Ватосът е риба, която си отяждам когато сме на море, а на прибираме купувам от борсата в Бургас и замразявам, да си имам за още няколко пъти до зимата. Тази е последната партида :) приключвам я, до следващото лято пак. Живи и здрави. Ватосът (морска лисица) е риба, на която кожата се дере и тогава се готви/пържи. На рибния пазар я продават одрана, но тъй като е на парчета, ако си купувате такава - внимавайте, да не ви пробутат само хрущяли. Аз и хрущялите харесвам, но месото е много добро - бяло и сочно. И я пържа както другата, речно-язовирна наша риба
Подсушените парчета риба нарязвам на по-малки, за да се пържат по-бързо и лесно в тигана. Заливам със сока на 1 лимон (за ок 1кг риба) и посолявам. Завивам с парче свежо фолио, или прибирам в торбичка и на почивка за 1 час в хладилника.
Смесвам 3 части бяло и 1 част царевично брашна, заедно с щипка сол и 1-2 щипки черен пипер.
Овалвам парчетата в тях и ги нареждам на лист хартия за печене за 20-на мин. - да си дръпнат брашното, за да не пада то в мазнината, а тя да почернява.
Преди години пържех рибата в съвсем малко мазнина :) Уж да не поема. Но така се пържи по-дълго и определено поема повече мазнина. Затова сега я пържа в повече мазнина - нивото на олиото да е поне наполовина на рибата. В много силно загрято олио. Но не и фритюрник. Така се пържи бързо и не поема толкова мазнина.
Изваждам я да се отцеди на кухненска хартия, поставена на решетка - писала съм и друг път, но ако хартията е в чиния, изваденият на нея горещ изпържен продукт (какъвто и да е той) ще овлажнява от парата и омеква. А така рибата остава с хрупкава фина коричка.
ОтговорИзтриванеХей, страхотна кулинарна рецепта! Невероятно красиви снимки, страхотно попадение! Личи си, че сте страхотен кулинар! Поздрави
╰┈➤ Gladni.com
Не съм срещала тази риба.
ОтговорИзтриванеПо морето, Веси, макар и там да няма гаранция, че е прясна. Тя е малко специфична :) кожата се дере докато е прясно уловена, защото няма отделителна система и чрез нея отделя.... Та ако не е правилно и веднага почистена, има риск да намирисва :)
ИзтриванеПробвай другото лято, като си на морето.
Пробвах я . Много е вкусна!Другият път пак ще си купя от Созопол готова изпържена.
ОтговорИзтриванеДа, вкусна рибка е.
Изтриване