Всеки, който е пържил дробчета знае, че не само пръскат, ами и много гърмят
Заради това и избягвам да ги пържа. Предпочитам панирани, не че пак не гърмят, но значително по-малко. Пък и намерих начин да предпазвам всичко около котлона и себе си от тази мазнина. Покривам тигана с картон, опакован в хартия за печене
50-60 мл оцет
250 мл бира
3 белтъка
1-2 щипки сол, щипка червен лют пипер на люспи (по желание)
1 с.л. олио
брашно - като за много гъста каша.
Мазнина за пържене - за маслена баня
Не правя паста патафри. По бавно ми е. Затова правя тази каша - първо белтъците за бързо разбивам с щипката сол, прибавям олиото, бирата и малко по малко брашното, докато се получи желаната гъстота - така, че като се потопи дробчето вътре, кашата да не изтича. Прибавя и червения лют пипер.
Дробчетата през това време са почистени от ципите и разделени на две - внимателно да не се накъсват.
Както вече писах, заливам ги с вряла вода и оцета и оставям 5-10 мин. да постоят така. Измивам със студена вода и отцеждам добре.
Потапям всяко в панировката, поставям внимателно в загрятата вече мазнина, веднага поставям картона върху тигана и пържа по минута и половина-две, не на най-силна степен на котлона, а някъде на 75% - при мен от скала с 9 степени, пържа на 6. Отмествам тигана встрани, изчаквам 20-на сек. и отварям, обръщам ги и пак обратно.
***Олиото в панировката не позволява тя при пържене да се напои с мазнина (това ми го подшушна Ели Драгомирова, за което отново благодаря
Не се и съмнявам, че с паста Патафри панировката ще бъде по-пухкава, но някога, когато имам повече време.....
Много вкусна идея. У нас много се тачат дробчета приготвени по какъвто и да е начин. Това за пръскането е вярно и е много гадно, последния път ми целна окото пръската. А идеята за картона не е лоша...сетих се, че съм виждала едни много винни кръгли решетки, чиято цел е именно да не пръска като пържиш нещо, но незнам колко са ефективни. Поздрави и слънчева седмица Пепи!
ОтговорИзтриванеЕх, Пепи, милост нямаш, никаква при това! Зажумях за фрикасето, което показа, но за дробчетата как се мълчи! Обичам ги много, но отдавна не ги пържа - във фурната с лук хапнах днес, но и от тези си опитах, макар и виртуално! Поздрави :)
ОтговорИзтриванеПепи,
ОтговорИзтриванечудесна идея -
за картона, за панировката и технологията.
Благодаря ти!
Хубава майска вечер, Диана
Мими, тази решетка е много фина и се набива с мазнината и дори с четка не мога да я почистя добре. Срам не срам, но с картон ми е по-лесно и удобно.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, Дианка, Ева и Мими, хубава и слънчева майска седмица и на вас!
много интересна идея, пържените се втърдяват много бързо, така сигурно са "душички"
ОтговорИзтриванеПепи,интересни и полезни трикове споделяш!Тук инаги има какво да научи чокек:)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Поздрави и на вас, момичета, приятно ми е да ви видя :)
ОтговорИзтриванеЗдравей, Пепи..Искам да попитам, дано въпроса ми не изглежда много глупав...Защо се слагат дробчетата във вряща вода с оцет?...И не миришат ли после те?.. :)С уважение Аурелия...
ОтговорИзтриванеАура, така с врялата вода и оцетната киселина се извлича по-бързо белтъка от дробчетата. Знаеш, че те са нежни и това е достатъчно, а тъй като са с много голямо белтъчинно съдържание,, мен ме притеснява при едно бързо паниране да не останат кървави вътре.
ОтговорИзтриванеА така киселината, в комплект с врялата вода извършват утаяване на белтъците в разтвора.
И не, после - те се измиват, отцеждат и никак не миришат на оцет.
Поздрави и хубава седмица :)