Прозаично, но вкусно. Спанакът е взаимозаменяем с лапад, лобода и мечи
лук (последния наполовина на количество спанак). Става еднакво добре
с цяло пиле (т.е. разфасовано, но с кокалите сготвено) или бутчета, но
така, обезкостено и нарязано на хапки само месото се готви по-бързо. И
публикуването му днес ще е бързо като за неделя, преди вечеря.
Продукти за 5-6 порции:
1 кг. пилешко месо
ок. 250 гр. ориз
2-3 стръка пресен лук или 1 малка глава кромид лук
600-700 гр. пресен спанак ( лапад, или друг листен зеленчук) или пакет от 400-450 гр. замразен (но не пасиран, а нарязан)
60-80 мл олио и сол на вкус
10-на листа пресен джоджен или 2-3 щипки сух, стрит.
Приготвяне:
* Пилешкото месо се нарязва на хапки, посолява и запържва в мазнината за 3-4 мин. (докато побелее само).
* Прибавя се ситно нарязания лук, 30-40 мл. вода и оставя така под капак да се задушава.
* Разбърква се от време на време и щом изври водата се прибавя още малко - общо взето на месото му трябват 20-30 мин. задушаване.
* Прибавя се добре измития ориз; обърква се с месото.
* Прибавя се почистения, измит и нарязан спанак; обърква се, докато си смали обема и налива гореща вода (или горещ пилешки бульон) - в съотношение 1/4 части ориз/вода.
* Оставя се тихо да къкри, докато ориза набъбне и поеме течността.
* Накрая се прибавя и джоджена и тенджерата захлупва с капака, отстранява от котлона и оставя да си отпочине 10-на мин.
***Да отбележа, че ако ще се готви във фурната, след задушаването на спанака с месото и ориза, всичко се прехвърля в тава, поръсва се и джоджена, но прибавената гореща вода или бульон е 1/3 части.
***Ако пилешкото не е само месо, а с кокал, по-добре е да се свари предварително месото, а ориза и спанака се задушат отделно и тогава прибави свареното месо с горещия бульон към него.
Ех, че вкусно! И франзелка не бих отказала:)
ОтговорИзтриванеМоже, ама не чакай аз да я правя :)
ИзтриванеОх, тази франзелка отзад как срамежливо поглежда!
ОтговорИзтриванеОбичам спанак с ориз, независимо дали има месо :)
Хубава седмица, Пеп!
Дани, спанак с ориз е едно от малкото постни ястия, които се ядат у нас.
ИзтриванеХубава и дано по-топа седмица и на теб!
Вкусното си е вкусно....Не е нужно писане,а ядене:))))
ОтговорИзтриванеТочно :)
ИзтриванеПепи, ти с крема за рулото, аз пък така с оризчето.
ОтговорИзтриванеОбожавам спанак с ориз, пиле с ориз, ама не съм се сетила да ги смеся!
Страхотна идея!
Хубав есенен ден Пепче*)
Ето идея за идната зима :) тъкмо сега има пресен спанак.
ИзтриванеХубава и дано по-топла седмица да е и на теб, Кате!
Пепчо, и за мен една порцийка, докато не е свършило!!! Голяма вкусотия! Пожелавам ти прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеКате, и да свърши, друго ще направя :)
Изтриванепрекрасна нова седмица и на теб!
Много вкусно изглежда, и с лапад съм го хапвала, и с леорда, и със спанак, и с пилешко, и с агнешко изобщо вкусотия :)))
ОтговорИзтриванеооо с агнешко е разкош, просто :) само да не ми скбръчкват носове у нас на агнешкото :)
ИзтриванеМного вкусна гозба,то се вижда отдалеч!
ОтговорИзтриванеСамо че посмъртно не мога да ям хляб и оризена манджа :) .
Побутвам франзелката настрани и си придърпвам порцийката,добро количество,екстра ще ми е за обяд :) !
Много спорна и приятна седмица,мила!
ок, Роси, на франзелката ще и намеря желаещ :) да ти е сладко :)
ИзтриванеХубава и много приятна седица и на теб да е!
М-м, това ми е една от любимите манджички...Бих си добавила само няколко люти чушки...Виж, с левурда още не съм правила, но догодина...
ОтговорИзтриванеУсмихната седмица!
ее, имаш мечи лук, ще пробваш, разбира се, как не :)
ИзтриванеСамо да не забравя да го засея аз.
Хубава вечер на теб, Диде-Веси!
Обожавам спанак с ориз и точно това похапнах днес на обед, а с пиле съм сигурна, че ще ми хареса още повече и мисля да пробвам :)
ОтговорИзтриванеНяма нищо по вкусно от спанак с ориз, бобена яхния, мусака и все такива ... прозаични, но любими ястия:)
Много усмихната нова седмица Пепи:)
ехе, Иве, какви вкусни нещица ти се въртят из главата :)
ИзтриванеИ на теб седмицата да ти е много приятна с любимите хора!
Колкото и да е прозаично, Пепи, три пъти по толкова е вкусно! Обичам много спанак с ориз във всякакви варианти, а този бе първият, който сама си сготвих и май-най-любимият. :) Страхотна гозба!
ОтговорИзтриванеТопла и уютна вечер ти желая! Целувки!
е, ето за това ти е най-любим, защото ти е първата гозба.
ИзтриванеПоздрав най-сърдечен, Ирма и хубава вечер!
О, Пепи, любимо ястие. И с праз става, и с пресен лук и винаги мноооого вкусно! Благодаря ти за идеята за утрешното меню:)) Поздрав!
ОтговорИзтриванеМоля, моля :) да ви е сладко!
ИзтриванеВкусно е, Пепи! Не се и съмнявам, че каквото и да направиш с месото, пак ще се облизвам пред монитора... Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря :) и прегръдки!
ИзтриванеПепи, прозаично, но вкусно - да, права си. И на мен много ми харесва спанак с ориз, дори да е без месо.
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
И на теб, Станислава :) Хубави почивни дни!
Изтриване