Прозаично, но вкусно. Спанакът е взаимозаменяем с лапад, лобода и мечи
лук (последния наполовина на количество спанак). Става еднакво добре
с цяло пиле (т.е. разфасовано, но с кокалите сготвено) или бутчета, но
така, обезкостено и нарязано на хапки само месото се готви по-бързо. И
публикуването му днес ще е бързо като за неделя, преди вечеря.
Продукти за 5-6 порции:
1 кг. пилешко месо
ок. 250 гр. ориз
2-3 стръка пресен лук или 1 малка глава кромид лук
600-700 гр. пресен спанак ( лапад, или друг листен зеленчук) или пакет от 400-450 гр. замразен (но не пасиран, а нарязан)
60-80 мл олио и сол на вкус
10-на листа пресен джоджен или 2-3 щипки сух, стрит.
Приготвяне:
* Пилешкото месо се нарязва на хапки, посолява и запържва в мазнината за 3-4 мин. (докато побелее само).
* Прибавя се ситно нарязания лук, 30-40 мл. вода и оставя така под капак да се задушава.
* Разбърква се от време на време и щом изври водата се прибавя още малко - общо взето на месото му трябват 20-30 мин. задушаване.
* Прибавя се добре измития ориз; обърква се с месото.
* Прибавя се почистения, измит и нарязан спанак; обърква се, докато си смали обема и налива гореща вода (или горещ пилешки бульон) - в съотношение 1/4 части ориз/вода.
* Оставя се тихо да къкри, докато ориза набъбне и поеме течността.
* Накрая се прибавя и джоджена и тенджерата захлупва с капака, отстранява от котлона и оставя да си отпочине 10-на мин.
***Да отбележа, че ако ще се готви във фурната, след задушаването на спанака с месото и ориза, всичко се прехвърля в тава, поръсва се и джоджена, но прибавената гореща вода или бульон е 1/3 части.
***Ако пилешкото не е само месо, а с кокал, по-добре е да се свари предварително месото, а ориза и спанака се задушат отделно и тогава прибави свареното месо с горещия бульон към него.