Днес е Петровден, а на този празник - пиле се яде :) И ябълки, и пита трябва да има на масата. От мен пилето :) да почерпя за празника, което се готви много бързо и остава сочно в соса с кокосово мляко. Консерви с кокосово мляко може да намерите в големите вериги хранителни магазини - вече не е непознат продукт. Да напомня, че с него стават и много нежни постни кокосови палачинки.
Честит празник на всички именници днес!
3 пилешки пържоли от бут, без кожа (или пилешко филе) около 700г
2-3 лъжици олио 2-3 лъжици соев сос
скилидка чесън, черен пипер и сол
1 глава лук
~ 200г гъби (напоследък кафява печурка предпочитаме)
1 малка тиквичка ~ 250г
1 зелена и 1 червена чушки
2-3 лъжици олио
сол
1 консерва кокосово мляко ( 300-400 мл е)
настъргана кора от лимон
За гарниране -
1 ч.ч. черен ориз,
1/2 ч.ч. бяло вино,
сол, лъжица масло и лъжица зехтин
1ч.ч. пилешки бульон, или гореща вода
черен пипер
Приготвяне:
* Пилешкото месо се нарязва натънки ивички, за да се сготви по-бързо :)
* Обърква се с олиото, соевия сос, намачканата скилидка чесън, пипера и солта и оставя за 10-15 мин в хладилник. През това време се пприготвят ориза и зеленчуците.
* Оризът се измива, поставя се в дълбока тенджерка и залива с 1 ч.ч. гореща вода. Затваря се с капак и оставя така за 10-15 мин., след които се изцежда от водата.
* Прибавя се виното, включва се котлона, съдът отново се затваря с капак и се оставя да къкри на слаб котлон, докато виното се изпари - за около 10- мин. виното се изпарява и тогава се прибавят зехтина и бульона/водата .
* Вари се , докато се изпари течността - не може да се каже, че ориза поема течността, защото половината част от нея се изпарява, така че, не очаквайте ориза да набъбне. Зрънцата са си твърди, но не хрупат.
* Поръсва се с черния пипер, прибавя се маслото, разбърква, изключва се котлона, но тенджерата се оставя още 10 мин. на него и похлупена.
* Нарязаните на ивички зеленчуци се задушават в олиото, посолени, под капак, докато поомекнат. Изваждат се в чиния.
* Нарязаните на филии гъби се задушават в същия тиган за 3-4 мин, посоляват и изважждат.
* И пак в същия тиган :) поставяме пилешкото месо да се задуши, докато му се изпари водата и остане на мазнина.
* Гъбите и зеленчуците се връщат в тигана - поради това избираме по-голям тиган, за да събере всичко накрая.
* Разбъркваме кокосовото мляко в консервата и прибавяме към месото и зеленчуците, заедно с още 1/2 кутия от млякото - вода.
* Оставяме на слаб котлон да къкри за около 5-6 мин.
* Ако трябва - посоляваме на вкус и поръсваме със ситно настъргана лимонова кора - 2-3 щипки са достатъчни.
Сервираме от пилешкото в чиния, заедно с 2-3 лъжици от готовия черен ориз.