2 с.л. оцет
* Започвам от карамелизирания лук :) нарязва се на полумесци, посолява и претрива с ръка.
Вчера рулца с черен ориз, днес с бял но ще покажа едни от най-лесните суши-рулца, особено за хора, които не обичат много да ядат листата водорасли. Забравих да снимам етапа с обръщането на ориза, но тези дни пак ще правя и се надявам да се сетя и допълня. Краставицата, честно казано, забравих да завия вътре в рулото. Обикновено слагам тънка ивица от нея, или от авокадо, но последния път, когато правих суши сложих манго, с което повече ми хареса. Тези са ми едни от любимите, защото основно са крема сирене, ориз и пушена сьомга (би трябвало прясна да е, но в публикацията суши за начинаещи съм обяснила, че при нас моретата са далеч и съответно сигурна прясна риба - мираж) За равномерното и по-лесно нанасяне на крема сиренето помже да ползвате пош с кръгъл накрайник, или да сложите сиренето в торбичка, отрежете връхчето и така изстисквате върху кората :) получава се рпавномерно дебела пръчица от него.
Малко труднно ще Ви убедя, че се приготвят бързо, но е така - най-дълго време е варенето на ориза - ако сте ползвали черен/императорски, знаете, че му трябват 30-40 мин. И пак няма да бъде мек и разварен, както познатият ни повече видове бял ориз. След това овкусявам и оформям на топки с помощта на стреч фолио, в малка купичка и докато ги овалям в сусама, фурната е загряла и те се пекат за 6-7 мин. Вместо моцарела вътре може да поставите сварени обелени пъдпъдъчи яйца. Така съвсем ще избягаме от думата "аранчини", но пак се получават вкусни оризови кюфтенца с хрупкава коричка.
Опитвали ли сте рецептата ми за дроб с чесън и лимон? Ако да, знаете колко крехък и ароматен става дробът така. Днес Ви предлагам пържени пилешки крилца, които след маслената баня набързо се намазват за ароматизиране с четка с почти същата смес - чесън и лимон, но на тях и магданоз слагам. Хрупкава коричка отвън и сочна вътрешност, с аромат на чесън и лимон. Това е с няколко думи. Мариноването им е малко дълго, но когато ги подготвя ги прибирам за 24/48 часа в хладилника, а после пърженето е сравнително бързо. Другата подробност е, че преди пържене ги овалвам в брашната и нареждам на лист хартия/или стреч фолио за 20-на мин. , за да полепнат по-добре по тях и не падат в олиото.
Пърженето е вредно :) знаете, но те се пържат за кратко, в повече олио, което след използването ще изхвърлите. Подберете съд за пържене с малък диаметър, за да не се хаби много олио - ползвам касерола с диаметър 20см., а дълбочината на олиото е ок. 2,5 см. Изпържете толкова, колкото ще изядете :) плюс още две - три, а останалите - преди последващо хапване, за да остават хрупкави. Ако имате фритюрник с горещ въздух, може да ползвате него.
Продукти за 4 порции: