23 май 2010 г.

"Мусака" от тиквички с пилешко месо

Продукти:
1 кг. тиквички - малки да са, без семена
4-5 домата
пилешко месо - сварено около 800 гр. чисто, обезкостено или от консерва буркан (за който си има)
пресни копър и магданоз
1 каф. чашка брашно
1 чаена лъжица сол
80-100 мл олио
300 гр. кисело мляко
2 яйца
1 глава чесън
150 гр. кашкавал
100 гр. сирене

Приготвяне:
* Пилешкото месо се нарязва ситно.
* Тиквичките се почистват, нарязват на кръгчета, нареждат в тава за печенена два реда.
* Заливат се с олиото, посоляват и и оставят 20 мин. да си пуснат водата.
* Завива се тавата с фолио добре и пекат във фурната за 20 мин. на 250*, след което намалява степента на 180 и пекат още 30 мин.
* Подправките - магданоз, копър и чесън се нарязват ситно.
* Изважда се тавата, развива и върху тиквичките поръсва обилно от смесените подправки.
* Нарежда се пилешкото месо на един пласт, след което завива добре с кръгчетата домат.
* Връща се тавата във фурната за 10 мин. на 250*
* Яйцата се разбиват с млякото и брашното. Залива се ястието с тази смес, тавата се разтърсва с двете ръце, за да поеме надолу в продуктите и настъргват се сиренето и кашкавала.
* Запича се под грила на фурната за 5 мин. до получаването на коричка.

***По желание чесъна може да не се слага, от копъра и магданоза е достатъчно ароматно.

7 коментара:

  1. много добра рецепта,още днес следобяд ще бъде изпълена и ще имам хубава вечеря:)благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  2. О, здравей и на Силвия :-))

    Благодаря ти, Пепи, за прекрасната идея за тази вечер - имаш доста време, в което взимах идеи за вечеря само от теб!
    Ето, това ще е вечерята ни и съм сигурна, че домочадието ще бъде доволно. Естествено без големя ми син, който не вкусва и никога не е сложил в уста никой зеленчук...

    ОтговорИзтриване
  3. Пепчо, пустите им тиквички :
    където и да ги сложиш, все вкусно става :))
    Много хубава идея!
    Слънчев и усмихнат празник!

    ОтговорИзтриване
  4. Вярно е, Дани :) Ако остане на мен, бих ги хапвала само пържени, като чипс :)))
    Здравей, Силвия :) Ще се радвам, ако ти харесат така тиквичките.
    Иршад, нали знаеш - няма пълно щастие :))) Все някой ще свие нослето :)

    Хубав празничен ден утре!

    ОтговорИзтриване
  5. Интересна идея е тази мусака с пилешко.Аз правя нещо подобно,но само зеленчуци.Ще взаимствам от теб рецептата, че у нас все ще се намери някой да се муси,че е без месо.
    Поздрави и хубав празник!:)

    ОтговорИзтриване
  6. Аз да се похваля първо - купихме си конвекционална фурна :-))) и грил плоча - перфектна просто!
    Фурната ми беше грабнала вниманието още преди, но скоро беше наложително да си купуваме фурна за печене и се решихме на нетрадиционния вариант. Очаровани сме засега и се надявам и занапред да е така. ЗА грил плочата думи нямам :-))
    Както и да е - до снощи само картофки и зеленчуци приготвяхме в тази фурна, а снощи в тавичка, която влиза в този диаметър, приготвих от твоята мусака с тиквички и пилешко, само че на дъното сложих на тънко нарязани и подредени картофки, след това тиквички, после настъргани моркови с лук, после нарязано пиле на парчета и домати (смляни), после заливката - яйца с мляко.
    Всичко това го пекох на 3 пъти.
    Стана супер, ама супер вкусно! Тиквичките и картофите, печени в този род фурна, бяха запазили аромата си и изобщо цялото ястие ухаеше невероятно!
    Благодаря ти отново за прекрасните идеи и начини за приготвяне на ястия!

    ОтговорИзтриване
  7. Честита да ти е фурната, Иршад! И грил плочата! Със здраве да си ги ползваш!
    Радвам се, че ти допадат идеите от блога и честичко намирахт приложение в твота кухня :))


    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...