23 октомври 2012 г.

Соломони, или пържоли за 10 минутки

Напоследък често споменавам за мамешкия форум, но там има няколко "девойки" ориентировъчно наборки, които са големи капацитети като идеи, опит и съвети. Една от тях е Лабрекс (това, както казва М. е партизанското име), която много обича да наглежда какво готвят  по руските форуми и открие ли нещо ново, непременно го опитва, преди да сподели с нас, останалите там. А тя има много открития,  които успешно са се настанили у нас в менюто, като яйца "Хармония в хаоса", мързеливите чебуреки, които са невероятна закуска и много други, да не изреждам.  Същият е случая с тези соломони, които тя показа, аз направих и се харесаха. До толкова, че за седмица ги правих три пъти. Но пък са много бързи, та дори на мен не ми втръснаха. Аз обаче ги правих все от свинско месо, но ще пробвам и с пилешко и телешко - при Лабрекс вече изпробвано и с тях.  Да се има предвид, че
месото може да се начука сутринта, прибере в хладилник, а вечерта - да се изпържи. Да, това е най-големия им недостатък, че са пържени, но пък е за толкова кратко, че въобще не се замислям и :)) ще ги правя пак. Вредното пържене компенсирам с хубаво, качествено месо 
Laughing.
И преди да е станало утре :) ето  малката/голяма рецепта за тях. 



Необходими са: 
свинско крехко месо (пилешки, телешки пържоли)
соев сос
картофено или царевично нишесте (картофено пюре на прах)
олио за пърженето 

Приготвяне:
* Месото се нарязва на малки пържоли; начуква тънко - почти до прозрачно, като се внимава да не се разкъсат пържолите.
* Всяко парче се овалва  хубаво в нишестето, изтръсква се от излишното; потапя се в купа със соевия сос; отцежда се.
* Пържи се  в загрятата мазнина  буквално за по 2-3 минути от всяка страна. Не повече, за да не се препържат! 


Много крехки и сочни!  И като казвам десет-минутни, съвсем не преувеличавам. На снимката са с царевично нишесте; с картофеното  нишесте са по-жълти на цвят.

27 коментара:

  1. Пеп, добре че ги гледам със сутрешното кафе :)
    Иначе да са изчезнали!
    Много са апетитни и наистина бързи!
    И качественото месо е задължително!
    Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хех, Дани, ще знам - друг път - обяда го пускам рано сутрин, че да не му се приисква на човек :)
      Хубава и на теб сряда да е!

      Изтриване
  2. Хих, това ми напомня за миналата седмица, когато направих три пъти едни шоколадови кексчета без яйца, защото бяха адски вкусни, а и много лесни :)
    Чудесно изглеждат тези пържолки! Напоследък нещо съм забравила месото, май е време да се купува, че ще стана треповасно :))

    Хубава седмица, Пепи :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, няма лошо в тревопас-ието :) стига да ти харесва. И да намериш съмишленици.
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  3. Макар и неприлично рано, приядоха ми се, Пепи! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. вярно, че рано-рано ги изтипосах :)
      Прегръдка и за теб, Еви!

      Изтриване
  4. Страхотен цвят си им докарала :) !
    Чакай да бодна едно,двечки за обяд,супер сочни ми изглеждат!
    Пожелавам усмихнат и слънчев есенен ден,Пепинко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Цвета е от соевия сос. С картофеното нишесте е по-приятен, да знаеш. Слънчев, така да се каже, Роси.
      Бодни, ама виж, направи на Елексирови баща и дъщеря някоя вечер.
      Хубав и слънчев ден и на теб да е, Роси :)

      Изтриване
  5. Пепи,много вкусни изглеждат,пък и бързо се приготвят-ще трябва да ги изпробвам.
    Приятен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се и у вас да се харесат, Живе!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  6. Още със прочитането на заглавието си казах "Охооо, 10 минутки!" От кога им се облизвам на тея Соломони, Пепи! И какво като са пържени, няма да прекаляваме всеки ден, я! Пък имаме и вино, както казваш, а това е едно много важно допълнение - оправя настроение, вкус и здравето подсилва! ;) На Митко толкова ще му харесат, че хиляда поздрави ще ти прати, 'щото пърженето за него е основа за добрата и вкусна храна :)) Ще ги опитаме съвсем скоро! Благодаря за подстрекателството и рецептата!
    Прегръщам те, мила! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Амииии.... да ти е жив и з драв Митко, но донякъде е прав :)
      Иначе си права - важно е, да не се прекалява с пърженото. Т.е. с какво да е да не се прекалява.
      Надявам се да ги пробваш и отчетеш скоро :)
      Хубав и спорен ден утре!

      Изтриване
  7. pep4o, поздравления за теб и Лабрекс.И аз съм изпробвала много от нейните рецепти,взаимствани от руски сайтове.Тези рускини са голяма работа, но и ние не им отстъпваме,т.е.вие, неуморни жени и домакини, които творите безспирно в кухнята!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. защото рускините са много и са пръснати по цял свят. Имат виждане върху "вкусовете по света".
      Май е време за лягане, че с Мъхчето ги редим едни... Благодаря ти, за хубавите думи. Това при мен се отнася когато не ме хване канапа :))
      Лека нощ!

      Изтриване
  8. Пепчо,
    аз тъкмо навреме за вечерята пристигам;) И така обичам бързо , лесно, вкусно, че ми иде да ходя да заколя прасето на съседите и 10 минути по-късно да се налсаждавам на тази сочна пържолка;)
    Хайде хубава вечер, че взех да говоря глупости;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хах, Мъхче, но пък ако наистина тръгнеш за съседите, викай ме. Виж, ще ти разкажа една история. Наш братовчед (т.е. на мъж ми) с такова нетърпение чакал да стане сутринта, да колят прасето (това преди 10-на години) че около 1ч. среднощ не можал да заспи, събудил баща си, дойде събуди Мише и ... му направили свинската Коледа. На сутринта, когато дошли "коледарите", те вече били здраво заседнали над готовото мезе.
      Та ако ти потрябвам - свиркай. И подкрепление ще взема :))

      Изтриване
  9. Аз ги правя вече няколко пъти, но не ги пържа, а ги пека без мазнина (щото при нас така се налага) И така си стават много вкусни. Затова ги повтарям през ден като редувам свинско контра филе / пилешко бонфиле :) Благодарности! Стават страхотни

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Охо, Ваня :)
      Много се радвам, че и вие сте ги харесали толкова!
      А щом може и без мазнина - още по-добре. Ще пробвам в тази тенджера, отлятата, в която каза ,че ги правиш.

      Изтриване
  10. Днес ги пробвах с пшеничено нишесте - пържоли от свинско филе. Пак стават страхотни! Благодаря за рецептите за пореден път! Каквото опитам - всичко е на шест!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Явно с всяко нишесте стават хубави :)
      Благодаря ти много за доверието в рецептите ми :)

      Изтриване
  11. Здравейте, аз съм пълен лаик в кухнята, но хвърлих око на тези пържолки. Единственото ми чудене е, не остават ли сурови след толкова малко термична обработка?

    ОтговорИзтриване
  12. Не, не остават сурови. Те са съвсем тънки и успяват да се сготвят за това време

    ОтговорИзтриване
  13. Тези Соломони много ми харесаха и вече няколко пъти ги праем на децата.Благодря за хубавата рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тя не е моя рецептата, но съм ходеща реклама за тях :)
      Радвам се, че сте харесали. Малко пръскат, но пък са вкусни.

      Изтриване
  14. Хем знам, че по това време не се влиза в този блог, хем влизам, но пусто любопитство... :)
    На хубави и съблазнителни снимки съм свикнала и не се поддавам да кликна на линка, но като прочетох, че са соломони, при това от Пепи, не можах да ги подмина. :) А и като чета сега, че са и по Labrex, направо ще припадна... :)
    Наистина са много, много сочни и изкушаващи, Пепи... ммм... по това време такава съблазън си е истинска инквизиция... :)

    Лека нощ, Пепи, весел weekend и за себе си се надявам поне да сънувам, че си хапвам соломони ако не, утре може и да си ги направя, месо поне има винаги в хладилника... :)


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вени, ти не предпочиташ свинското месо, но си направи от пилешко или телешко - пак са мнооого вкусни. Безобразно вкусни :)
      Хубави почивни дни на теб!~

      Изтриване
    2. Това веднага си го помислих, Пепи. Имам пуешко и от него ще се получат. :)

      Весел weekend. :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...