Идеята за този сладкиш дойде от блога на Jade
Много ми хареса как изглежда, боровинки имах, а с превода ми помогна Милена-Irshad
В крайна сметка се сетих, че имам подобен "захаросан" сладкиш и комбинирах двата. Резултата е много, много вкусен сладкиш с боровинки, с хрупкава орехова коричка отгоре.
Продукти за форма с d - 28 см.
За основното тесто:
2 яйца
200 г. захар
260 г. брашно
100 г. масло
170 мл прясно мляко
1 пак. бакпулвер (10г. е)
3 ванилии и щипка сол
За заливката:
80 мл сладка сметана
1 пак. крема сирене (125 гр. е)
1 яйце
3 с.л. пудра захар
1 пълна чаша боровинки
За ореховата поръска:
100 гр. едро смлени орехи
60 г. масло
80 г брашно
100 г. захар (50/50 бяла и кафява)
Приготвяне:
* Яйцата се разбиват със захарта 5-6 мин., прибавя се маслото - меко, на стайна температура.
* Прибавя се прясното мляко; следва брашното, в което са прибавени щипката сол, бакпулвера и ванилиите.
* Тази смес се изсипва във формата, застлана с хартия за печене и разстила равномерно.
* Със сито се поръсва фин пласт брашно и посипват боровинките отгоре (поръсих с брашно, защото моите боровинки са замразени и да не идат съвсем на дъното)
* Продуктите за заливката се поставят в дълбока купа и пасират до получаване на хомогенна смес - 1-2 мин.
* С лъжица се изсипва върху боровинките и разпределя така, че да стане равен пласт.
* Орехите, маслото, захарта и брашното се стриват с ръце да се получат едри трохи, които се поръсват обилно върху сладкиша.
*** Това го направих най-напред и прибрах в хладилник да стегне, докато направя горната част.
* Пече се в предварително нагрята фурна на 180* за около 35-40 мин или онази част, в която пробваме дали клечката ще излезе суха от сладкиша :)
* След като изстине се отделя от формата и хартията и едва тогава нарязва.
Приготвя се бързо - подготовка - 10-на мин., приготвяне още 10 :) Най-дълго е печенето и охлаждането
Чаках с нетърпение да го приготвиш и тичам веднага да видя. Естествено, устата ми е пълн със слюнка - казах ти отношението си към подобни сладкиши - просто са ми любимите!
ОтговорИзтриванеКрасиво и по нищо не отстъпва на Jade! Въпреки малката вариация, аз със сигурност ще последвам твоя опит :-)))
Много лек и успешен ден!
Записах го!
ОтговорИзтриванеПонеже нямам боровинки ,мисля да го пробвам с ягоди!Дано се получи!
Успешен ден,Пепи! :))
Пепи,
ОтговорИзтриванечудесен сладкиш -
представям си колко е фин и ароматен.
Права си,
най-дълго ще е изчакването, за да му се насладиш.
Поздрав и усмихнат ден, Диана
Ах, Пепи.. откога не съм хапвала боровинков сладкиш! Дощя ми се, нали съм си пощенлива :-D
ОтговорИзтриванеИ съдейки по рецептата и описанието - наистина бързо, лесно и изключително вкусно :-)
Поздрави и спорни, здрави и ведри дни!
Пепи,
ОтговорИзтриванеизглежда страхотно..., пък и орехчетата отгоре!
Чудесен сладкиш!
Имам и аз боровинки във фризера, та сега ме изкушаваш да пробвам :)
Благодаря за рецептата.
Пролетно настроение ти пожелавам.
Пепи, обичам боровинки и тази година трябва да сложа във фризер :)
ОтговорИзтриванеДо сега не съм го правила!
Сладкишът трябва да е много вкусен /има и сирене крема/
Поздрави и хубава вечер!
Дани, а аз за пръв път правя сладкиш със сирене-крема, моите хора все са резервнирани към него. Този път обаче не ме видяха :)
ОтговорИзтриванеЛети, скоро ще излязат новите, време е да ги свършваме :)
Краси, сигурно ще стане и с ягоди, те дори са по-леки и няма да паднат толкова надолу.
Милена, при мен по-голямата разлика е в заливката - разредих кремата-та със сметана, за да не го усетят в къщи и стана много, много сочен - такъв, какъвто го обичаме. Ще чакам да кажеш дали тие харесал.
Дими и Диди, радвам се, че ви харесва на първо четене :) радвам се, че майстори на сладкишите като вас го оценяват.
Благодаря ви, мили дами, много усмивки с пожелания за повечко слънце тези дни!
И аз нямам боровинки, а много много обичам и не знам с какво да го направя сладкиша. Също така и аз мисля да сложа във фризета от плодовете. :-))
ОтговорИзтриванеВиж в рецептата линка на "захаросания" сладкиш - той е с плодове от компот, може да ги изцедиш за една нощ и да направиш с тях. И тъй като са по тежки, може да ги ложиш направо в/у поръската, те ще паднат още надолу. Или с пресни плодове, вече има по пазара кайсии, ягоди, череши. Това е май по-добрия вариант.
ОтговорИзтриванеОоооох! Как не те беше срам! А изкарах цели 3 дни без сладко... Сега на това няма никакъв шанс да му устоя:(
ОтговорИзтриванеСтрахотно изглежда сладкишът! Мисля през почивните дни да го направя. Може ли да се пропусне сметаната, а също - може ли да заменя крема сиренето с рикота (имам една опаковка, която много скоро трябва да употребя)?
ОтговорИзтриванеПоздрави! Ели
Ако пропуснеш сметаната, ще остане много гъст слоя със сирене и няма да може да се разпредели по цялата смес. Сложи 2-3 лъжици прясно мляко поне. А крема-сиренето винаги можеш да замениш с рикота :) по-добрия избор.
ИзтриванеПоздрави и на теб, Ели
Опекох сладкиша,изглежда чудесно!
ОтговорИзтриванеЗдравейте!А мога ли да използвам домашно сладко от цели боровинки,вместо пресни?
ОтговорИзтриванеНе, сладкото има желе. По-добре ползвайте друг плод. Ако е сладко, трябва да отцедите добре плодчетата от соса им
ИзтриванеБлагодаря за отговора!Най-вероятно ще пробвам с череши.
ОтговорИзтриванеПравя го вече няколко пъти,но със сладко от боровинки,и резултата винаги е идеален,мерси за рецептата. Следващия път ще е с пресни плодове :) Поздрави -Малинка
ОтговорИзтриванестрахотно! Не става лимного сладък със сладкото?
Изтриване