Напоследък често споменавам за мамешкия форум, но там има няколко "девойки" ориентировъчно наборки, които са големи капацитети като идеи, опит и съвети. Една от тях е Лабрекс (това, както казва М. е партизанското име), която много обича да наглежда какво готвят по руските форуми и открие ли нещо ново, непременно го опитва, преди да сподели с нас, останалите там. А тя има много открития, които успешно са се настанили у нас в менюто, като яйца "Хармония в хаоса", мързеливите чебуреки, които са невероятна закуска и много други, да не изреждам. Същият е случая с тези соломони, които тя показа, аз направих и се харесаха. До толкова, че за седмица ги правих три пъти. Но пък са много бързи, та дори на мен не ми втръснаха. Аз обаче ги правих все от свинско месо, но ще пробвам и с пилешко и телешко - при Лабрекс вече изпробвано и с тях. Да се има предвид, че
месото може да се начука сутринта, прибере в хладилник, а вечерта - да се изпържи. Да, това е най-големия им недостатък, че са пържени, но пък е за толкова кратко, че въобще не се замислям и :)) ще ги правя пак. Вредното пържене компенсирам с хубаво, качествено месо .
И преди да е станало утре :) ето малката/голяма рецепта за тях.
Необходими са:
свинско крехко месо (пилешки, телешки пържоли)
соев сос
картофено или царевично нишесте (картофено пюре на прах)
олио за пърженето
Приготвяне:
* Месото се нарязва на малки пържоли; начуква тънко - почти до прозрачно, като се внимава да не се разкъсат пържолите.
* Всяко парче се овалва хубаво в нишестето, изтръсква се от излишното; потапя се в купа със соевия сос; отцежда се.
* Пържи се в загрятата мазнина буквално за по 2-3 минути от всяка страна. Не повече, за да не се препържат!
Много крехки и сочни! И като казвам десет-минутни, съвсем не преувеличавам. На снимката са с царевично нишесте; с картофеното нишесте са по-жълти на цвят.
Пеп, добре че ги гледам със сутрешното кафе :)
ОтговорИзтриванеИначе да са изчезнали!
Много са апетитни и наистина бързи!
И качественото месо е задължително!
Хубава сряда!
Хех, Дани, ще знам - друг път - обяда го пускам рано сутрин, че да не му се приисква на човек :)
ИзтриванеХубава и на теб сряда да е!
Хих, това ми напомня за миналата седмица, когато направих три пъти едни шоколадови кексчета без яйца, защото бяха адски вкусни, а и много лесни :)
ОтговорИзтриванеЧудесно изглеждат тези пържолки! Напоследък нещо съм забравила месото, май е време да се купува, че ще стана треповасно :))
Хубава седмица, Пепи :)
Инче, няма лошо в тревопас-ието :) стига да ти харесва. И да намериш съмишленици.
ИзтриванеХубава седмица и на теб!
Макар и неприлично рано, приядоха ми се, Пепи! Прегръдки! :)
ОтговорИзтриваневярно, че рано-рано ги изтипосах :)
ИзтриванеПрегръдка и за теб, Еви!
Страхотен цвят си им докарала :) !
ОтговорИзтриванеЧакай да бодна едно,двечки за обяд,супер сочни ми изглеждат!
Пожелавам усмихнат и слънчев есенен ден,Пепинко!
Цвета е от соевия сос. С картофеното нишесте е по-приятен, да знаеш. Слънчев, така да се каже, Роси.
ИзтриванеБодни, ама виж, направи на Елексирови баща и дъщеря някоя вечер.
Хубав и слънчев ден и на теб да е, Роси :)
Пепи,много вкусни изглеждат,пък и бързо се приготвят-ще трябва да ги изпробвам.
ОтговорИзтриванеПриятен ден ти желая!
Надявам се и у вас да се харесат, Живе!
ИзтриванеХубава вечер!
Още със прочитането на заглавието си казах "Охооо, 10 минутки!" От кога им се облизвам на тея Соломони, Пепи! И какво като са пържени, няма да прекаляваме всеки ден, я! Пък имаме и вино, както казваш, а това е едно много важно допълнение - оправя настроение, вкус и здравето подсилва! ;) На Митко толкова ще му харесат, че хиляда поздрави ще ти прати, 'щото пърженето за него е основа за добрата и вкусна храна :)) Ще ги опитаме съвсем скоро! Благодаря за подстрекателството и рецептата!
ОтговорИзтриванеПрегръщам те, мила! Хубава вечер!
Амииии.... да ти е жив и з драв Митко, но донякъде е прав :)
ИзтриванеИначе си права - важно е, да не се прекалява с пърженото. Т.е. с какво да е да не се прекалява.
Надявам се да ги пробваш и отчетеш скоро :)
Хубав и спорен ден утре!
pep4o, поздравления за теб и Лабрекс.И аз съм изпробвала много от нейните рецепти,взаимствани от руски сайтове.Тези рускини са голяма работа, но и ние не им отстъпваме,т.е.вие, неуморни жени и домакини, които творите безспирно в кухнята!
ОтговорИзтриванезащото рускините са много и са пръснати по цял свят. Имат виждане върху "вкусовете по света".
ИзтриванеМай е време за лягане, че с Мъхчето ги редим едни... Благодаря ти, за хубавите думи. Това при мен се отнася когато не ме хване канапа :))
Лека нощ!
Пепчо,
ОтговорИзтриванеаз тъкмо навреме за вечерята пристигам;) И така обичам бързо , лесно, вкусно, че ми иде да ходя да заколя прасето на съседите и 10 минути по-късно да се налсаждавам на тази сочна пържолка;)
Хайде хубава вечер, че взех да говоря глупости;)
хах, Мъхче, но пък ако наистина тръгнеш за съседите, викай ме. Виж, ще ти разкажа една история. Наш братовчед (т.е. на мъж ми) с такова нетърпение чакал да стане сутринта, да колят прасето (това преди 10-на години) че около 1ч. среднощ не можал да заспи, събудил баща си, дойде събуди Мише и ... му направили свинската Коледа. На сутринта, когато дошли "коледарите", те вече били здраво заседнали над готовото мезе.
ИзтриванеТа ако ти потрябвам - свиркай. И подкрепление ще взема :))
Аз ги правя вече няколко пъти, но не ги пържа, а ги пека без мазнина (щото при нас така се налага) И така си стават много вкусни. Затова ги повтарям през ден като редувам свинско контра филе / пилешко бонфиле :) Благодарности! Стават страхотни
ОтговорИзтриванеОхо, Ваня :)
ИзтриванеМного се радвам, че и вие сте ги харесали толкова!
А щом може и без мазнина - още по-добре. Ще пробвам в тази тенджера, отлятата, в която каза ,че ги правиш.
Днес ги пробвах с пшеничено нишесте - пържоли от свинско филе. Пак стават страхотни! Благодаря за рецептите за пореден път! Каквото опитам - всичко е на шест!
ОтговорИзтриванеЯвно с всяко нишесте стават хубави :)
ИзтриванеБлагодаря ти много за доверието в рецептите ми :)
Здравейте, аз съм пълен лаик в кухнята, но хвърлих око на тези пържолки. Единственото ми чудене е, не остават ли сурови след толкова малко термична обработка?
ОтговорИзтриванеНе, не остават сурови. Те са съвсем тънки и успяват да се сготвят за това време
ОтговорИзтриванеТези Соломони много ми харесаха и вече няколко пъти ги праем на децата.Благодря за хубавата рецепта!
ОтговорИзтриванеТя не е моя рецептата, но съм ходеща реклама за тях :)
ИзтриванеРадвам се, че сте харесали. Малко пръскат, но пък са вкусни.
Хем знам, че по това време не се влиза в този блог, хем влизам, но пусто любопитство... :)
ОтговорИзтриванеНа хубави и съблазнителни снимки съм свикнала и не се поддавам да кликна на линка, но като прочетох, че са соломони, при това от Пепи, не можах да ги подмина. :) А и като чета сега, че са и по Labrex, направо ще припадна... :)
Наистина са много, много сочни и изкушаващи, Пепи... ммм... по това време такава съблазън си е истинска инквизиция... :)
Лека нощ, Пепи, весел weekend и за себе си се надявам поне да сънувам, че си хапвам соломони ако не, утре може и да си ги направя, месо поне има винаги в хладилника... :)
Вени, ти не предпочиташ свинското месо, но си направи от пилешко или телешко - пак са мнооого вкусни. Безобразно вкусни :)
ИзтриванеХубави почивни дни на теб!~
Това веднага си го помислих, Пепи. Имам пуешко и от него ще се получат. :)
ИзтриванеВесел weekend. :)
Уникално вкусни пържолки!
ОтговорИзтриванеПо молба на моите хора ги готвя за втори път през тази седмица, въпреки че са на режими за хранене.
Пепи, благодаря ти! Поздрави, Мариана!!
Много се радвам, че сте харесали и Вие :) у нас от години са си любими.
Изтриване