Пак е петък и време за гости Не правете грешни асоциации със заглавието да си мислете, че при моя гост е вкусно само в петък. Там е Фкусно всеки път, когато и да надникнете, а най-хубавото е, че може да получите и практични съвети относно съхраняването на любими подправки и продукти; задължително изпробвани рецепти и лични впечатления - дали за добро, или за зло към резултата, но винаги - собствено мнение. Със свежа идея или нотка, а както често го наричам - лично отношение към готвенето е това за мен.
Днешният ми гост е един от малкото мъже, които водят собствен блог. Не знам дали наистина мъжете са по-добри кулинари от по-нежната половина на човечеството, както се твърди, но е факт, че големите имена са точно на мъже,. Всеки, който е попадал в блога FKUSNO знае, че точно този мъж е от добрите в кухнята. Макар и да не му е професия. Всичко изглежда много вкусно, поднесено е с любов и естетика. А добре известно е, че човек се храни първо с очите. При него страничните детайли и фонове не са натрапчиви и преливащи, което кара човек да се съсредоточи точно в храната, която е предложена.
Приятно ми е, че днес ми гостува Дарин Стойков с частица от Fkusno-тийския си блог и се надявам неговото предложение да очарова всички така, както аз останах очарована от него - маскарпоне и шоколад. Много и черен шоколад
Благодаря, че подслади това канибалско местенце, Дарине
*****************************************************
Най-напред искам да благодаря на Пепа за това, че прие да си
разменим „гостувания” в кулинарните ни блогове. Дълго време се възхищавах само
виртуално на нейните творения, докато общ познат не ни събра на едно
представяне ... от което още пазя вкуса на глиган салтимбока, който тя беше
приготвила. Уникално ястие. Когато я попитах дали има предпочитания с какво да
гостувам, тя отговори „нещо сладко” и ето го предложението и кратката му
история.
Всъщност това е една объркана рецепта. И нямам предвид нещо
малко да е объркано, а просто цялата е „омазана” при превода. Не й пречи да
стои гордо в една много популярна поредица готварски книги, но при превода се е
загубило доста и се опасявам, че само ако се добера до оригиналното издание ще
мога да видя къде е проблема. На първо място – в оригинал това е рецепта за
шоколадово руло с маскарпоне и портокалов ликьор и се приготвя без брашно.
Блата трябва да се прави от осем едри яйца, крема трябва да поеме още шест едри
яйца = общо половин
голяма кора яйца размер XL.
Първия път като я правих, следвах всяка една стъпка и грамаж
едно-към-едно. Блатът, който се получава е прекалено дебел и се разпада от
собствената си тежест. Пак първия път трябваше да се сложат и 250 милилитра
ликьор в крема, от който той стана прекалено течен, за да бъде пълнеж на руло.
Последва втори опит, като вече намалих бройките на яйцата и
за блата и за крема, но отново несполучлив опит да го завия на руло, тоест пак
беше изяден в „насипно състояние” След като и при третото готвене имаше
опасност отново да не стане на руло, вече реших да играя на сигурно и го
превърнах в много хубава и ужасно сладка лека торта –
шоколадов сладкиш без
брашно.
За блата са ви необходими
·
6 големи яйца
·
250 грама захар
·
200 грама черен шоколад
Отделете белтъците от жълтъците в две купи. Разбийте
жълтъците с половината захар докато станат на пяна. С останалата половина от
захарта разбийте белтъците на твърд сняг (твърди връхчета – като извадите
бъркалката от сместа и я поставихе хоризонтално, връхчето разбити белтъци не
трябва да сочи надолу, а настрани).
Смесете разбитите белтъци с жълтъчено-шоколадовата смес и
разбъркайте внимателно със шпатула. Може да спадне малко, не се притеснявайте.
Печете във фурната около 20 минути, но проверявайте след
15-тата минута с клечка и като излезе суха, вадете от фурната. Оставете
настрана за пет минути и през това време поръсете много обилно голяма кърпа или
парче домакинска хартия с натурално какао. Сложете внимателно блата върху
какаото, отлепете хартията и поръсете и отгоре отново обилно с какао.
Необходимите продукти за крема са:
·
4 големи яйца
·
Кората и сока на един портокал
·
200 грама захар
·
400 грама сирене маскарпоне
Отново отделете белтъци от жълтъци и разбийте поотделно с по
половината от захарта. Бийте белтъците до твърди връхчета, а жълтъците до бяла
пяна. Смесете и на бавна скорост объркайте маскарпонето и жълтъците. Добавете
прецедения сок на портокала и настърганата кора. Внимателно добавете белтъците и
объркайте, но не с миксера, а с шпатула.
Трябва да се получи пухкав и лек крем
Разрежете внимателно блата на 16 парчета. Работете
внимателно, защото е много крехък и лесно се чупи. Поставете едно парче в
чиния, сипете отгоре крем и поставете второ парче върху него. Не слагайте много крем, защото има опасност
да изтече отстрани.
Може да сглобите сладкиша и в чаши, ако искате, но не
правете повече от три реда блат и два реда крем, защото има опасност блата да
потъне в крема и няма да изглежда красиво при поднасяне. Друг вариант е да го
сглобите като торта в голям поднос или чиния и да го оставите в хладилника да
стегне допълнително
Наздраве! Времето за приготвяне е приблизително час и
половина.
Пепи, при теб отново е вкусно, но този път е на квадрат :)
ОтговорИзтриванеНадничам редовно при Дарин и съм очарована от всичко, което показва както и от придружаващите обяснения :)
И днес не е изневерил на себе си с този вкусен и ароматен сладкиш!
И как апетитно се е разтекъл крема...
Благодаря и на двама ви за доставеното удоволствие!
Хубав петък!
Знам те аз, Дани, че редовно следиш и Дарин :)
ИзтриванеА крема - много, много... колко да е много? Мен ако питаш такъв крем бих му посегнала с голямата лъжица :)
Хубав неделен ден на теб!
У нас, Пепи, големи лъжици колкото искаш :)
ИзтриванеИ мераклии да ги ползват, знаеш има :)
Хубава неделя!
Много интересен гост и предложение Пепи!
ОтговорИзтриванеПоздрави хубав петъки на двамата :-)
Благодаря :) Хубава неделя на теб, Иве!
ИзтриванеЧе е Фкусно, личи отдалеч:) Чуден гост, уцелил те е в десятката с шоколада:)
ОтговорИзтриванеНадявам се и следващия да ме уцели в десятката :))
ИзтриванеХа, добре ни подсладихте деня, а от повечко крем не се отказвам, даже и да потече настрани, ще дойде на помощ лъжичката....Хубави почивни дни и на двама ви!
ОтговорИзтриванеТочно така :) Радвам се, че намирам съмишленик за крема в твое лице, Иглика!
ИзтриванеОсвен следващия път да чакаме покана за среща с Дарин :) и си носим големите лъжици.
Интересно :) и Фкусно! Поздравления и за двама ви и хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеБлагодарско, Зори :) Хубав и спокоен неделен ден и на теб!
ИзтриванеВкусно и фкусно! Страшен десерт, леко ми напомня на тирамису! Може би от снимките, не знам, но е разкошен сладкиша! Комплименти към госта ти! Поздравявам и теб, Пепи за избора на гост! Чудесни сте!
ОтговорИзтриванеили от маскарпонето :))
ИзтриванеБлагодаря, Кате :)
Пепи,много задобряваш с интрото :) .Чудесно си го написала и имаш интересен избор на гост,който на мен лично ми е слабо познат и ми бе драго отново да го срещна след гостуването му при Мина.
ОтговорИзтриванеОписанието на десерта ме усмихна и тъкмо съм отворила въпросната книга на въпросната рецепта :).
Дарине,и при мен блата стана леко дебел с 8 яйца,и толкова нежен и фин,че беше нестабилен да стои в хубава форма,както се полага на едно руло.Не ми се пречупи,както е на снимката в книгата,но наистина тежеста му идваше в повече.Аз обаче не направих този крем тогава,верно че са прекалили с ликьора. :)
Но пък да ти призная ти завиждам,че си го направил цели 3 пъти,защото е адски вкусно и сочно нещо.
Пепи,обогатяваш блога с интересни гости и много десерти :) ,кой от кой по-интригуващ,поздравления!
И на двамата пожелавам хубави почивни дни!
Ойй, то зависи от времето, Роси :) и колко човека ще решат, че точно сега им трябва компютъра. Когато е тихо и спокойно около полунощ и знаеш какво искаш да напишеш е много лесно :) пръстите са по-пъргави от мисълта :))
ИзтриванеХубава неделя и хубаво настроение на теб!
Това е страхотно! Браво на Дарин, вериколепен кулинар е! Браво и на теб, че си го поканила!
ОтговорИзтриванеЗначи и моето браво отива за него :))
ИзтриванеШоколадово и без брашно - това поредно чудо на Дарин безспорно ще пожъне голям успех у нас :))!! Пепи, поздравления за избора на гост - аз съм запален почитател и на блога, и на рецептите му - и всяка една която съм пробвала задължително се повтаря и потретва вкъщи!
ОтговорИзтриванеБезброй покорени кулинарни върхове желая и на двама ви!!!
А аз срещнах виртуално Дарин точно при теб, Мина :)
ИзтриванеХубава неделя :) и се надявам и с теб да се срещнем на живо :))
Ей, че гост си имаш пак, Пепи! Голям майстор и великолепен десерт! Много ми хареса, а най-ми се понрави оназ червена купичка, сервирана с лъжицата - направо да и се нахвърли човек :)
ОтговорИзтриванеПоздрвления за домакинята и госта!
Ти пак ли на купичките, Ирма :)
ИзтриванеАплодисментите са изцяло за госта :)
И аз съм му благодарна, че предизвика такъв шоколадов интерес тук :)
Оназ червена купичка си е баш купа, че и с капак :)
ИзтриванеА забоденото вътре не е лъжица, а силиконовата ми шпатула за разбъркване :) Но пък става за облизване :)
Вълшебство е това! Блатовете са едни от любимите ми, но с такъв крем не съм съчетавала и сега ме разчовъркаха едни мисли... Блестящо представяне! Поздрави от мен!
ОтговорИзтриванеСледователно виж в какъв край ще ги изведеш тези мисли :))
ИзтриванеБлагодаря! Хубава нова седмица и на теб!
Супер готина рецепта от Дарин!
ОтговорИзтриванеХаресвам нещата които прави, а той ги прави с хъс и ентусиазъм.
Поздрави и за двамата
Прекрасен сладкиш. Поздравления!
ОтговорИзтриване