17 май 2010 г.
Скумрия "Ропотамо"
или риба с домати и зеленчуци. Но от доброто старо време, когато станах врат на семейството (знаете кой е главата) и започнах да готвя по-често, тази рецепта за риба се приближаваше най-много до тогавашната консерва с риба "Ропотамо". Нея и сега я има. Но е без грах, повишено съдържание на зеленчуци, вместо на риба.
Повече ни харесва тази от бурканите, отколкото приготвена в момента, макар и в глинения гювеч въпреки, че я приготвям по един и същ начин.
А най-удобното с консервите е, че винаги мога да имам бърза вечеря. Или да изпратя на младежа за по-дълготрайни запаси
Това е дозата за един средно голям глинен гювеч (2.5л) или тава. Ако се прави в тава, добре е да се завие с фолио, за да може да се задуши.
Продукти:
3-4 средни скумрии
1л. доматен сок
1-2 ч.л. мед
40-50мл. оцет
2 големи глави лук
50мл олио
5-6 кис.краставички
200гр грах и/или сварен бял боб***
2 дафинови листа
1-2 моркова по желание ***
чушка - печена, сурова или маринована - също по желание***
сол на вкус и черен пипер на зърна
Приготвяне:
* Рибата се почиства и нарязва на котлети (шайби) и поставя в тенджера с литър вода и оцета, едро нарязания лук и зърната черен пипер да поври на тих огън за 15 мин.
* Внимателно се изважда с решетъчна лъжица и отцежда. ;
* Краставичките и морковитесе нарязват на кръгчета, чушката - както се случи, на кръгче, на ленти, на шайби.
* Отцедената риба се нарежда в гювеча плътно на един ред.
* Останалите продукти се нареждат на следващ ред, отново нарежда ред риба. Ако са останали зеленчуци се поставят отгоре.
* Залива се доматения сок. Посолява на вкус, прибавя дафиновия лист, олиото, меда и още няколко зърна черен пипер и запечатва гювеча с тесто (брашно, вода) .
* Пече се във фурната първо 20-25 мин. (до завиране) на 250*, след това намалява градусите на 180*.
*Ако е в тава - пече се около час, завита с фолиото.
***Тези продукти ги слагам тогава, когато ги имам. Ако нямам, не си правя труда да ходя на магазина за тях, те са по желание.
***Със същите продукти, но умножени по 3 или по 4, приготвям бурканите, като сварявам шайбите риба във вода-оцет - 8:1 части, сол на вкус и 5-6 глави лук, едро нарязан, който после не слагам в буркана, 5-6 листа дафинов лист за общо 20-30 мин. Изцеждам и вадя само рибата. Другите продукти - направо в буркана, като слагам ред риба, ред от тях . Доливам с доматения сок, по 1л. олио и запечатвам. Варя 1ч. бурканите.
***Когато купувам риба, за да направя в буркани е винаги скумрия, но когато "попадне" у нас от рибарското хоби на близък човек е правя и с друга риба - шаран, каракуда, пастърва.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Ха добре завърнала се! :)
ОтговорИзтриванеЩом е рибка,не отказвам...особено със зеленчуци!
Успешна седмица,Пепи!! :)
Досега не съм слагала мед в Ропотамо. Сигурно ще е много по вкусно. Също така не съм готвила риба в гювеч, защото все си мисля, че ще мирише после на риба. Любопитна съм за вкуса и тази седмица ще я направя :):) Спорна и усмихната седмица :)
ОтговорИзтриванеПепи,
ОтговорИзтриванедобре си се завърнала.
Благодаря за чудесната рецепта във варианти - харесва ми, и то много...
Хубава и усмихната нова седмица, Диана
Благодаря, Диди!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате!
Благодаря, Краси!
Кате, меда много не се усеща тук, слагам колкото да убие киселината на доматения сок. Пробвай и кажи. А гювеча не мирише на риба, за всеки случай накисни за един ден преди да миеш, но не съм усетила дъх до сега.
Мърррррррр... Пепи, като коте ме накара да се облизвам с тази рецепта! Отдавна не съм вкусвала "Ропотамо", но със сигурност ще опитам твоята, засега само виртуално!
ОтговорИзтриванеУспешна нова седмица ти желая! :)
Почерпи се :)
ОтговорИзтриванеИ хубава седмица и на теб, Ева!
Правил съм си и друг път такова нещо. Само че всеки път ме е страх да не пропусна нещо и предпочитам когато манджата не е тривиална, да го правя по рецепта. Днес го "забърках" по точно тази рецепта. Убеден съм че ще стане добре :)
ОтговорИзтриванеЩе стане :) Т.е. сигурно е станала вече.
ОтговорИзтриванеНо е тривиална де, не знам защо те притеснява импровизирането :) Окомера е най-добрия помощник в кухнята. И вкуса.
Да кажеш, дали ти е харесала така после
Здравейте. Харесват ми вашите рецепти и благодаря, че сте си направили труда да ги публикувате. Искам да ви попитам за тази рецепта - Скумрия "Ропотамо" - когато я консервирате, слагате ли дафинов лист в бурканите или само когато рибата се сварява. Надявам се да ми отговорите.
ОтговорИзтриванеС най-добри пожелания,
Милена
Ще отговоря, разбира се :)
ИзтриванеВ бурканите не слагам дафинов лист. За мен достатъчно се ароматизира при варенето. Но това е по мой вкус, а аз много не си падам по дафиновия лист, с изключение на няколко единици ястия. Затова, ако вие го харесвате, може да сложите по един лист и в буркана.
Поздрави, Пепа :)
Благодаря за бързия отговор. Честно казано - не очаквах.
ОтговорИзтриванеЖелая ви радост и успех в добрите начинания.
А за рецептата - дай Боже живот и здраве, следващата седмица ще се опитам да я приготвя.
Милена
Пепчо, не знам защо чак сега откривам тази рецепта, но децата обожават риба "Ропотамо", колкото и да не ми се иска да я купувам. Само не разбрах дали бурканите ги стерилизираш.
ОтговорИзтриванеПоздрави:)
Краси, най-долу пише:
Изтриване""Другите продукти - направо в буркана, като слагам ред риба, ред от тях . Доливам с доматения сок, по 1л. олио и запечатвам. Варя 1ч. бурканите."
няма как иначе да издържат.
За една партида от 12 буркана (0.4л) купувам 12 по-малки скумрии. Точно ми се събират в една тенджера.
Аз нещо не разбрах, рибата в бурканите минаваш ли я през фурната или само вариш рибата и я слагаш директно в бурканите
ОтговорИзтриванеДо снимката с зелената чиния е рецептата за приготвянето в тава/гювеч. .
ОтговорИзтриванеОтдолу е написано как я приготвям в буркани, със същите продукти. Много ясно е написано:
Със същите продукти, но умножени по 3 или по 4, приготвям бурканите, като сварявам шайбите риба във вода-оцет - 8:1 части, сол на вкус и 5-6 глави лук, едро нарязан, който после не слагам в буркана, 5-6 листа дафинов лист за общо 20-30 мин. Изцеждам и вадя само рибата. Другите продукти - направо в буркана, като слагам ред риба, ред от тях . Доливам с доматения сок, по 1л. олио и запечатвам. Варя 1ч. бурканите.
а скумрията прясна ли е или може със замразена от магазина
ОтговорИзтриванеНикога не правя с прясна (охладена) Тук се продава само в Метро охладена скумрия и на цената от 10 лв. за кг не бих правила консерви с нея :)
ИзтриванеЗамразена купувам. Почиствам и режа, преди да е напълно размразена, да не се е отпуснала.
И принципно не 400/600, а 300/500 - гледам в килограм да се събират 3 риби. Иначе са големи и не могат са се събират парченцата в буркана.
А костите на рибката успяват ли да се стопят при варенето и?
ОтговорИзтриванеаз май Ви отговорих вече във ФБ, но :) не, не се усещат, освен гръбнака. Ако рибата е от ония дребните, речни, или язовирни, с много кости - времето за варене на бурканите се увеличава.
ИзтриванеМного ваши неща съм готвила и все вкусни.Адмирации!
ОтговорИзтриванеСега ще сготвя и това любимо от миналото ястие.
Нямам скумрия,ще сложа кефал.Дано се получи!
ще се получи, няма начин :) Ще чакам да споделите после как е :)
ИзтриванеОтговора ми е:Ммммммммм много вкусно!Добавям към любими.Благодаря за идеята!
ИзтриванеММММного се радвам, браво на Вас!
Изтриванездравей :)
ОтговорИзтриванепрочето рецептата още през 2010.
запомних, че "...имаше една такава рецепта... " и така и не я опитах досега.
какъв пропуск, о, какъв пропуск! :))
днес сутринта много се съсредоточих къде бе тя, къде... и се сетих за "моите канибали". и я намерих! намерих рецептата и я приготвих.
супер е, много вкуснооо!
ау, как ще се спукам от яд, че чак сега се наканих! толкова изпуснати мигове мням-мням са това :D
но нали казват - по-добре късно, отколкото никога.
благодаря за рецептата, моля, приеми поздравите ми :)
Приемам ги :) и ти благодаря :) Нищо де, сега пък ще правиш по-често и ще си наваксаш :) Ние у нас сме така - като харесаме нещо, го правя и ядем до втръсване.
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Здрасти колко време се пече във фурната?Задължително ли е запечатването с тесто и точно как става?
ОтговорИзтриванечас-час и половина на ниска Т* - до 150* Запечатването с тесто не е задължително -прави се, за да се задушава вътре добре и да не излиза влагата от гърнеца. Тестото се прави на гъста каша от вода и брашно и нанася по ръба на затворения капак, лошото е, че после трудно се чисти :) след изпичането. Откакто обаче навсякъде има алуминиево фолио (не като преди години дефицит) про сто слагам под капака 2 ката фолио.
ИзтриванеА дали може да се приготви в слоу кукър, както рецептата за скумрия по созополски?
ОтговорИзтриванеМоже, да. Дано не съм закъсняла с отговора мнооого :) извинявам се, сега виждам въпроса Ви.
ИзтриванеЗдравейте.
ОтговорИзтриванеТочно днес ще си правя Ропотамо в буркани.Много пъти вече си правя но,с балтийски шпроти чистени и без глави.Със скумрия не ми харесва толкова.И още нещо, вместо доматен сок или пюре взимам читава лютеница/разреждам я малко с вода/.Пробвайте,става уникална рибена салата /за мезе :)/
Поздрави от мен.
Пробвала съм :)Ч преди да започна да правя с доматения сок. Ако е за салата Ропотамо - слагам лютеница, но в рибата не ми харесва с лютеницата. Лютеницата за мен е засалата, не за манджа. Но вкусове разни.
ИзтриванеЗа шпротите завиждам лекинко :) Нямаме си тук такива ние.
Поздрави и от мен :)
Днес пак ще правя.Забравих да спомена като заври маринадата чак тогава слагам шпротите да заврят 1-2 минути, иначе се разваряват :)
ИзтриванеПробвах с паламуд, става много добре. По рано правих със скумрия, също се получава много добре. Когато остане печена или пържена по-едра риба я правя с нея, салатата отново се получава.Трябва само да се изчистят костите добре.
ОтговорИзтриванеСъс сигурност става, но тук рядко има в магазина. Тази година син ми беше командировка доста време в Бургас, но пък не се сетих да поръчам за консерви :) Донесе 2бройки днес, но ще го правя солен. Има време до зимата, ще поръчам да донесе, благодаря, че подсети за него.
ИзтриванеПривет :) За първи път ще правя такова нещо (аз риба не обичам, но мъжа обожава, особено ропотамо) и имам някои може би тъпички въпроси :) Първо - буркани с винт стават ли? Второ - може ли доматено пюре, а не доматен сок? Трето - колко дебели трябва да са шайбите риба?
ОтговорИзтриванеЗдрасти :)
ИзтриванеТрето - шайбите са дебели по ок 2,5- до 3см. Да не са тънки, да не се разпадат.
Второ - може доматено пюре, не сок (моят е гъст, почти пюре си е), но го разредете с мъничко вода, за да се получи сос в буркана, иначе само с пюре няма да стане - няма друга течност
И може да ги напълните във всякакви буркани - просто аз имам страх от винтовите буркани и не ползвам за месо.
Стискам палци, ако имате други въпроси - пишете :)
Привет отново. Вчера успешно дойде ред на рибата :) Мъжът ми одобри вкуса (само следващия път ще слагам повече риба и по-малко зеленчуци), но по повърността се образува бял фин слой. Това нормално ли е? Май разредих малко повечко доматеното пюре, дали е от това? И забравих да сложа оцет във водата на рибата...
ИзтриванеПривет :) оцета е за костите - така омекват, че не се усещат, като се яде рибата, за да се отделят. Бялото най-вероятно е от белтъка на рибата, или от мазнината и, ако е била по-тлъста. Няма общо с доматеното пюре. Ако на вкус е добро (в което не се и съмнявам) - значи си е годна за ядене .
ИзтриванеБлагодаря :) Значи затова в купешката почти няма кости, а в моята си останаха въпреки многото варене... Е, аз за проба направих 5 бурканчета от 400 грамовите, на другата доза със сигурност няма да забравям! Поредната Ви успешна рецепта, която ще се готви и удома :)
ОтговорИзтриванеДа така е. Може и да не се вари рибата, но да престои дълго време в оцетна марината в хладилника.
ИзтриванеБлагодаря за доверието :) Пак ще направите.
Здравей,Пепчо! Много харесвам твоите рецепти,някои от тях ни станаха любими. Рецептата за кетчуп е уникална и вече няколко години я правя.Та на въпроса- имам Дунавска риба искам да направя консерва Ропотамо всичко по рецептата е ясно, но как да премахна костите от рибата?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Дари :) За съжаление няма как да се премахнат дребните кости от дребните риби :) Затова я кипвам с вода и оцета, за да може тези костици да омекват - така при хапване се дъвчат спокойно, не засядат, или боцкат по небцето. Щом е само дребна риба (правила съм с каракуда) времето за варене във вода и оцет увеличавам на час. Малко се разпада, но пък със сигурност не се усещат костите.
ИзтриванеЗдравейте, Пепа! Е, тая рецепта в гювеч изби рибата! Буквално! Снахата, която е тукашна, дори се отказа от кебапчетата ми заради рибата, а това досега не се е случвало. В Северна Америка на сьомгата и викат "кралицата на рибите", но скумрията я детронира от раз. Благодаря за великолепната рецепта!
ОтговорИзтриванеЕхааа, много се радвам! Щом е отказала на кебапчета :) Скумрията всъщност не е лоша риба, особено, ако е прясна. Знаеш, като си живял тук, че тя беше масово продаваната риба по магазините до преди 20 години.
ИзтриванеА тази "ропотамо" съм правила и с други риби - такива дребни, речни, язовирни и пак става :) но иска по-дълго готвене, да се размекнат костите.
Поздрав най-сърдечен!
ПП: Лютеница ще правиш ли :)
Днеска отиваме на ферма да берем чушки и домати за лютеницата. Това е най-близкият вариант до отглеждане на собстени. А на двора има място само за салатни количества... А варенето на домати го заменям вече от няколко години с мое изобретение - филтруване през 50-микроново найлоново платно (във формата на торба). Става за около 5 минути вместо 3 чàса варене. Е, ако я бях правил на село (Рамалий), щях да я варя, все пак традициите са си традиции, и вървят заедно с удоволствието.
ОтговорИзтриванеС най-добри поздрави!
Митко