10 май 2010 г.

Панирани пилешки дробчета

Всеки, който е пържил дробчета знае, че не само пръскат, ами и много гърмят heat
Заради това и избягвам да ги пържа. Предпочитам панирани, не че пак не гърмят, но значително по-малко. Пък и намерих начин да предпазвам всичко около котлона и себе си от тази мазнина. Покривам тигана с картон, опакован в хартия за печене girl_wacko girl_wacko

За 1 кг. дробчета са нужни още:
50-60 мл оцет
250 мл бира
3 белтъка
1-2 щипки сол, щипка червен лют пипер на люспи (по желание)
1 с.л. олио
брашно - като за много гъста каша.

Мазнина за пържене - за маслена баня

Не правя паста патафри. По бавно ми е. Затова правя тази каша - първо белтъците за бързо разбивам с щипката сол, прибавям олиото, бирата и малко по малко брашното, докато се получи желаната гъстота - така, че като се потопи дробчето вътре, кашата да не изтича. Прибавя и червения лют пипер.
Дробчетата през това време са почистени от ципите и разделени на две - внимателно да не се накъсват.
Както вече писах, заливам ги с вряла вода и оцета и оставям 5-10 мин. да постоят така. Измивам със студена вода и отцеждам добре.
Потапям всяко в панировката, поставям внимателно в загрятата вече мазнина, веднага поставям картона върху тигана и пържа по минута и половина-две, не на най-силна степен на котлона, а някъде на 75% - при мен от скала с 9 степени, пържа на 6. Отмествам тигана встрани, изчаквам 20-на сек. и отварям, обръщам ги и пак обратно.

***Олиото в панировката не позволява тя при пържене да се напои с мазнина (това ми го подшушна Ели Драгомирова, за което отново благодаря flowerflower
Не се и съмнявам, че с паста Патафри панировката ще бъде по-пухкава, но някога, когато имам повече време.....

9 коментара:

  1. Много вкусна идея. У нас много се тачат дробчета приготвени по какъвто и да е начин. Това за пръскането е вярно и е много гадно, последния път ми целна окото пръската. А идеята за картона не е лоша...сетих се, че съм виждала едни много винни кръгли решетки, чиято цел е именно да не пръска като пържиш нещо, но незнам колко са ефективни. Поздрави и слънчева седмица Пепи!

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, Пепи, милост нямаш, никаква при това! Зажумях за фрикасето, което показа, но за дробчетата как се мълчи! Обичам ги много, но отдавна не ги пържа - във фурната с лук хапнах днес, но и от тези си опитах, макар и виртуално! Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи,
    чудесна идея -
    за картона, за панировката и технологията.
    Благодаря ти!
    Хубава майска вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Мими, тази решетка е много фина и се набива с мазнината и дори с четка не мога да я почистя добре. Срам не срам, но с картон ми е по-лесно и удобно.

    Благодаря ви, Дианка, Ева и Мими, хубава и слънчева майска седмица и на вас!

    ОтговорИзтриване
  5. много интересна идея, пържените се втърдяват много бързо, така сигурно са "душички"

    ОтговорИзтриване
  6. Пепи,интересни и полезни трикове споделяш!Тук инаги има какво да научи чокек:)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Поздрави и на вас, момичета, приятно ми е да ви видя :)

    ОтговорИзтриване
  8. Здравей, Пепи..Искам да попитам, дано въпроса ми не изглежда много глупав...Защо се слагат дробчетата във вряща вода с оцет?...И не миришат ли после те?.. :)С уважение Аурелия...

    ОтговорИзтриване
  9. Аура, така с врялата вода и оцетната киселина се извлича по-бързо белтъка от дробчетата. Знаеш, че те са нежни и това е достатъчно, а тъй като са с много голямо белтъчинно съдържание,, мен ме притеснява при едно бързо паниране да не останат кървави вътре.
    А така киселината, в комплект с врялата вода извършват утаяване на белтъците в разтвора.
    И не, после - те се измиват, отцеждат и никак не миришат на оцет.
    Поздрави и хубава седмица :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...