30 март 2011 г.

Спаначени кюфтета

 

Да ви усмихна утрото, а smile1  За някои гарнитура, за други основно. С млечен сос.  Или с добавка :) от онова, което се чака да поизсъхне и се реже леко по диагонала и тъъънко-тънко.
Както и да е,  истина е, че са вкусни. Младежът Ники сигурно не е от най-доволните тази седмица,  но smile1  случва се.
 С ясното съзнание (въпреки късния час), че не откривам топлата вода, ще напиша моя вариант на тези кюфтета. 

Продукти: 
500 г. спанак 
1 връзка пресен лук
2 белтъка 
1 голям сварен картоф
100 г сирене и 50 г кашкавал 
1 с.л. кисело мляко с 1 каф. л. сода за хляб
3-4 с.л. галета 
сол на вкус (т.е. малко, заради сиренето) 
2 с.л. олио 
олио за пържене - маслена баня 
***  белтъци/яйца за паниране и царевично брашно или галета

Приготвяне: 
* Спанакът се нарязва и задушава в олиото, докато се се изпари водата. 
* Зедно с настъргания на ситно ренде картоф, сирене, кашкавал и всички останали продукти се поставя в купа. .
* Сместа се разбърква добре и оставя 5-10 мин. в хладилник. 
* Мазнината се загрява; с лъжица се взема от сместа и поставя в нея, като се пооформя на кръг. 
* Пържат се от двете страни,  обръщат се внимателно с лопатка, че са много крехки, изваждат се на  кухненска хартия, поставена върху решетка (да напомня пак, че ако хартията е в чиния, изпържените кюфтета се задушават и омекват.) 
* Поднасят се с млечно-чеснов сос - една част майонеза, две части кисело мляко, сол, чесън на прах и копър.


***Тези горе са направени така, както го описах . 
На следваща партида обаче  на това количество спанак сложих 2 картофа (около 250-300г.) и още 2 с.л. галета.  Сместа стана гъста и с мокри ръце оформях топче, потапях в разбити белтъци (не обичам да панирам с цели яйца - след втория тиган олиото започва да се пени), след това овалвах в царевично брашно и така пържих. Така обаче  бяха по-стегнати, обръщаха се съвсем лесно.  Изваждат се на решетка, застлана с кухненска хартия, за да  останат с хрупкава нежна коричка, а не   меки от овлажняването на хартията, ако бъде поставена на чиния.



А тук пък г-жа Ели   предлага една още по-лесна идея - тя ги прави печени  във формата за мъфини smile1



ПП: Тук са със сурово нарязан спанак в сместа - ситно. Не е предварително задушен.  По-вкусни са, отколкото със задушения. 




27 март 2011 г.

Медово морковени мъфини (Honey Carrot Muffins)


Невероятно нежни, ароматни и вкусни мъфини. 
Които  могат да се преобразуват в кекс. Въпрос на избор, но вкуса си заслужава. 
Преди време в руския сайт kuking.net имаше девойка с име Mishelle, която живееше в Канада (ако добре си спомням) и публикуваше най-вкусните сладкиши, торти, кексове......... Най-страхотната торта за мен и моето семейство си остава нейната торта Трюфел. Това е сайта и, а в кукинга не знам дали още пише. 
Така и с рецептата за тези нейни мъфини, въпреки, че са с моркови ги харесахме от първа хапка smile1 - морковите не се усещат, а самите кексчета са пухкави и много ароматни. 
 


Продукти:
360 г мед
113 г масло   (тук аз сложих 70 масло и 50 олио)
2 малки или 1 голям добре узрял  банан
2 яйца
2 моркова (200 г), настъргани на средно ренде
300 гр. брашно
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
1/4 ч.л. сол
*** по рецепта има и 1/2 ч.л. сода за хляб, но не слагам - достатъчно са пухкави и така.

1/2 ч.ч. едро смлени орехи
1 с.л. кафява захар


Приготвяне:
* Фурната се нагрява до 170С (350F).
* Формичките за мъфини се намасляват (или поставят хартиени капсули)  
* Медът се изсипва в тенджера и загрява на бавен огън заедно с маслото , разбърквайки, докато маслото се разтопи (или всичко това се извършва в микровълнова фурна) .
* Яйцата се разбиват  с тел  и   добавят в меда.
* Бананите се размачкват с вилица и добавят в меда, заедно с настърганите моркови.
* Брашното се пресява заедно със солта, канелата и бакпулвера.
* Добавя се към медената смес и разбърква с лъжица с няколко движения само колкото да се смесят всички компоненти. Може да останат малко брашнени топчета, които после ще се разтворят в процеса на печене.
* Изсипва се тестото в приготвените форми.
* Смлените орехи се смесват с кафявата захар;  посипват се обилно по повърхността на всяко мъфинче.
* Пекат се за около 22-25 мин., (или проверявайки готовността с клечка)

От тази доза излизат 20 мъфина със средна големина. Дъното на тази ми тава за мъфини е 5 см. 

26 март 2011 г.

Пюре от бял боб

Този път - само гарнитура  smile1  Но следващия път - постна публикация   wink1wink1



Продукти 
~1 чаша (от 200мл) белен боб***
100 мл прясно мляко
2-3 ск. чесън
60-70 г. масло
щипка естрагон или мащерка (но не джоджен, тоя ми асоциира с боб-яхния)
сол на вкус

Приготвяне:
* Бобът се сварява до омекване (сменя му се водата, нищо, че е белен)
* Отцежда се хубаво, пасира, посолява.
* В тиган се загрява маслото, сипва се ситно нарязания чесън и запържва за минута.
* Прибавя се пюрирания боб и бърка, докато поеме маслото. Поръсват се подправките.
* По малко се налива млякото, непрекъснато бъркайки пюрето, докато го поеме.
* Оставя се да клокне и отстранява от котлона.
* Топло пюрето е по-вкусно  smile1

***Ако е с цели бобени зърна трябва да се отстранят люспите.
В такъв случай в първата вода, в която се вари се прибавя 1 ч.л. сода за хляб и оставя да поври боба поне 15 мин. с нея. Така люспите се отделят по-добре.
Бобът може да се свари и пасира по-рано, а преди поднасянето му - да се обедини с маслото и млякото, за да е топло.

24 март 2011 г.

Заешки филета със сос от манатарки

Заешките филета установихме, че са нещо вкусно.
Затова и последни бройки такива бяха разфасовани  в три вида пакети: филета, бутчета за печене и всичко останало - за супа.
Това бяло месо на гърба е много нежно. Трябва му и съвсем малко топлинна обработка, за да е сочно, вместо да се пече или вари по час и стане или сухо от първото, или на конци от второто. 
Така приготвено е нито едно от двете, разбрахме се, че някои ще се възползват от родителските услуги за набавяне на филета, а други може да се  заредят от магазина smile1. Тъй като е доста малко, следващия път да се готвят бутчетата :)



Продукти за 4 порции: 
8 броя филета 

2 с.л. магданозено песто или връзка магданоз с 2 скилидки чесън и лъжица зехтин
50 мл. коняк или ром
20 мл лимонов сок (1-2 с.л.)
2-3 с.л. зехтин
сол - на вкус 

шепа сухи манатарки 
шепа сушени домати 
300 мл месен бульон (пилешки си имам аз, домашен, замразен)
1 малък морков (за него изобщо се чудя защо го сложих...., така че изобщо не го забелязвайте)
1 ч.л. царевично нишесте или брашно 

Приготвяне: 
* Всички продукти от първата част се смесват в купа; поставят се филетата и завиват с полиетиленов плик или свежо фолио. Прибират се в хладилник) за 2-3 часа. 
* Изваждат се от маринатата и без да се отцеждат се поставят в сух, загрят тиган; покрива се  с капак и задушават така  по 4-5 мин. от всяка страна - котлона на 2/3 от мощността, да не изгорят. При проба с дървено шишче в месото - трябва да излиза бистра течност. 
* През това време гъбите се начупват, сушените домати нарязват и двете заедно заливат  с 50-60 мл топла вода. 
* Изваждат се готовите филета в чиния и покриват отново, за да се запазят топли. 
* Останалата марината се изсипва в тигана, заедно със сушените домати, гъбите, водата от тях  и бульона. 
* Когато заври се намалява котлона и оставя да къкри около  6-7 мин. 
* Нишестето (брашното) се размива с 1-2 лъжици вода и прибавя към соса; оставя се да поври още 1-2 минути, след което се заливат филетата и поднасят.

21 март 2011 г.

Пастърма от заешко месо

След вчерашната публикация, обещавам да не ви разсмивам повече. 
Днес мезето е сериозно, но и невероятно нежно  smile1 От години имаме в къщи заешко месо, но не бях се сещала да направя, докато тази зима една дама от готварския форум не ми подшушна. Сега и в магазините продават цели зайци, така че остава въпрос на желание човек да си направи.




Рецепта точна  smile1 няма. 
Трябват ви: 
Няколко заешки контрафилета, ако може така да се каже - това е бялото месо по гърба на заека, която трябва да се отдели внимателно от гръбнака, без да се накъсва. 
Един литър вода, в която е разтворена 200гр. сол е напълно достатъчен за 5-6 филета, които престояват в соления разтвор 14-16часа. 
Изписват се в студена вода един до два часа.
Отцеждат се на мека кърпа, завързват се в единия край с конец и провесват на сухо и проветриво място  за 3 до 4 дни. 
Следва прибиране във свежо фолио (или найлонов плик) и в хладилника. 

20 март 2011 г.

Кюфтета от боб

или бобени кюфтета smile1 Както и да е, важното е, че в тях месо няма. 
Цвети, за втори път тази седмица е air_kiss 
Могат да се изключат  и яйцата, но за тях по долу ще пиша.
Идеята за тях дойде  преди време, когато купих от съблечения боб, но някой писа, че доста бързо се сварява и дори разварява. А ние чак толкова сварен не го харесваме. Така че, трябва да го употребя по някакъв начин.
Боба наистина е хубав, увира  точно за 30 мин. Е, изглежда като малки семки в тенджерата, не като боб, но вкуса си е все там.  Убедена съм, че ще стане и с облечен боб  smile1, но ще трябва да се свари, почисти от люспите и тогава пасира. Не толкова мързеливо, както с този, голия.


Продукти за 15 бр. кюфтета: 
1 чаша от 300 мл пълна с боб (белен; ако не е - трябва да се увеличи количеството, защото ще събере по-малко грамаж)
1 белтък 
1 с.л. кисело мляко, 1 каф. л. сода за хляб 3 с.л. галета
половин връзка магданоз и 3-4 скилидки чесън (или 1 с.л. песто от магданоз) 
1 малка глава лук 
сол, черен пипер и риган 

За панирането: 
3 белтъка (или 2 яйца), брашно, галета 
олио за пържене  




Приготвяне: 
* Бобът се сварява, докато омекне - първата вода се сменя, въпреки че е белен :)
* Сипва се в гевгир (цедка) и отцежда - поне 50-60 мин.
* Лукът, чесънът и магданозът се нарязват съвсем ситно (или мелят в блендер).
* Прибавят се към сместа, заедно с белтъка, киселото мляко със содата. 
* Разбърква се добре сместа, прибавя се галетата и подправките, отново разбърква и оставя 30-на мин. да си поеме подправките :) и галетата.
*  Мазнината се загрява - не повече  от 7-8 мм. олио в тигана; с мокри ръце се взема от сместа, овалва на топче; овалва в брашното; следва потапяне в разбитите с вилица белтъци, последно в галета и пържене. (или отново в белтъците, става по-дебела коричка. Аз  направих по-голямата част така)
* Изваждат се на абсорбираща хартия, поставена върху решетка, да се отцедят. 
* Много добре си паснаха с млечно-чеснов сос smile1 - равни части кисело мляко и майонеза, сол, шипка чесън на прах и малко копър.


За яйцата да добавя. Могат да се изключат от рецептата. И вместо да се пържат - в сместа да се добави и малко мазнина и изпекат във фурната.

17 март 2011 г.

Печени тиквички с домати

Успявам да се включа с нещо постно по време на постите.  Едно от малкото, което се хапва у нас и то от двама ни - възрастните  smile1 Друг е въпросът с какво е "гарнирано". Колкото - толкова  smile1 



Продукти:
4-5 малки тиквички
1 консерва домати, или 600гр. пресни (но меки)
3 глави лук
1 глава чесън
1 к.ч. олио
пресни магданоз или  копър, сол на вкус
1 ч.л. захар за неутрализиране киселината на доматите

Приготвяне:

* Тиквичките се режат на  кръгчета и нареждат в тавичка на 3-4 реда 
* Между всеки ред се поръсват  нарязаните на ситно лук и чесън - разпределен на 3 части, залива с по една чаша от пасираните домати  (или по-гъст доматен сок), олиото, солта и захарта.
* Завива се с фолио тавата (или затваря с капак, ако има такъв) и пече около 40-50 мин. на  200*.
* Изважда се от фурната, развива фолиото и ако има повече сос (това зависи от гъстотата на доматите или сока), поръсва се с подправките и  запича още малко на 250*, докато остане на мазнина.

При сервиране - парче сирене или по желание - кисело мляко. Друго не споменавам, нали smile1 


14 март 2011 г.

Топеница с пармезан

Една разядка, която може да се приготви винаги, когато има време. Или нужните продукти. 
След това се прибира в хладилника и колкото повече стои, толкова по-вкусна става. Е, аз мога да кажа до 3 дни, готов продукт с каквото и да е сирене у нас не би могло да издържи повече време все пак. 
Името и рецептата, която префасонирах по мой вкус (и джоб, и наличности на сирена и вкус) е на Майкъл Киарело, един симпатичен американец от италиански произход, който освен, че говори  сладко-сладко (както казваше баба ми) готви все едни вкусни неща, в които сиренето е в изобилие. 
Това е оригиналната рецепта на Майкъл Киарело.


Размисли на глас smile1 
Пармезана е прекалено скъп, за да нарежа в една купа наведнъж четвърт килоsmile1 пък и има малко остър вкус, който в по-голямо количество не знаех как ще се приеме;
Сирене Асиаго  - тук дори в големите супермаркети не са чули;
Вече има пресен чесън, кой ще ползва стар smile1 

Или иначе казано, това е само една идея, която може да разбъркате в къщи и да си имате не само за ненадейни гости на чаша вино............... искрено и лично за в случаите, когато вечерята отдавна е минала, а нещо в корема прави скръц-скръц.... blush2 


Продукти: 
пармезан - 100 гр.
синьо сирене - 100 гр.
твърдо овче сирене 100 гр. 
твърдо козе сирене - 100 гр. 
магданозено /или босилково / песто - 2 с.л. (или връзка пресен магданоз/босилек)
зелен лук - 2 връзки 
зелен чесън - 1 връзка 
едросмлени люспи на 2 сухи червени чушки 
300-350 мл зехтин 

Приготвяне: 
* Сирената се натрошават на едро.
* Зелената част на лука и стръковете чесън (и магданоза/босилека, ако е пресен) се нарязват 
* Всички зелени продукти с половината зехтин се поставят в блендер/чопър и пасират на два пулса за по 10-15 сек. 
* Прибавят се сирената и люспите люта чушка  и на два пъти останалия зехтин  - след всяко наливане се пасира за по 5-6 сек. 
* Прехвърля се в  стъклен буркан и съхранява в хладилник.



Топеницата е точната определение за тази разядка - сипваш в купа, препичаш филия хляб или притупваш две-три пърленки, наливаш си чаша бира (напоследък тъмното пиво ми е любимо)
Може да се направи по-рядка - с повече зехтин (като сос) , или гъста -с по-малко зехтин, но тази консистенция с това количество ми допадна - не се разтича  на парчето хляб.

ПП: През лятото и есентна подправките са много по-ароматни, отколкото през зимата. Пък са ми и собствено производство. Обирам всички листа, пасирам ги със зехтин и щипка сол на гъста каша и така пълня в бурканчета в камерата/фризера. Когато правя от тази топеница, вадя по 2-3 лъжици за нея, а когато искам да направя песто от подправките - "разреждам" с още зехтин, скилидка чесън, малко пармезан и ядки. 

13 март 2011 г.

Сьомга с песто от магданоз върху брускети


Представете си изложение Винария, Фудтех, ХоРеКа.....  Разположено в три палати на територията на Панаирното градче в Пловдив.
През централния вход - там някъде наляво и ееееххеееееей там - е Винария. Е,  не можеш да дегустираш всички вина, които са изложени, но пък и какво е вино без мезе blush2 (гроздето е кисело, казала лисицата)
През централния вход и ехеееееей там - някъде надясно е палата с изложението Фудтех. Там пък можеш да опиташ разни лакомства - някои от които все още ги няма в търговската мрежа.
И неизвестно защо - точно по средата е палатата с изложение ХоРеКа  – за оборудване за хотели, ресторанти, кафетерии и търговски обекти. На първо четене - какво като :) ; така решили, така ги наредили
Аз се оказах по средата smile1 . Но пък точно срещу рекламния щанд на "Рационал", където две сръчни момчета (майстори готвачи, да се знае) цял ден бъркаха, печаха, обясняваха на любопитните как за 4-5 мин. свинска пържола е изпечена, а рибката - за минута; как фурната си знае работата и ако я включиш на нощен режим до сутринта ще се свари шкембе-чорбата, без да ти вмирише дома.

Едно нещо много ми хареса от техния начин на работа (освен самата фурна, за нея само ще мечтая). Приготвяха си всички продукти от сутринта, замесваха, мариноваха......... 
Така се опитвам и аз в къщи да си улесня престоя в кухнята - сутрин преди работа  мариновам продуктите,  а вечер пека/пържа/задушавам. Ако пък имам повечко време - измия и зеленчуците и за салата :) Второто,  което много ми хареса е, че почти  всички готови продукти поставяха върху  препечени филии - нещо, което в българската кухня не е твърде прието - в повечето случаи държим хляба да е мек и топъл.........

Далече от тази технология, в съвсем домашни условия се сетих за сьомгата, която те правеха. Е, при тях беше с песто от босилек, ама чак толкоз....Той и  магданоза не  ми е по вкуса. Но резултата е невероятен. А сьомгата е любима риба на всички в къщи, от тези, които ядеш с удоволствие без да чоплиш с пинцета костите, които стърчат от всички посоки, освен ако не е добре препържена :)

И докато не съм забравила за какво започнах да пиша, ето как я направих


Продукти за 4 порции: 
Сьомга - филе, около 700-800г
сока на 1 лимон
3 с. л. песто от магданоз (допълвам - през последните години ползвам песто от босилек)
сол и черен пипер на вкус

2-3 с.л. зехтин и няколко филии хляб  за брускетите

Приготвяне: 
* Рибата се нарязва на едри парчета.
* Лимоновият сок, пестото, солта и пипера се разбъркват в купа и поставят в тази смес парчетата риба
* Съдът се завива със свежо фолио/или найлонов плик и прибира в хладилник за няколко часа (при наложителност може и 30-40 мин. :) .
* Загрява се тиган с дебело дъно без мазнина (или грил тиган).
* Парчетата риба се отцеждат и поставят в тигана; пекат се до зачервяване, обръщат.....
* През това време филиите се изпичат (в тостер или на скара, или на единия край на грил тигана)
* Всяко извадено парче от рибата се поставя на брускета. 
* Когато всичката риба се изпече, в тигана се сипва маринатата и 2-3-те лъжици зехтин. 
* Загрява се сместа да клокне. От  врялата смес се заливат брускетите - на всяка по една лъжица, тъй като е малко, но е напълно достатъчно да придаде невероятен аромат и на препечената филия. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...