Тази чиния е колкото салата, толкова и мезе, или вечеря :-) Но есента си е тук и свежите зеленчукови салати заменихме с моркови, цвекло, ряпа , картофи, а да напомня, че идва ред и на руската :-). Картофи с риба са си класика, а аз се гордея с моята картофена салата. И с маринования си паламуд се гордея, но вече 2-3 години ходим по-рано през лятото на море и не успяваме да си вземем пресен от рибарите. А в Стара Загора прясна риба е ... мит, да кажем. Днешната салата обаче е с деликатния пушен паламуд на Черноморски улов.
Предисторията е пак с техния маринован паламуд, която обаче салата не стигна до снимка. Уверявам Ви, картофената салата е еднакво вкусна с всякакъв паламуд.
Продукти:
5-6 средни картофа
копър
оцет/лимон, олио/зехтин, сол
лук (за предпочитане пресен, но може и глава салатен)
~ 150 г филе пушен паламуд , почистен от кожата (или филе маринован паламуд, отцеден от маринатата )
Приготвянето:
* Картофите се измиват и варят с кората в подсолена вода до омекването им - и друг път съм писала, варя картофите във вода, не повече от 2/3 от височината им. Сол слагам, за да не се напукат при варенето, не че е фатално, ако се нацепи кожата им.
* Отцеждат се от водата, но не се заливат със студена да се охлаждат.
* Белят се горещи :-)
* Докато са още горещи се нарязвате на кубчета
* Веднага се овкусяват с олио/зехтин, оцет/лимон и сол и разбъркват. Естествено тези подправки са на вкус, но не забравяме, че и рибата е солен продукт.
* Докато се варят картофите, пушения/маринован паламуд се нарязва на кубчета.
* Прибавя се към салатата, заедно с лука и копъра и отново обърква.
*** Сладко-киселите зърна нар са чудесна добавка към тази (т.е. към почти всяка) салата.
Страхотна салата, но дали няма да ни откажат от руската ? Така както е тръгнало май и от руската салата и кухня ще ни откажат.Поздрави Пепи ! Нещо ново и интересно винаги има в твоя блог.
ОтговорИзтриванеМного лоша тенденция е всичко наред да се отрича. Дано на кухнята не посегнат.
ИзтриванеПоздрави и на теб, Ели!
Thanks for consistently delivering content that resonates with me.
ОтговорИзтриванеА с друга риба може ли?
ОтговорИзтриванеМоже, само да е маринована. Пробвайте на вкус и ако е много солена, сложете в топла вода за два часа, после я отцедете хубаво.
Изтриване