Да ви усмихна утрото, а За някои гарнитура, за други основно. С млечен сос. Или с добавка :) от онова, което се чака да поизсъхне и се реже леко по диагонала и тъъънко-тънко.
Както и да е, истина е, че са вкусни. Младежът Ники сигурно не е от най-доволните тази седмица, но случва се.
С ясното съзнание (въпреки късния час), че не откривам топлата вода, ще напиша моя вариант на тези кюфтета.
Продукти:
500 г. спанак
1 връзка пресен лук
2 белтъка
1 голям сварен картоф
100 г сирене и 50 г кашкавал
1 с.л. кисело мляко с 1 каф. л. сода за хляб
3-4 с.л. галета
сол на вкус (т.е. малко, заради сиренето)
2 с.л. олио
олио за пържене - маслена баня
*** белтъци/яйца за паниране и царевично брашно или галета
Приготвяне:
* Спанакът се нарязва и задушава в олиото, докато се се изпари водата.
* Зедно с настъргания на ситно ренде картоф, сирене, кашкавал и всички останали продукти се поставя в купа. .
* Сместа се разбърква добре и оставя 5-10 мин. в хладилник.
* Мазнината се загрява; с лъжица се взема от сместа и поставя в нея, като се пооформя на кръг.
* Пържат се от двете страни, обръщат се внимателно с лопатка, че са много крехки, изваждат се на кухненска хартия, поставена върху решетка (да напомня пак, че ако хартията е в чиния, изпържените кюфтета се задушават и омекват.)
* Поднасят се с млечно-чеснов сос - една част майонеза, две части кисело мляко, сол, чесън на прах и копър.
***Тези горе са направени така, както го описах .
На следваща партида обаче на това количество спанак сложих 2 картофа (около 250-300г.) и още 2 с.л. галета. Сместа стана гъста и с мокри ръце оформях топче, потапях в разбити белтъци (не обичам да панирам с цели яйца - след втория тиган олиото започва да се пени), след това овалвах в царевично брашно и така пържих. Така обаче бяха по-стегнати, обръщаха се съвсем лесно. Изваждат се на решетка, застлана с кухненска хартия, за да останат с хрупкава нежна коричка, а не меки от овлажняването на хартията, ако бъде поставена на чиния.
А тук пък г-жа Ели предлага една още по-лесна идея - тя ги прави печени във формата за мъфини
ПП: Тук са със сурово нарязан спанак в сместа - ситно. Не е предварително задушен. По-вкусни са, отколкото със задушения.
ПП: Тук са със сурово нарязан спанак в сместа - ситно. Не е предварително задушен. По-вкусни са, отколкото със задушения.