15 декември 2023 г.

Щолен сладки

 
       Щолен сладките са много модерни през последните години :-) малко по-късно навлязоха тук , но са доста по-удобни за хапване и подаряване от големите си братя - щолените. Доста време отлагах да ги правя, тъй Жул не харесва много сладкиши със стафиди и разни захаросани плодове, но няма как да не добавя нова рецепта за колекцията си Голямото коледно сладкоправене :-) и тази зима. Щоленът е маслен сладкиш, с много захаросани плодове и ядки, с много приятна текстура заради рикотата в него. Сладките са много подобни на тези мои маслени бисквитки с крема сирене , вкус, който много харесвам (и са с яйце и повече масло в тестото).  Всички маслени сладки, както знаете имат голяма трайност и колкото повече престояват, толкова по-вкусни стават.  Ако не сте измислили какви сладки да приготвите :-) запрятайте ръкави и замесете тези - тестото се приготвя  за по-малко от 10 мин, оформят се лесно на топки, тъй като не лепне и се пекат за 20 мин. 


Продукти: 
300 г брашно
200 г рикота, или пълномаслена извара (ползвам крема сирене в пакетчета, което за мен си е пълномаслена извара)
150 г меко краве масло  
100 г захар
1/2 ч л есенция (лимон)
1 пакетче бакпулвер (10 г)
малка щипка смлян кардамон
щипка сол

100 г белени бадеми
80 г сушени червени боровинки
80 г бели стафиди
80 г захаросани плодове
 
за топинга:
100 г краве масло
100 г пудра захар
1 лимонова ванилия

Приготвяне: 
* Бадемите, сушените боровинки  и стафидите се нарязват на ситно. 
* Маслото се разбива  със захарта и сиренето до пухкава смес.  С миксер :-) 
* Брашното се разбърква с бакпулвера, кардамона и солта.
* Добавя се към маслената смес на 2-3 пъти и разбърква добре с лъжица. 
* Прибавя се ванилията, нарязаните бадеми и сушени плодове и отново обърква добре. 
* Тестото се прибира в хладилник за около 1 час. 
* Фурната се загрява на 180*.
* От тестото се оформят топки - с големина на малко яйце :) или повече, но всички трябва да са приблизително еднакви, за да се изпекат равномерно. 
* Оформените топчета се поставят в тава, застлана с хартия за печене на около 1,5 см една от друга - не се надуват много.  
Пекат се около 25-30 мин  в загрятата  вече фурна - до съвсем леко зачервяване на сладките. 
* Изваждат се и оставят да се охладят. 
Маслото за топинга се разтопява в тясна и дълбока купичка. 
* Пудрата захар се смесва с ваниловата.
* Всяка сладка се потопява в маслото, а след това овалва в пудрата захар.
Оставят се да се охладят напълно, преди да се приберат. Както всички коледни сладки и тези съхранявам в кутия с капак.
От престояването пудрата захар се поема от сладките. Ако искате преди да ги сложите на масата, или подарите може отново да оваляте в пудра захар, но така стават прекалено сладки.

От същото тесто може да оформите голям щолен, но времето за печене ще бъде по-дълго - най-точна е пробата с дървено шишче. 


14 декември 2023 г.

Печени ябълки

 

       Знаете, че в края на лятото много често правих печени сини сливи със синьо сирене и ядки Предястие, или десерт - важното е, че печените плодове не изискват много внимание и обикаляне около печката. Тук съм добавила и круши във вино със сирена , както и нектарини, от които е  видна любовта ми към съчетанието на плодове и сирене. Този път ябълките са без сирене :-) защото с тези канела и кардамон са си за десерт.  А тук е рецептата за още едни печени ябълки - Бон фам , които са печени цели, със сладко и масло, върху кръгче хляб по Жак Пепен. 

Продуктите са: 
ябълки (какъвто сорт обичате, аз харесвам кисели, авджи Стоев сладки, затова ползвам и от двата вида)
масло 
кафява захар 
1 пръчка канела (или на прах  )
2-3 зърна кардамон (не са фатални, ако нямате, но придават различен аромат)
бяло вино 

ядки - смлени орехи, лешници, бадеми ( и бланширани)

Приготвяне
* Ябълките се измиват и срязват на две. 
* Почистват се от  семената и дръжките. 
* В получените ямички се поставят малко смлени ядки, поръсват се със захарта (ако са кисел сорт) и поставя по парче масло. 
* В тавата се наливат равни количества вино и вода - общото количество трябва да бъде не повече от 1см. на дъното на тавата (при мен е по 80 мл) и поставят канелата и зърната кориандър. Ако канелата е на прах се поръсва на ябълките. 
* Пекат се в загрята на 180* фурна, в долната и част,  за около 20 мин. - докато леко омекнат. 
* Тавата се изважда, поръсват се бланшираните бадеми и връща във фурната за още 6-7 мин, докато и те леко се зачервят. 
* Сервират се с по 1-2 лъжици от получения сос, или с топка сладолед, или сметана, ако ви се намират :-) или се сетите, преди да ги хапнете топли-топли. 

Заедно  със срязаните ябълки, в тавата  слагам и по няколко цели, почистени от семената и с ядки и масло в отвора. 
По-горе писах тавата да се сложи в долната част на фурната  :smile1: защото в средната и част ставата една идея по-препечени, като тези долу. 


10 декември 2023 г.

Скариди каджун

 
       Това са последния вид от любимите ми скариди :-) които открих със студената бадемова супа Ахо Бланко. Казвам си, че са богати на протеини и трябва да ги хапваме от време на време  :smile1:. Много лесни за приготвяне, за жалост бавни за почистване, но пък главите и черупките ще обогатят всеки следващ бульон за рибена чорба. Тук може да прочетете повече за креолската подправка КАДЖУН, която освен за скаридите е много, много подходяща и за всяко пилешко месо. Внимателно с нея, тъй като е пикантна :-) 

Продукти за 2 порции: 
10-12 бр. скариди (едри)
1 с.л. подправка каджун  (или 2, ако харесвате по-люто)
2 с.л. масло 
1 с.л. олио 
2 скилидки чесън 
сока на 1 малък  лимон 

още 1 с.л. масло
съвсем малка щипка сол  


Приготвяне
* Скаридите се почистват - белят, измиват, остават само по опашки :) и подсушават. Много лесно става с малка ножичка, която прокарвате по гърба, под люспата - така се отварят целите, после махате главите и почиствате вената. 

* В тиган на котлона се поставят двете лъжици масло, олиото и налива лимоновия сок. 
* Загряват се и когато започне тихо да къкри този сос се слагат  скаридите. 
* Готвят се 2 мин от тази страна на средна  степен на котлона и се обръщат от другата. 
* Прибавя се подправката  каджун, пасираните скилидки чесън и готвят още 2 мин. 
* През това време сосчето остава съвсем малко. Котлонът се изключва, скаридите обръщат още веднъж и прибавя останалата лъжица масло. 
* Тук е моментът да се поръси още каджун, ако обичате по-пикантен вкус. 
* Сервират се веднага, топли-топли 🙂 и ароматни. 

Сетихте се, че трябва и чаша бяло вино, нали 🙂 
 

3 декември 2023 г.

Печени лимонови картофи

 

       Едни страхотни, печени лимонови картофи от гръцката кухня. Подобни на моите, които пека на пръчици бързо във фурната, но лимоновия аромат тук ги прави по-различни, с приятен аромат; опитайте!  Може да ги приготвите както за гарнитура, така и за основно ястие, с парче сирене :-) Ако и пропуснете маслото са съвсем подходящи за настоящите пости. 

Продукти:
1 кг картофи
50-60 мл зехтин
50-60г краве масло
сок от половин лимон
1 ч.л. фино настъргана кора от лимон
2 скилидки чесън
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. риган

Приготвяне:
* Картофите се измиват, почистват, белят и нарязват на пръчици в тавата за печене (сравнително малка, d ~ 28-30 см.)
* Пасираните скилидки чесън се смесват със зехтина, солта, ригана, лимоновите кора и сок.
* С тази смес се заливат картофите, покриват с лист фолио за печене и прибират в хладилник за 2 часа.
* Изваждат се, наливат се ~150- мл вода и фолиото завива плътно на тавата.
* Ако тавата не е метална, се поставя в студена фурна на 180* и пекат 50 мин. Ако е метална, може да поставите в предварително загрята на 180* фурна и печете 40 мин.
* След това време тавата се изважда, картофите се разбъркват, прибавя се маслото на кубчета и връща във фурната на 220* за още 10 мин - до зачервяването им.

Тъй като картофите не са много, почти всички успяват да хванат тен :) зачервена коричка. Ако ще приготвяте повече картофи, изберете по-голяма тава, за да могат да са разпределени на 1 пласт, вместо да се натрупват.


 

 

24 ноември 2023 г.

Паста Грича (Pasta alla Gricia)

 

           Паста Грича (Pasta alla Gricia). Една от многото автентични италиански рецепти и една от четирите, типични за региона на Лацио, Рим. Качо е пепе ( Cacio e Pepe), Карбонара и Аматричана са останалите три. Една от теориите за паста Грича/Гриция е, че произлиза от селцето Грициано в Апенините. Смята се, че първи започват да я приготвят пастири-номади, които месеци наред водели стадата си високо в планината, без досег до цивилизацията. Именно поради тази причина самата рецепта е проста и нейни съставки са само гуанчале (свински бузи) и сирене Пекорино Романо, подправена само със сол и черен пипер.
       Вкусът е в простите неща, а тази паста с продукти, по-малко от пръстите на едната ръка е уникално вкусна, както и останалите три. Пастата на римляните - сиренето задължително е пекорино; никакво друго и гуанчале. Тези свински бузи не се намират във всеки магазин в България - обикновено си купувам от магазините на Виа Тракия (от там е и пастата ми, харесва ми тази марка), но тази есен съм си донесла няколко парчета от Болоня. В почти всеки по-голям град тук вече има италиански продукти и може да потърсите. Бузите са мазни, което е много важно за тази паста - тази мазнина я овкусява, друга не се слага. Може да замените с бекон.Естествено, ако не държите да приготвите рецептата в оригинал, може да си я направите с пармезан, или друго от жълтите италиански сирена (пекориното знаете е овче и малко по-пикантно и солено от другите, но на мен ми е любимо). За приготвянето на пастата ме вдъхнови Стенли Тучи - актьорът, който изигра и съпругът на Джулия Чайлд и който в момента върви по 24kitchen с поредицата "В търсене на Италия". Покрай нея, която ми припомни доста познати места от Италия, се сдобих и с книгата му "Вкусно. Храната на моя живот".


 


Паста Грича (Pasta alla Gricia)


Продукти:
Паста за 2 порции - преценете сами, в зависимост от пастата, която ще ползвате. Аз ползвам талиатели, или папарделе, както този път.
~ 200 г гуанчале (бекон)
~ 1 ч.чаша настъргано пекорино романо
1/2 ч.л. черен пипер
щипка сол

Приготвяне:
* Гуанчалето (бузите :) или беконът) се нарязва на дребни кулчета, или ивици.
* В тенджера се кипва вода за сваряването на пастата. Поставя се щипка сол, но малка, защото и бузите, и сиренето (което не е малко) са солени. Пастата се сварява според указанието на опаковката.
* Когато се постави пастата във врящата вода, в тиган на другия котлон се запържва и гуанчалето/бузите, беконът. Запържва се за 3-4 мин, на средна степен на котлона, докато си пусне добре мазнината и леко покафенее и стане хрупкав :)
* Накрая се прибавя черния пипер - хубаво е да е прясно смлян, тогава е по-ароматен. Изважда се в чиния, а отцедената мазнина остава в тигана. 
* През това време пастата трябва да е готова, оставя се ал денте.
* Една чаша (240 мл) вода от варенето на пастата се прибавя към бекона, изчаква се да кипне за една минута и прибавя отцедената паста.
* Разбъркват се заедно отново около минута - сосът видимо става с кадифяна текстура.Пастата ще абсорбира тази течност, затова ако видите, че сосът се изпарява :) добавете още малко вода от варенето на пастата. Но малко по малко, за да не се превърне в супа.
* Тиганът се отмества от котлона, изчаква се 30-на секунди и прибавя настърганото сирене.
* Бърка се енергично и внимателно, за да не се намачка пастата, или просто разклаща тигана, докато сиренето се разтопи в соса. Имайте предвид, че като изстива този сос ще се сгъсти, затова може да го оставите малко по-рядък :) да кажем като боза. Тиганът трябва да се отмести от котлона и дъното му да изстине за малко, защото ако поръсите сиренето в нагорещения тиган, то щестане на конци.
* Когато сиренето се разтопи,  в тигана се връща и бекона и отново внимателно, разбърква с пастата. Целта е да остане хрупкав, да не се готви в соса. 
* Рядко съветвам в каква чиния да сервирате, но тук е добре тя да бъде предварително затоплена :)
* Пастата се разпределя в две чинии и финално поръсва с още малко черен пипер и пекорино.

* Паста Грича (Pasta alla Gricia) е лесна и бърза за приготвяне, само трябва да си отделите 10 мин до котлона и да действате бързо в отделните етапи на приготвянето и.    


 

27 октомври 2023 г.

Картофена салата с пушен паламуд

 

     Тази чиния е колкото салата, толкова и мезе, или вечеря :-) Но есента си е тук и свежите зеленчукови салати заменихме с  моркови, цвекло, ряпа , картофи, а да напомня, че идва ред и на руската :-). Картофи с риба са си класика, а аз  се гордея с моята картофена салата. И с маринования си паламуд се гордея, но вече 2-3 години ходим по-рано  през лятото на море и не успяваме да си вземем пресен от рибарите. А в Стара Загора прясна риба е ... мит, да кажем. Днешната салата обаче е с деликатния пушен паламуд на Черноморски улов.  
Предисторията е  пак с техния маринован паламуд, която обаче салата не стигна до снимка. Уверявам Ви, картофената салата е еднакво вкусна с всякакъв паламуд. 
 
Продукти:
5-6 средни  картофа 
копър 
оцет/лимон, олио/зехтин, сол
лук (за предпочитане пресен, но може и глава салатен)

~ 150 г филе  пушен паламуд , почистен от кожата (или  филе маринован паламуд, отцеден от маринатата )

Приготвянето
* Картофите се измиват и варят с кората в подсолена вода  до омекването им - и друг път съм писала, варя картофите във вода, не повече от 2/3 от височината им. Сол слагам, за да не се напукат при варенето, не че е фатално, ако се нацепи кожата им. 
* Отцеждат се от водата, но не се заливат със студена да се охлаждат. 
* Белят се горещи :-) 
* Докато са още горещи се  нарязвате на кубчета 
* Веднага се  овкусяват  с олио/зехтин,  оцет/лимон и  сол и разбъркват. Естествено тези подправки са на вкус, но не забравяме, че и рибата е солен продукт. 
* Докато се варят картофите, пушения/маринован паламуд се нарязва на кубчета. 
* Прибавя се към салатата, заедно с  лука и копъра и отново обърква. 

*** Сладко-киселите зърна нар са чудесна добавка към тази (т.е. към почти всяка) салата. 



19 октомври 2023 г.

Чомлек с дивеч

  

       Чомлекът е ястие от Пиринския край и българската национална кухня. Бавно готвената яхния се нарежда до капамите, кавърмите и е лесно за приготвяне ястие, но много богато на вкус и засищащо и не се нуждае  от други гарнитури, освен чаша  хубаво червено вино. Моето предложение за вино е мавруд; с неговия  плътен вкус  и  прекрасен плодов аромат  това вино много добре подхожда  на глиганското месо.  Подготовката на продуктите отнема около 15 мин, за сметка на готвенето – около 3 часа във фурната, но пък крехкото дивечово месо в края на готвенето си заслужава чакането. Затова е най-добре да го оставите за почивен, или празничен ден, когато ще му се насладите с цялото семейство около масата. Може да се приготви с почти всяко месо: дивечово – заек, глиган, сърна, или еленско, а може и с питомно – свинско, телешко, или заешко.


Чомлек от дивеч

Продукти за 4 порции:

~800-900 г месо от глиган (или от друг вид дивеч)**
1 глава лук
250 г маринован арпаджик (бурканче )
2 глави чесън
240 мл гъст доматен сок
2 с. л. брашно
150 мл червено вино
1 ч. л. червен пипер
2 зърна бахар
2-3 дафинови листа
1 малък стрък целина
2 -3 средни картофа
60 г масло и 50 мл олио
сол на вкус

Приготвяне:

* Месото се нарязва на големи хапки; лукът на дребно; картофите на 4; скилидките чесън се белят.
* В тиган се загрява маслото с олиото и месото запържва за по 2 мин. от страна.
* Прибавя се лукът, запържва за минута с месото и подправя със солта и червения пипер.
* Заливат се веднага с виното и доматения сок, за да не прегори червеният пипер.
* Прехвърля се в тава за печене, или глинено гърне (по-добрият избор), прибавят се нарязаните картофи, целината и налива ~ 800 мл вода.
* Тавата се завива плътно с фолио (или гърнето се затваря с капак, под който се поставя лист алуминиево фолио) и поставя във фурната.
* Включва се на 200о и когато се чуе къкренето отвътре (след около 30 мин) градусите се намаляват на 150о.
* Пече се около 3 ч. на слаба фурна.
* Съдът се изважда, развива се фолиото и в ястието прибавят маринованите лукчета, почистените скилидки чесън, размитото в малко вода брашно, зърната бахар и дафиновите листа.
* Връща се във фурната, градусите се увеличават на 180 и пече още 20 мин.
* Сервира се топло, поднесено с чаша  вино.***


**Преди да започнете готвенето, трябва да знаете, че месото е проверено и изследвано. Ако е прясно, залейте го с гореща марината от вода, лук, оцет и подправки и оставете така за 2 часа. После измийте обилно и подсушете. Маринатата спомага за разграждане на мускулните влакна. Ако месото е замразено от фризер, няма нужда от мариноване, тъй като замразяването също разгражда мускулната тъкан.

***Може да сервирате с целите парчета картофи, но може и да ги намачкате грубо и сервирате така в задушената яхния.


3 октомври 2023 г.

Студена бадемова супа Ахо Бланко

 

       “Ахо Бланко” (Аjo Blanco) преведено от испански означава "бял чесън". Това е и един от основните три продукта за студената андалуска супа - другите са бадеми и хляб. Някои по-възрастни хора ще се досетят, че прилича на нашия селски таратор, който се прави с краставици и счукани орехи - по същия начин като орехите, тук бадемите пускат своето "мляко" и оцветяват студената супа в бял цвят. Смята се за предшественик на другата испанска супа - гаспачо, от времето, когато доматите и чушките не са били познати в Европа. И колкото по-дълго стои в хладилник, толкова  по-вкусна става. За разлика от нашите видове таратори, тази студена супа освен освежаваща е и добре засищаща. Бърза за приготвяне, особено ако ползвате бланширани бадеми.


Продукти за 3-4 порции:
180г обелени бадеми ***
800 млвода
200г бял хляб без кора
2-3 скилидки чесън
2 с.л. оцет (ябълков)
3-4 с.л. зехтин
1-2 щипки сол

5-6 листа мента

100г грозде (по възможност без семки)
1-2 лъжици печени нарязани/бланширани бадеми
2-3 лъжици зехтин
още няколко листа мента

*** Ако бадемите не са обелени, залейте ги с ок 300 мл гореща вода и оставете за 20-30 мин. Кожицата им набъбва и се бели лесно.

Приготвяне:
* Всички продукти от първата част се поставят в купа и блендират на висока скорост за 2-3 мин.
* Сместа може да се остави така, но тъй като не е съвсем фина, аз я прецеждам - помагайки си с лъжица, да се разбърква и отцежда по-добре, накрая остава само 2 лъжици по-едра смес. Ако не ви се изхвърля :) сложете я в някоя партида хумус.
* Прибавят се онези 5-6 листа мента и прибира в хладилник за поне 2 часа. Преди сервиране листата мента се изваждат - пуснали са си достатъчно аромат.
* Супата се разпределя в 3 (4) купички. Всяка се гарнира с още листа мента, щипка запечени бадеми, струйка зехтин и няколко зърна грозде, срязани на две.

Скаридите са много подходящи за гарниране :-) на тази студена  супа. Контрастът между свежия вкус на мента с бадеми  чудесно се допълва от едни пикантни скариди с каджун и в масло. 


27 септември 2023 г.

Млечна баница с боровинки и крема сирене

 

        Една много бърза рецепта за сладка, млечна баница, каквато правя,  но този път е с боровинки и с крема сирене в млечната смес. Сочен десерт и не-убийствено сладък. Следващия път си мисля  с малини да я направя, които дори са малко по-кисели. Плодчетата ми са пресни, но могат да се сложат и замразени. Времето за приготвяне е 15-на мин, а след още 30 имате една тава със сочен, ухаещ на масло сладкиш. 

Продукти:
7 бр. фини кори/листи за баница
120 г масло

200г натурално крема сирене
500мл прясно мляко
3 яйца
160-170г захар
2 ванилии (лимонова ползвам)

250-300г боровинки 
3-4 лъжици кафява захар

Приготвяне:
* Маслото се разтопява. Тавата за печене се намазва обилно с него. 
* Всеки лист кора се намазва с разтопеното масло -  тънко с четка. 
* Кората  се  набира като хармоника  и завива на охлюв. Поставя се в тавата. 
* Когато всички кори са завити, тавата се поставя във фурната и пече на 170-180 до леко зачервяване - тази тава ми е стъклена и поставям в студена фурна, но когато е метална, поставям в загрята и се изпича по-бързо, затова не уточнявам времето.

* Яйцата се разбиват със захарта и сиренето. Към тях прибавя затопленото мляко и ванилиите.
* Запечените кори се заливат със сместа и  оставят се за 5 мин. да поемат добре от млякото. 
* Поръсват се 2/3 от боровинките;  тавата разклаща да паднат надолу,  прибавят се и останалите. 
* Поръсват се с кафявата захар и тавата се връща във фурната.
 

* Пече се за още 15-20 мин . Млечната смес трябва да остане светла на цвят, да не се запича.
* Тавата се изважда и   баницата се поръсва с пудра захар. 


 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...