27 октомври 2021 г.

Пържен ватос

 
       Ватосът е риба, която си отяждам когато сме на море, а на прибираме купувам от борсата в Бургас и замразявам, да си имам за още няколко пъти до зимата.  Тази е последната партида :) приключвам я, до следващото лято пак. Живи и здрави. Ватосът (морска лисица) е риба, на която кожата се дере и тогава се готви/пържи. На рибния пазар я продават одрана, но тъй като е на парчета, ако си купувате такава - внимавайте, да не ви пробутат само хрущяли. Аз и хрущялите харесвам, но месото е много добро - бяло и сочно.  И я пържа както другата, речно-язовирна наша риба  

Подсушените парчета риба нарязвам на по-малки, за да се пържат по-бързо и лесно в тигана. Заливам със сока на 1 лимон (за ок 1кг риба) и посолявам. Завивам с парче свежо фолио, или прибирам в торбичка и на почивка за 1 час в хладилника. 

Смесвам 3 части бяло и 1 част царевично брашна, заедно с щипка сол и 1-2 щипки черен пипер. 

Овалвам парчетата в тях и ги нареждам на лист хартия за печене за 20-на мин. - да си дръпнат брашното, за да не пада то в мазнината, а тя да почернява. 

Преди години пържех рибата в съвсем малко мазнина :) Уж да не поема.  Но така се пържи по-дълго и определено поема повече мазнина. Затова сега я пържа в повече мазнина - нивото на олиото да е поне наполовина на рибата. В много силно загрято олио. Но не и фритюрник. Така се  пържи бързо и не поема  толкова мазнина. 

Изваждам я да се отцеди на кухненска хартия, поставена на решетка - писала съм и друг път, но ако хартията е в чиния, изваденият на нея горещ изпържен продукт (какъвто и да е той) ще овлажнява от парата и омеква. А така рибата остава с хрупкава фина  коричка. 

5 коментара:


  1. Хей, страхотна кулинарна рецепта! Невероятно красиви снимки, страхотно попадение! Личи си, че сте страхотен кулинар! Поздрави

    ╰┈➤ Gladni.com

    ОтговорИзтриване
  2. Отговори
    1. По морето, Веси, макар и там да няма гаранция, че е прясна. Тя е малко специфична :) кожата се дере докато е прясно уловена, защото няма отделителна система и чрез нея отделя.... Та ако не е правилно и веднага почистена, има риск да намирисва :)
      Пробвай другото лято, като си на морето.

      Изтриване
  3. Пробвах я . Много е вкусна!Другият път пак ще си купя от Созопол готова изпържена.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...