин (до зачервяване),но под решетката непременно се поставя и тавата на фурната с малко вода в нея, за да не капят крилцата на дъното и :)
За 1кг. крилца панировката беше:
След това се отцеждат и мариноват за 24ч. в: 2-3 лъж. соев сос, 2-3 лъж. зехтин, чесън на прах, щипка сол. Най-тънките части не съм изхвърлям - чуден пилешки бульон става от тях .
След 24 ч. отцедените крилца се потапят в разбити яйца с щипка сол и овалват в горната смес от грис, брашно и подправки. Нареждат се на решетката във фурната.
Пекат се в предварително загрята на 220* фурна, за около 30 мин (до зачервяване),но под решетката непременно се поставя и тавата на фурната с малко вода в нея, за да не капят крилцата на дъното и :)
За 1кг. крилца панировката беше:
пшеничен грис, галета и царевично брашно - по една чаша от 100мл.
от подправките - по 1 ч.л.; червени пипер - 2 ч.л.
2 яйца и 3 с.л. олио
А, да :) Обикновено хапваме пилешките работи с млечно-чеснов сос, но поради липса на майонеза, точно тези крилца бяха със сладко-кисел сос. Т.е. кетчуп (домашен, знае се) с малко балсамов оцет, щипка лют сос и лъжичка захар. Нещо като на вкус.
А, да :) Обикновено хапваме пилешките работи с млечно-чеснов сос, но поради липса на майонеза, точно тези крилца бяха със сладко-кисел сос. Т.е. кетчуп (домашен, знае се) с малко балсамов оцет, щипка лют сос и лъжичка захар. Нещо като на вкус.
Пепи, много ги криеш тези крилца - цяла сутрин се облизвам и ги дебна...не е честно, да знаеш, на работа съм, сама съм /не мога да прескоча дори до отсрещното кафене за едни солети/ и ти ми сервираш тези хрупкави чудесии...много ще им върви една ледена биричка...ох, размечтах се.
ОтговорИзтриванеПоздрави и пожелания за прохладен ден!
лошо, Ети, лошо :) Ни прохлада от някъде обещават, нито възможност да придърпаш някое от горните крилца :)) Виж, за вечеря може да успееш да приготвиш, бирата и тогава ще е актуална :) А и "децата" у нас много им се радваха :)
ИзтриванеПоздрави и на теб!
За какво препращаш хората при мен, като гледай твоите са разкош! Наистина ще взема сега да ги направя по твоята рецепта! Значи мариновала си ги предварително и си променила малко панировката. Друго си е да имаш пръст в тази работа! Много вкусни са станали, много апетитни, разкош!
ОтговорИзтриванеКате, ами аз бях купила крилата, нарязала и сложила да мариновам без идея какво точно ще ги правя :)) И в точния момент попаднах на твоите, а един пшеничен грис от доста време го побутвам в едно бурканче, с идеята или да иде на боклука, или да убедя някого да яде грис халва.
ИзтриванеА иначе за къде без пръста, нали трябва да има доза индивидуализъм (така му викам аз :))
Надушвам заговор вече.... и златисти пилешки крилца! Прекрасни са, Пепи! Прегръдки и за двете! :)
ОтговорИзтриваневиновати, Еви :-)
ИзтриванеБлагодаря, прегръдка и за теб!
Е, и това е по мой вкус - печено /тази идея за панирано и печено на скара много ми допадна!/, панировката, мариноването!Толкова апетитно и примамливо изглеждат! Като не може да се открадне крилце, ще си открадна идеята :)Поздрави и прохладна нощ!
ОтговорИзтриванекрадвай, ще се радвам да ти хареса, Таня :))
ИзтриванеПоздрави и на теб и дано скоро наистина се поразхлади малко :)
еее ама съм закъсняла,сигурно не е останало поне едно крилце :(
ОтговорИзтриванеПепи изглеждат много апетитно
сега правя нова партида :)) може да тръгваш :)
ИзтриванеЖомам,жомам и при Катето,и тук,че ако ококоря очите отиде ми съня,Пепи!
ОтговорИзтриванеСупер хрупкави си ги направила,супер!
Браво и на двечките за тази рецепта!
Освен да ги направиш, като ти с поразмине от пътешествието, а :))
ИзтриванеМоже,може,кога сложа в ред ежедневието отново :).
Изтриване