Дойде им сезонът на нашите картофи. Най-харесваните у дома пресни картофи са тези
Продукти:
1,5 кг. пресни картофи - дребни
~ 60 мл бяло вино
~ 60 мл вода
1/3 пак.масло (или олио за постни)
2-3 лъжици олио
2 лъж. горчица
3 с. л. соев сос
4-5 сч.скилидки чесън
стръкче пресен нарязан розмарин - по желание
щипка черен пипер
щипка червен лют
самардала и копър
Приготвяне:
* Почистените и измити картофи и всички други съставки - разбъркани се поставят в тава и завиват добре с фолио.
* Пекат се - първо на 250* за около 20 мин, след това се намалява фурната на 160* и пекат още 20 мин.
* Развива се фолиото и запичат за 10 мин на мах градуси до зачервяване.
* Може да се поръсят с още копър или магданоз
Ако е със стари картофи, те се белят и режат на едри кубчета.
Обичам да отбирам на пазара най-дребните картофи. Като ме видят, че ровя в дребните, хората ми предлагат да ми изберат по-едри и много се изненадват, че събирам такива, които са колкото бонбон-лукче.
Дребните картофи се чистят лесно, като се разделят на няколко части според количеството и всяка част се сложи в тенджера с 2-3 лъжици сол, напръскват се съвсем леко с вода, затваря се с капака и яко се разтръсква тенджерата за около 1 минута. Следва само миене - люспите са изпадали от тях. Винаги се получава, когато картофите са сравнително пресни и люспата не е изсъхнала.
И aз ги правя по подобен начин :)
ОтговорИзтриванеМного са вкусни :) Слагам им зехтин и малко оцет обаче и не ги покривам с фолио :)
Ще опитам и по твоя метод, Пепи :)
Хубави празници от мен :)
Днес и аз се бях "заровила" в щайгата с картофи, за да търся най-дребните, те са най-вкусни. Задължително ще опитам твоята рецепта, Пепи!
ОтговорИзтриванеСлънчеви, спокойни и изпълнени с безброй усмивки празници ти желая! :)
Ще я опитам, не съм ги правила с фолио. Пепчо, Ропотамото стана страхотно :):) Вкусни и усмихнати празници!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че рибката ви е харесала, Кате :)
ОтговорИзтриванеФолиото слагам да се задушат, така стават като душичка отвътре, а отвън хващат коричката.
Зори, не съм пробвала с оцет, но ще чакам да видя твоите и ще опитам.
Благодарява ви Еви, Зори, Кате, хубави празнични дни ина вас с пожелания за повечко слънце :)))
Пепи, първо поздравления за "рошковците" :)))
ОтговорИзтриванеА пресни картофки обожавам и твоята рецепта ми допада.
И аз ги правя под фолио, но с тези аромати ще стане..ммм..
Уханни и усмихнати почивни дни!
Пепи,
ОтговорИзтриванечудесно предложение -
обичам картофи, а и аз дребните предпочитам.
Поздрав, хубави и усмихнати празнични дни, Диана
Тъкмо ги коментирах в БГ мамата, ама да си кажа и тук, че изглеждат много апетитни. Аз никак не харесвам едрите пресни картофи, но на нашия пазар почти само такива има. Ние ги правим в тенджерка с вода, олио, чесън и копър.
ОтговорИзтриванеЗадължително ще изпробвам и твоята рецепта.
Слънчев ден от нас.
Прекрасни са, Пепи! Стриктно следвах рецептата! Благодаря! Хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеМерси! Хубава и на Вас, хапвайте със здраве!
Изтриване