Поркета (Porchetta) е пикантно, шарено свинско печено месо без кост от италианската кухня. Приготвяло се е (и някъде все още) основно от обезкостено малко прасенце, завито на руло и намазано с подправки, печено на жар за поне 8 часа. Сега се прави и от голямо парче месо от осмянката (корема) на прасето, където мазнината е съвсем тънка, има един слой от светло/почти бяло на цвят и сухо месо и пълнеж от рибица. Всичко това овкусено с подправки и в кожа Някои хора не я обичат, но ние сме си любители на свинската кожа. Поркетата може да се приготви и от бут, и от свински врат; може да е изместване от автентичното и име, но пък е важно, че е доста вкусно. Ето тук имам рецепта за свинско руло от бекон (само че е пълнено с кайма, вместо с рибица) и може да ползвате рецептата, защото точно за това, завитото в кожа, подробна рецепта няма да има.
Има само указание за печене, защото за мен при печенето на месо с кожа трябва да се внимава. Поркетата (готовото, завито и овкусено руло) купих от Вашата месарница, от чиито услуги софиянци и гостите на столицата могат да се възползват, тъй като освен физически магазини, правят доставка и до адрес. Аз като гостуващ от време на време човек там се възползвам. Освен поркета, ще откриете още приготвени за печене меса, както и готова кухня. Актуални предложения има винаги и на ФБ страницата на месарницата.