21 май 2010 г.

Пикантни бейби картофки

Дойде им сезона на нашите картофи. Най-харесваните у дома  пресни картофи са тези

Продукти:
1,5 кг. пресни картофи - дребни

~ 60 мл бяло вино 
~ 60 мл вода 
1/3 пак.масло (или олио за постни)
2-3 лъжици олио 
2 лъж. горчица
3 с. л. соев сос
4-5 сч.скилидки чесън
стръкче пресен нарязан розмарин - по желание
щипка черен пипер
щипка червен лют
самардала и копър

 

Приготвяне:
* Почистените и измити картофи и всички други съставки - разбъркани се поставят в тава и  завиват добре с фолио.
* Пекат се - първо на 250*  за около 20 мин, след това се намалява фурната на 160* и пекат още 20 мин.
* Развива се фолиото и запичат за 10 мин на мах. градуси  до зачервяване.
* Може да се поръсят с още копър или магданоз

Ако е със стари картофи, те се белят и режат на едри кубчета.

Обичам да отбирам на пазара най-дребните картофи. Като ме видят, че ровя в дребните, хората ми предлагат да ми изберат по-едри и много се изненадват, че събирам такива, които са колкото бонбон-лукче.
Дребните картофи се чистят лесно, като се разделят на няколко части според количеството и всяка част се сложи в тенджера с 2-3 лъжици сол, напръскват се с вода, затваря се с капака и яко се разтръсква  тенджерата за около 1 минута. Следва само миене - люспите са изпадали от тях. Винаги се получава, когато картофите са сравнително пресни и люспата не е изсъхнала.

7 коментара:

  1. И aз ги правя по подобен начин :)
    Много са вкусни :) Слагам им зехтин и малко оцет обаче и не ги покривам с фолио :)
    Ще опитам и по твоя метод, Пепи :)
    Хубави празници от мен :)

    ОтговорИзтриване
  2. Днес и аз се бях "заровила" в щайгата с картофи, за да търся най-дребните, те са най-вкусни. Задължително ще опитам твоята рецепта, Пепи!
    Слънчеви, спокойни и изпълнени с безброй усмивки празници ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ще я опитам, не съм ги правила с фолио. Пепчо, Ропотамото стана страхотно :):) Вкусни и усмихнати празници!

    ОтговорИзтриване
  4. Радвам се, че рибката ви е харесала, Кате :)
    Фолиото слагам да се задушат, така стават като душичка отвътре, а отвън хващат коричката.
    Зори, не съм пробвала с оцет, но ще чакам да видя твоите и ще опитам.
    Благодарява ви Еви, Зори, Кате, хубави празнични дни ина вас с пожелания за повечко слънце :)))

    ОтговорИзтриване
  5. Пепи, първо поздравления за "рошковците" :)))
    А пресни картофки обожавам и твоята рецепта ми допада.
    И аз ги правя под фолио, но с тези аромати ще стане..ммм..
    Уханни и усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Пепи,
    чудесно предложение -
    обичам картофи, а и аз дребните предпочитам.
    Поздрав, хубави и усмихнати празнични дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Тъкмо ги коментирах в БГ мамата, ама да си кажа и тук, че изглеждат много апетитни. Аз никак не харесвам едрите пресни картофи, но на нашия пазар почти само такива има. Ние ги правим в тенджерка с вода, олио, чесън и копър.

    Задължително ще изпробвам и твоята рецепта.
    Слънчев ден от нас.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...