30 август 2009 г.
Печени свински ребърца с лимон и подправки
Продукти:
1,300-1,500 кг свински ребра
3-4 с. л. соев сос
1 лимон
100мл бяло вино
100 мл бира
по 1 к.л. кимион, черен пипер, кориандър, мащерка, розмарин, лют пипер и чубрица – смлени едро
2-3 глави чесън цели
1 с л сусам
Приготвяне:
* Ребрата се нарязват
* Лимоновият сок и всички други продукти се смесват и разбъркват хубаво.
* Ребрата се поставят в найлонов плик, сипва се маринатата вътре и завързва плика.
* Прибират се за поне 5-6 часа в хладилник
* Приготвя се тавата за печене и се изваждат само ребрата в нея.
* Останалата марината се прецежда в тавата (да се отделят парчетата подправки)
* Поставят се в тавата и двете половинки на изцедения лимон; почистените глави чесън - цели, само с резната опашка
* Завива се тавата с фолио и пече в предварително загрята фурна за около час.
* Развива се фолиото, обръщат се ребрата, изважда се лимона и се допича до зачервяването им на 180-200* (още около 20 мин.)
*По желание при обръщането ребрата се поръсват със сусам и така допичат. Така стават с хрупкава коричка
23 август 2009 г.
Панирано сирене в сусам
Или как да панираме сирене в сусам и други ядки, без да се разтече
Необходими са:
сирене - твърдо, без шупли и да се реже добре, да не се троши. Най-лесно става с Фета или Дунавия /ако може да си намерите истинска/
на всеки 100гр сирене по 1 белтък и по 60-70гр. сусам.
мазнина за пържене
приготвяне:
* Сиренето се нарязва на филии с дебелина ок. 1см. Ако е много солено се изкисва предварително или както е нарязано на филии се залива с гореща вода за 10 мин. и отцежда. Така се обезсолява много бързо.
* Белтъците се разбиват с вилица за кратко.
* Сусама се поставя в дълбока чиния.
* Готовите парчета сирене се потапят в белтъците, след това овалват в сусама.
* Нареждат се на дъска /или широка чиния/ върху свежо фолио.
* Поставя се още пласт фолио върху сирената и притискат с ръка, за да полепне добре сусама, или направо с ръка внимателно притиска всяко парче сирене.
* Прибират се за 30 мин. в хладилник или 10 мин. в камера.
* Пържат се в силно загрято олио, което да достига поне 1/2 от височината на сирената.
Аз лично обожавам да си ги хапвам със сладко от боровинки, другите в къщи - натюр
По същия начин се панират в смлени орехи или други ядки.
По същия начин се панират в смлени орехи или други ядки.
16 август 2009 г.
Пъдпъдъци с наденица и манатарки
Продукти за 3-4 порции:
10бр. пъдпъдъци
10бр. зелеви листа /ако няма от кисела зелка, бланшират се от листа от прясно зеле във вода, сол и лимонена киселина/
250-300 гр чирпански наденички***
100гр. масло
250 гр арпаджик /или съвсем дребни лукчета/
по 1 ч.л. сол, черен пипер, риган
250 мл червено вино и 100мл вода
За плънката:
1 глава чесън
1 к.ч. ориз
1 к.ч сушени гъби /манатарки/
20 мл зехтин
дреболиите на пилетата
щипка-две сол, щипка риган и щипка черен пипер
За канапетата:
50 гр зехтин
3-4 филии стар хляб
• Пъдпъдъците се почистват, изкисват в студена вода в хладилник за 1 2 часа. Измиват се и подсушават.
• Посоляват се и поръсват с черния пипер, обтриват се добре с ръка да полепне по месото. Завиват се със свежо фолио и прибират в хладилник за 2 часа.
• Сушените гъби са заливат със студена вода и оставят 30 мин. да накиснат.
• Арпаджика/лукчетата се белят (това става много лесно, като се поставят във вода за 10 мин)
• Приготвя се плънката: Дреболиите на пилетата и чесъна се нарязват на дребно и запържват в зехтина за 1-2 мин.
• Прибавя се ориза и отцедените гъби, запържват също минута, прибавят се подправките и залива с 4 каф. чаши гореща вода
• Оставя се да къкри, докато ориза поеме водата.
• Взема се по едно зелево листо, поставя се 1.ч.л.масло в него и върху маслото се поставя пъдпъдъче с гърба надолу.
• Гърдите се пълнят с плънката /събира по една чаена лъжица /, затварят. Крачката се прибират плътно към тялото и завива добре със зелевия лист.
• Нареждат с в тава. Между готовите завитите топчици се поставят арпаджиците и нарязаната на къси парчета наденица.
• Залива се с виното. Тавата се покрива добре с фолио и пече в загрята фурна на 200* за 60-70 мин.
• Развива се фолиото и запича за още 4-5 мин за зачервяване.
• През това време се приготвят канапетата: Загрява се тиган, сипва се мазнината и филиите запържват до бледо зачервяване от двете страни.
• Нареждат се в плато и върху всяка филия поставят по 2 пъдпъдъка, развити от зелевия лист, като арпаджиците и наденицата се нареждат около тях.
• Консумират се задължително с вино Всъщност и на бира носят
*** Чирпанските наденички са тънки, от кълцано (не смляно) месо, овкусено само с праз, кимион и черен пипер. Месото е телешко и свинско. Много сочни и апетитни. Както вече съм писала, ние си правим и съхраняваме във фризера. С една малка отметка, че тези последните са от от дивечово месо.
Шоколадови мъфини с шоколад
320 г брашно
1 пак. бакпулвер /10гр./
1/2 ч л сода
220 г захар
270 мл прясно мляко
50г масло и 50 мл олио
2 яйца
4 с л какао на прах
1 с л нес кафе
250 г шоколад /колкото по-висок % какао, толкова по-добре/
Приготвяне:
* Яйцата се разбиват с размекнатото масло, захарта и олиото; прибавят се топлото прясно мляко с разтворено в него кафе.
* В дълбок съд се пресява брашното, заедно с бакпулвера, какаото и содата (това с пресяването не винаги го правя) .
* Към тях с бъркане се прибавя млечно-яйчната смес и обърква с лъжица, докато я поеме.
* Изсипват се начупения, или дребно нарязан шоколад и обърква добре.
* В приготвените форми за мъфини се пълни от сместа до 2/3 от височината им.
* Поставят се в загрята на 100* фурна, увеличават градусите на 180 и пече около 20 мин.
* Когато се вдигнат добре шапките им се изключват и оставят още 10 мин. вътре.
* Не се чака да се пробва с клечка, мъфините са сочни и доволно шоколадови
15 август 2009 г.
Кашкавалено руло
Преди няколко години направих първия си опит с кашкавалено руло, тъй като много ми харесва идеята - меко сирене, твърдо сирене.....Рецептите, които намирах все бяха да се потапя кашкавала във вряла вода, което мен ме притесняваше поради факта, че не мога да пипам много горещо. И тогава реших, че мога да използвам микровълновата фурна. Е, не се получи от първия път перфектното руло, затова пък много пъти хапвахме такива кашкавалени "мини-рулца".
За едно руло, от което излизат 10-12 филии:
около 600 гр. кашкавал
и плънка от:
ок. 150 гр. краве сирене
ок. 300-350 г шунка или варено-пушено филе - нарязани на слайсове (ленти)
3 с. л. майонеза и 1 с.л. горчица (или общо 4 лъжици майонеза)
2 твърдо сварени яйца
2-3 мариновани/кисели краставици
1 морков - сварен, или маринован
1 скилидка чесън
Приготвяне:
* В купа се натрошава сиренето; прибавя се майонезата, горчицата, нарязаните на ситно морков и краставички, настърганите яйца, пасираната скилидка чесън. Обърква се.
* Кашкавалът се поставя в найлонов плик и потапя във вряща вода за около десетина минути да омекне. НО По-лесно е да се постави в микровълнова фурна; на слаба мощност за десетина минути, като се проверява на всяка минута и омекналата част от кашкавала се отрязва и поставя в друг найлонов плик.
* Омесва се, както е в плика - докато стане гладък и няма балончета с въздух в него.
* Разстила се върху алуминиево или стреч фолио, или хартия за печене и с точилка оформя на правоъгълен лист с дебелина около един пръст. Работи се много бързо, докато кашкавала е топъл, мек и податлив за работа.
* Върху готовия лист кашкавал се нареждат лентите шунка/филе.
* Върху тях се разпределя плънката (в двата края на листа да остане по 2-3 см. без плънка, за да не излиза при завиването) , заравнява се и се завива се на стегнато руло както е с хартията/ фолиото. Ако в краищата плънката се е показа прибира се в рулото.
* Прибира се в хладилник да стегне за около 2-3 часа.
11 август 2009 г.
Мъфини Петя
Продукти:
90 гр. масло
110 мл прясно мляко
2 яйца
1 ч.ч. /220мл/ захар /2с.л. подсладител Суитли/
1 1/2 ч.ч. брашно
2 ч.л.бакпулвер /1 пак. от 10гр./
щипка сол
добавки: шоколад парченца; боровинки, или други, не много сочни плодове. ако са по-сочни, брашното трябва да се увеличи.
За канелена поръска /по желание, горната снимка е с нея/
1 ч.л. канела на прах
1 ч.л. кристална захар
Приготвяне:
* Маслото се оставя да се размекне на стайна температура.
* Разбърква се с яйцата, прибавя се прясното мляко също със стайна температура.
* Всички останали продукти - брашно, бакпулвер, захарта/подсладителя/ и солта се смесват в дълбока купа и към тях прибавя течната смес.
* Разбърква се колкото да се смесят, прибавят се - по желание шоколадовите парченца или плодчета и разбърква.
* Пълнят се формите за мъфини на 3/4 височина /стават с шапка /
* Канелата и захарта се смесват и поръсват мъфините /по желание/
* Ако искаме да се вдигнат и станат с шапка ги поставяме в студена фурна и включваме на 180*
* Ако искаме да са с равна повърхност мъфините - поставяме ги в предварително загрята фурна на 180* Когато са равни позволяват украсяване отгоре с различни кремове и смеси.
* Ако искаме да са с равна повърхност мъфините - поставяме ги в предварително загрята фурна на 180* Когато са равни позволяват украсяване отгоре с различни кремове и смеси.
* Пекат се до зачервяване, или до излизане на клечка/шишче сухо от тях - в студената фурна ок. 30 мин., в загрята фурна - ок.15мин.
* Изключва се фурната и оставят вътре още 10 мин.
10 август 2009 г.
Агнешко задушено
Продукти за 7-8 порции:
2,5-3 кг агнешко месо – нарязано на големи порционни парчета
За всеки килограм месо по:
2-3 глави стар лук
1 с.л. сух джоджен/гьозум
1ч.л.черен и 1 с.л. червен пипер
2-3 сл. олио
1 ч.л. брашно
1 равна с.л.сол
брашно и вода за тестото за залепване на капака
Приготвяне:
* Приготвя се първо гърнето /ако нямате такова ползвайте обикновена тендежра/
* На дъното и се поставя висока чиния, обърната с дъното нагоре.
* Налива се вода, така че да я покрие.
* Смесват се всички подправки според количеството месо, което готвим. Олиото се сипва в широка купа.
* Лука се нарязва на едри полумесци /за 5-6 порции това около 7 големи глави лук/ и нарежда един ред в глинения гювеч.
* Взема се парче месо, овалва с добре в подправките и се притиска с ръце, така че те да полепнат.
* Потапя се в олиото и отцежда 5-6 сек.; поставя върху лука.
* Така се нарежда плътно един ред месо, следва ред лук и пак месо, като се завършва с лука.
* Брашното се разбърква с малко вода на тесто и намазва ръба на гърнето с него.
* Поставя се отгоре капака и притиска, така че да залепне.
* Поставя се в студена фурна, включва първоначално на 250* и след 20 мин. се намалява степента на 150*
* Оставя се така около 2,5-3ч.
* Изважда се, охлажда и внимателно с помощта на нож отваря ръба на гърнето.
* Сервира се порция месо с лъжица от задушения лук. Ако има и дроб-сарма - още по-вкусно е с лъжица от нея :))
2 август 2009 г.
Катми
Продукти за ~10 катми с d около 22см.:
около 500г брашно
600мл топла вода
щипка сол
щипка захар
25-30г мая
1 жълтък и мазнина за мазане на сача
около 70-80г масло за мазане на катмите
***всякакви други добавки като яйца и мляко са екстри. Освен това яйцата правят катмите по-жилави - така, който ги е опитвал знае колко крехки са.
Баба ми ги правеше, като мажеше сача или с жълтъка, или с парче сланина, но в днешното високо-холестеролно време отдавна мажем само с жълтък
Приготвяне:
Маята се размива с малко хладка вода и към нея се прибавят всички останали продукти.
Разбъркват се хубаво - брашното е ориентировъчно, но сместа трябва да бъде като гъста боза , която се оставя да втаса - обемът да се увеличи поне 2-3 пъти и става на големи шупли. Ако е по-гъсто - добавете още вода.
За всяка катма сачът се намазва с парче ябълка или лук, потопени в мазнина и разбит жълтък.
Гребва се с черпак и се сипва в нагорещения и намазан сач - така, че дебелината да стане поне 6-8 мм.
Когато цялата кора стане на шупли и се вижда, че няма сурово тесто отгоре, с лопатка се отлепя и обръща
Запича се за 1 мин и от другата страна.
Веднага след изпичането катмите се намазват с масло.
Поръсват се по желание с шарена сол (аз със самардала), а децата ги ядат със сирене и кашкавал, в комплект с айран.
Половинката пък ги обича с мед - въпрос на вкус.
Понякога, ако останат напръсквам с бульон, поставям сварено пилешко месо и затоплям - получава се сочна и засищаща вечеря
Друг път поставям плънка и се получават Катми с плънка
Абонамент за:
Публикации (Atom)