А картофките пък са любими от години у нас - пикантни бейби-картофки. Особено, когато са пресни.
Бързо и лесно за приготвяне; бавното е готвенето, но пък си струва :) Подготвих го в плик за печене, тъй като мислех да пека във фурната за обяд, но се наложи спешно излизане през деня и го сложих в Крок-пота . Разликата: В крок пот е готово за 6 часа на ІІ степен, а във фурната същото месо се приготвя за 2 часа ( 20-30 мин. на 200* и 1 час и 30 мин. на 140*). Кой как ще си го направи е въпрос на избор
За фурната са много удобни пликовете за печене, но ако някой реши да го пече и няма такъв - може да си сложи месото в глинен гювеч, или в тава и налее повече течности - бяло вино и вода; да покрие тавата с фолио и така да изпече месото (така правя, когато нямам плик или месото е повече и не се събира в него. И тъй като преди време имах проблеми с пликовете (пукаха се при печене) сега винаги слагам два - един в друг. А като са два - лесно изваждам от тавата и прехвърлям в чинията за сервиране, където срязвам плика и внимателно избутвам месото от него.
При другото печено агнешко вече няколко пъти ме питат защо слагам брашно - ето отговора ми тъй като не запечатвам месото на тиган, брашното, заедно с подправките, полепнали по месото го държи да остане сочно вътре; прави коричката на месото по-хрупкава; соса от печенето не остава съвсем бистра водичка и няма нужда от допълнително сгъстяване и обработка.
Необходими са:
цяло парче агнешко месо (тук е четвърт от ребрата, заедно с малко от плешката, около 1.5 кг.)
1 ч.л. джоджен
1 с. л. червен пипер
1 с.л. с връх брашно
3-4 с.л. соев сос и малко сол
30-40мл. бяло вино
листа салвия
Картофите ги приготвих по тази рецепта - също в плик за печене; без водата, виното е само 2с.л. и без розмарин (само копър и чесън имат) - течностите намалих, тъй като сложих плика с тях също в крок-пота.
* Смесват се подправките, брашното и втриват в месото.
* Месото се поставя в плик за печене, наливат се внимателно течностите.
* Поставят се листата салвия върху месото и връзва плика.
* Тук може да се остави така да се маринова за 2-3 часа, ако ще се пече във фурната, но за готвене в крок-пот не трябва.
- Плика се поставя се в керамичния уред на Крок-пота, налива се вода - около 2 см. в съда и включва на ІІ степен за 6 часа (тук зависи и колко е "възрастно" агнешкото и времето може да се увеличи при необходимост). След час се поставя и плика с картофите. След приключване на времето за готвене в Крок-пот, плика с месото се прехвърля в тава, срязва отгоре и запича месото на горен реотан за 5-8 мин. (или се изважда плика с картофите, а керамичната част на уреда се прехвърля във фурната, заедно с месото, за да се запече.)
- Във фурната: Пликовете с месото и картофите се поставят в тава за печене, включва се фурната на 220*. Когато ги достигне (около 10-15 мин) се намалява степента на фурната на 150-160* и пече около час и половина.
***Това парче месо (домашно) имаше достатъчно мазнина според мен и не съм прибавяла допълнително при печенето. Ако месото е сухо, без мазнини, може да се намаже преди подправките с разтопено масло (1/2 пакетче) или олио.