5 ноември 2012 г.
Салата с пържени круши, синьо сирене и топъл меден дресинг
След като ви подсказах колко полезни са соковете (не, че не знаете) и какво да правите с останалата, изстискана част от тях, тъй като все пак има останали полезни вещества из нея, сега ще продължа с използването на зеленчуци в суров вид . С една салата, нетрадиционна, затова пък много приятна с леко пикантен сос от балсамико, горчица и мед. А горчицата - домашна. Кой като мен да и се радва :)
Салата мернах в едно предаване на Лорейн Паскал - "По пантофи" и тъй като си падам по сладко-солените комбинации беше наложително да я пробвам. Пробваме, с Жул. Тя сиренето не харесва, но пък в такива случаи с нея винаги правим замяна я с ядки, я с някой деликатес от салатата. Тук трябваше да има и панчета, но кой да чака, че да търся.... като не запомних къде тук гледах да продават. Без нея е достатъчно вкусна. Но ако решите да си я направите и намерите - опитайте с нея.
Продукти за 2 салати:
200 г. спанак (млад, с малки листа)
3-4 листа къдрава маруля
2 круши
2 ч.л. мед
шепа ядки (при мен белени бадеми, в оригинал - кедрови)
100 г. синьо сирене (следващия път ще добавя и козе сирене)
30-40 г. масло и 1 с.л. зехтин
сол и черен пипер
За дресинга:
1 ч.л. горчица
1 ч.л. мед
~ 30 гр. масло
2 с.л. балсамов оцет
сол и щипка черен пипер
Приготвяне:
* Ядките се запичат на сух тиган, или в микровълнова фурна
* В тиган се поставят маслото и зехтина.
* Щом маслото се разтопи, прибавя се меда и обелените и нарязани по дължина круши.
* Овкусява със сол и черен пипер. Крушите се "пържат" (по-скоро готвят" около 3-4 мин. - докато омекнат (зависи от сорта и зрелостта им)
* Прибавя се балсамовия оцет и оставя още минута на котлона.
* Изваждат се крушите, а сока им остава в тигана.
* В купа се поставят накъсаните (или едронарязани) листа маруля и спанак; подреждат се крушите върху тях и поръсват с ядките (едро нарязаните бадеми)
* Съвсем леко се разбърква. Отгоре се начупва синьото сирене на парченца.
* Приготвяне на дресинга: В тигана, при останалия сос от крушите се прибавят продуктите - масло, мед, балсамов оцет и горчица. Овкусява се със сол и черен пипер; разбърква и залива салатата с готовия топъл дресинг.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
И без панчета салатата е страхотна,обичам я много с козе сирене, а вместо панчета става и с малко бекон, запечен на скарата. А като прочетох поста разсеяно, се зачудих как става с вече изцедени круши, ама се оказа, че те са си цели, а аз съм прочела малко от увода и сама съставила грешно впечатление...Приятна вечер!
ОтговорИзтриванеХехе, очакваше сок от круши ли?
ИзтриванеНе, имам по-добра идея за влагане на един сок сега, но той не е за салата, а за домашна горчица :) Ти май беше заинтригувана от нея :)
Хубав петък утре на теб!
За другия път сложи още една порция и за мен,ама от тази с козето и без синьото :) .Всичко друго ми е в графа супер вкусно и любимо!Ще си я приготвя....утре!
ОтговорИзтриванеНадявам се добре да си починеш,скъпа!
Поздрави на теб и половинът!
И като казах "утре" - да доложа,че не се шегувах ни най-малко.
ИзтриванеПрелестна бе от първата до последната хапка и в твоя чест я документирах,за ти да се отчета най-подробно,че иначе напоследък,особено вечер никак не ми се снима.
Благодаря за поредната невероятно сполучлива и вкусна рецепта,Пепи!
Ако не ме мързеше вече в този час щях да ида да си извъртя още една порция...но и утре е ден :))) .
п.п.Дано не си забравила и да сте отишли до онази площадка по пътя за х.Яворов.
Прегръдка!
Не съм забравила, но на изхода от Добринище ни ливна як дъжд...който после мина в сняг...Студен. Нищо, здраве да е. Някой друг път.
ИзтриванеЕй, Роси, много се радвам, че си пробвала "пържените круши" и са ти харесали! А вида на сиренето - не е от значение. Важното е, да ти харесва.-
Видях ти салатата - чудна е!
Прегръдка и хубав петък!
Вълшебна е тази салата, Пепи! Искам я! :)
ОтговорИзтриванеВземи вилицата и идвай, Еви :)
ИзтриванеЕхе, то само заглавието като прочете човек и му се услажда, пък като видях и снимките, съвсем ме довърши! Страхотна е, обичам такива комбинации!
ОтговорИзтриванеЗнаех си, че ще ти хареса, КАте :)
ИзтриванеОх, с Роси искате да ме уморите с тез патладжанени изкушения, честна дума :(
ОтговорИзтриванеми обичам такава салата, освен да се поканя на твоята трапеза, друг изход не виждам...а, има, егоистично да си я направя само за мен :)))
И още един. Егоистично си правиш две порции и каниш мен :)
ИзтриванеЕха, разкошно предложение, Пепчо! Точно по моя вкус!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесва и на теб, Диде!
ИзтриванеОбичам такава салата!
ОтговорИзтриванеПравя нещо подобно по рецепта на Йоли и в къщи много се харесва!
Сега задължително ще пробвам и твоята Пепи, чак нямам търпение!
Пожелания за хубав утрешен ден!
такива салати доста има, Кате, тук май различното е в "пържените круши". Много интересен вкус имат така. Пробвай ги :)
ИзтриванеПоздрави и хубав край на седмицата не теб!
И аз се нареждам сред любителите на подобен род салати: само козето ще пропусна, че ми насмръдква или съм опитвала неподходящо;)
ОтговорИзтриванене си случила на подходящо, Мъхче.
ИзтриванеНе че аз не обичам всякакви смрадливи, но съдя по останалите човеци в къщи.