21 ноември 2012 г.
Студентски пурички.
Това е една от ония рецепти за сладки с мас, в които, ако тя се замени с масло ще се получи може би по-здравословен, но гарантирано не толкова добър резултат. Твърдя го от челен личен опит, защото съм ги правила и с масло, тъй като Мише отрича употребата на свинска мас. Убеден е, че е много вредна, холестеролна бомба, но понякога и той не е прав. Всяко нещо е вредно, когато с него се прекалява - е моето верую. За храна говоря. Освен плодовете. Не съм убедена, че 1-1.5кг. на година за 5-6 човека (че и повече, като знам колко от тях подарявам) е такъв бич . Това е личен избор, но тези пурички, курабиите, масленки и соленки ги правя с тях. Два-три пъти в годината от някои :) Защото са пръхкави и се топят в устата.
А това, че са студентски - не е свързано по никакъв повод с Н.С. Съвпадение. Под това име ми ги каза и записа една съседка на предишната месторабота, която беше професионален майстор на всякакви тестени. Но продуктите са толкова малко и евтини, че най-вероятно от там идва името им. Както и да е, важното е, че са едни страхотни, много нежни сладки. И от тази доза излизат 2 (правоъгълни на фурната) тави със сладки.
Продукти:
200 г. разтопена мас
200 Г. олио
250 г. кисело мляко
1 ч л сода за хляб, угасена в млякото
180 г. захар
1 течна есенция лимон
брашно около 900 г за меко тесто
пудра захар за поръсване
гъсто сладко (от сини сливи - 1 бурканче от 400 г)
Приготвяне:
* Брашното се сипва в голяма купа; прави се кладенче в средата, в което се поставят всички продукти.
* Омесва се - с не много месене -- до меко тесто, което не лепне по ръцете .
* Прибира се за 30-50 мин. в хладилник.
* Точи се правоъгълна кора с дебелина около 4-5 мм
* В единия край се поставя една ивица от сладкото.
* Повдига се този край и завива напред - 1,5 - 2 пъти; отрязва се полученото тънко, дълго рулце.
* То от своя страна се нарязва напречно на 4-5 или 6 малки, с дължина по желание (моите са около 5-6 см)
* Нареждат се в НЕнамаслена тава (или на хартия за печене).
* Тавата се прибира за 30 мин. в хладилник.
* Пекат за около 12-15 мин. в предварително загрята на 200* фурна - или до съвсееем бледо порозовяване.
* Тавата се изважда и пуричките веднага овалват (или поръсват) в пудра захар.
Съхраняват се в метална кутия. Ако успеят да стигнат до съхранението
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Пепи, колко сме ги яли и ние....
ОтговорИзтриванеОбожавам ги с локум :)
Днес гледах мас на "Маджаров" и много И се чудя!
Взимам с пълна шепа!
Дани, похвалиха ми тази на Бони. Защото и аз свърших домашната (то беше кутия от килограм от миналия декември де), а девойче Жул иска пак такива. Ако пробваш някоя - сподели, моля.
ИзтриванеДа ти е сладко!
Признавам си без бой,че ще ги направя,но...с масло :) !Просто не ми се търси мас,а и аз лично никога не съм я употребявала,но пък си признавам(още един път :) ),че баба ги правеше като локумки точно с мас и те заедно с една домашна торта са ми толкова мил спомен от нея,баха наистина много сполучливи!Та,ако ме почерпиш с пурички,замесени с мас изобщо няма да им откжа и ти вярвам,че са страхотни,но аз все пак ще процедирам с маслото.Много ми харесаха,благодаря за рецептата,мила!Снимките ти са чудесни!
ОтговорИзтриванеа аз си признавам, Роси, че на такова масло съм случвала, та ми се е искало да имам мас под ръка тогава :) естествено домашна. Край, свърши мамината, ще чакам новата партида.
ИзтриванеДа те почерпя :) с най-голямо удоволствие!
Лека и спокойна нощ!
Днес правих бисквити и ги оформих в три варианта,единият беше като тези твои пурички.Благодаря за идеята,мила,а по-натам ще опитам и тестото,защото ме заинтригува с това олио в бисквитено тесто.За маста е ясна работата,ще я хване липсата.Много ми харесва този начин на правене на пурички,и последните ти с локум и мандаринова кора са велики!Отприщих се на тема бисквити много настоятелно,ама да казвам ли кой е главния виновник или сама ще се сетиш :) ?Прегръдки изпращам сърдечни!
ИзтриванеАбсурд, Роси, няма как да се сетя :)
ИзтриванеЩе чакам да видя какви си ги сътворила ти.
За маста - виж Бети предложи да се замести част от брашното с нишесте. Да ти кажа на мандариновите сложих нишесте и въпреки, че маста вече беше малко, те се получиха много нежни. Следващия път съвсем ще сменя мас с масло да видя дали ще стане така.
Лека :) и спокойна нощ!
Аз лично не бих ги приготвила с мас, обаче съм пробвала с мас и знам, че стават божествени. Само като видях снимката в Blogger и им усетих вкуса! Страхотни!
ОтговорИзтриванеЩом си яла, защо не пробваш с мас тогава? Ами пак казвам - мас с известен произход е по-добра от масло с неизвестен :)
ИзтриванеИма някои неща, които не бих направила :) Леко ми е забранено да използвам мас, че и масло даже..
ИзтриванеТи си знаеш :)
ИзтриванеВсе се чудя откъде се взе това пренебрежение към свинската мас. А пък май почти всички от по-възрастните сме израсли точно с нея - било в пурички, било като розички със тенекиената фунийка, която е толкова неудобна, но пък стават чудесни. Май много се "втеляваме" на тема здравословно хранене и забравяме, че всъщност животинските мазнини са по-близо до нуждите на организма ни, отколкото растителните. Е, все пак всеки си има предпочитания и аз не пиша това, за да обидя някого. Често чета този блог и сега с удоволствие видях, че тази стара рецепта все още се прави. А пуричките майка ми също наричаше "студентски", защото ги правеше с по-голямо количество продукти. После те пристигаха при мене и бяха доста на брой, че имаше и за по-дълго време да си подслаждаме душата в общежитие №42Б.
ОтговорИзтриванеА част от тези ще пристигнат в бл. 35 :)
ИзтриванеПренебрежението дойде от там, че се отрича всичко старо. Аз писах и нагоре - предпочитам мас с установен произход, отколкото масло, което е пакетиран маргарин с лой. И да, много се втеляваме на тема здравословно, забравяйки поговорката "Прекаления светец и богу не е драг". Всеки си прави своя избор. Но съм виждала избрали да не ядат мас - да си хапват закуски от павилионите. Ами не са с масло пък там.
Когато започнах да правя сладките, ползвах последната мас (тя ми е домашна, всяка година след прасето си вземам 1 кутия) - с което установих, че 1 кутия от 900гр. е отишла за 1 година време. Като го разхвърля на курабии за цялата рода, сладки и соленки за 1 година не ми се вижда да съм прекалила. Та не се чувствам виновна за това, че ползвам мас :)
Докторите се смениха, най-различни изследвания излязоха. На мен ендокриноложката като цяло ми забрани мас и масло. Предложи ми да използвам олио. На връх на тези забрани даже препоръча и кашкавал да избягвам.. Явно е важен източникът на мазнини дали е животински или растителен.
ИзтриванеНаправих ги днес - с масло, но не защото е здравословно, а защото нямах мас и не ми се ходеше до по-голям маркет. Сигурна съм, че с мас щяха да са по-вкусни. Аз лично за курабийки разни и погачи я предпочитам пред маслото.
ОтговорИзтриванеЧудесни са Пепи, много благодаря за рецептата :*
И на мен ми е забранена маста, ама аз я ям в годината 3-4 пъти, я не. Тъй че, малко никому не вреди :)
Кокона
Моля, Коконич, радвам се!
ИзтриванеИ аз намалих драстично употребата на мас, колкото и по-вкусно да става с нея... все от съображения за здравето. Но пък за някои рецепти е не само препоръчителна, ами и задължителна ако искаме да постигнем отличен вкус. Наистина, Пепи не трбва да се прекалява, но и да се лишаваме от такива вкусотии не си струва! Веднъж в годината студентски пурички ще ни дойдат точно на място :)) Взимам си не една, ами две-три от твоите красавици и с чиста съвест бих им се насладила! Аз, като Дани ги харесвам много с локум, а понякога и с ябълков мармалад.
ОтговорИзтриванеХубава, сладка вечер ти желая! :*
А аз май само не съм ги правила с локум. Следващия път ще пробвам. Благодаря за предложението, Ирма :*
ИзтриванеЧудесни пурички, Пепи! И аз, като много други момичета, ги знам като розички и даже съм помагала на майка да ги прави с тенекиената форма за сладки. Тя пък им прибавяше и смлени орехи и бяха разкошни. Дори си спомня, че когато дойдех в Австрия първата година ги правих и много се харесаха.
ОтговорИзтриванеОказва се, че ние българите имаме чудесна кухня, която се харесва много.
Твоите пурички са както на вид, така със сигурност и на вкус неустоими и мога да си представя как се топят в устата. Благодаря ти, че припомни за тази позабравена рецепта!
Прегръдки и един прекрасен ден, Пепи!
Моля, Вени :*
ИзтриванеРадвам се, че съм ти навяла хубави спомени.
Шприц сладките ги правя и аз, но там пък мазнината ми е набор от трите вида мазнини :) олио, масло и мас. Мога да пробвам и тези обаче на рочизки, така или иначе ще ми трябват сладки идната седмица.
Поздрави и хубава съботна вечер на теб, Вени!
Любими сладки събудили много мили спомени си приготвила, Пепи! Грабвам си няколко. Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеДа ти е сладко, Еви!
ИзтриванеИзглеждат прекрасно, Пепи!Сигурна съм, че са и греховно вкусни и топящи се в устата. Аз също мисля, че маста е незаменима в определени рецепти. Бих си грабнала веднага няколко, но ще почакам до Коледа ;)
ОтговорИзтриванеОхо, значи се приготвяш за голямото коледно сладкоправене ! :)
ИзтриванеБлагодаря, Дилянка ! :)
О, колко споммени с тия бисквитки,Пеп-4о!
ОтговорИзтриванеОтдавна не използвам мас, а за да стават такива пръхкави/не знам как да се изразя по-точно за усещането при ядене/заменям част от брашното с нишесте.И използвам краве масло.
Благодаря ти за спомените...
Хубаво утре!
и на теб, Бети!
ИзтриванеМного ги харесвам тези сладки. Отдавна не съм ги правила - тъкмо ме подсети. Поздрави!
ОтговорИзтриванекласика, нали? Поздрави и на теб, Маги!
ИзтриванеС мас стават най-сполучливи! Пръхкави и се топят в устата! А щом е и домашна мас...!
ОтговорИзтриванеПриятни почивни дни!
друго си е домашния продукт. Независимо сладки или мас :)
ИзтриванеСтрахотни са, обичам маслени сладки,
ОтговорИзтриванеа комбинацията с вкуса на сините сливи ми е любима!
Много хубава рецепта, Пепи,
поздрави и хубави почивни дни, Диана
Благодаря, Диди!
ИзтриванеПоздрави и хубави почивни дни и на теб!
Много ми харесват сладките.
ОтговорИзтриванеИ аз като Ирма мисля, че веднъж-дваж в годината сладки с мас изобщо няма да ни навредят.
Харесват ми пуричките, имам си судент вкъщи. Имам и домашна мас. Направата им предстои!
Тогава дерзай, Ели!
ИзтриванеПре-красни! А за съхранението сме единодушни:)Хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеБеше хуба Хубава седмица на теб сега!
ИзтриванеСупер са. Не заменям маста в сладки никога.
ОтговорИзтриванеКогато се налага - налага се :)
Изтриванехъм, и аз много харесвам пурички, а само да кажа, че наскоро по английската телевизия казаха, че маста има наполовина по-малко холестерол от кравето масло,така че не е чак толкова вредна, а като се има предвид и неясният състав на маслото в българските магазини, май наистина е по-добре да се заложи на домашната мас. На времето нашите баби са готвили предимно със свинска мас и май са били доста по-здрави от нас. А моята прабаба, която освен това ядеше краве масло направо от пакета, почина на над 90-годишна възраст.
ОтговорИзтриванеТова и аз го чух. Както и, че хапването (не прекаляването) с яйца, не вреди на холестерола. И съм с две ръце за домашната мас. Поне виждаш от какво се получава, не като голяма част от маслото. Абе има ли домашна мас - предпочитам я за сладките. Е, сега свърши, но живи и здрави, след 3 дни ще имам нова партида.
ИзтриванеА мас или масло, всеки си прави своя избор.
Чета ,чета и си мисля: Какво ли са яли баба и дядо та живяха по 90 години.А днес гледаме кое е "здравословно" ,кое е екологично и на няма 50 сме с инфаркти ,инсулти,задължително с диабет и куп усложнения.
ИзтриванеЗа мен всичко което е в нормални дози е здравословно-сладките с мас ,по чаша вино ,по някое яйце за гарнитурка,понякога солена сланинка към мезето и мн. други.
Всеки прави своя избор.
О, Пепи, колко си права за купешките закуски с неизвестно каква мазнина. Предпочитам да е нещо с мас, околкото хидрогенирани, палмови и не знам си какви още мазнини. И смятам, че в купешките колбаси сланината например е най-малкият проблем, в сравнение с химиите. Въобще ние заклеймихме неща, с които са израсли цели поколения. Колко пъти в годината ще направя пурички или някакви соленки /аз правя бабините соленки на Йоли със свинска мас/, колко от тях ще изям, че да се притеснявам! Има къде-къде по-страшни неща. Както е казано: "Дозата прави отровата".
ОтговорИзтриванеМного е вярно за дозата :) Човек не бива да прекалява с каквото и да е.
ИзтриванеПоздрави :)
Благодаря за рецептата. Получиха се много вкусни пурички, макар и не съвсем достойни за снимка :)
Изтриваневажното е, че са ви били вкусни :)
ИзтриванеЗа да не се разливат при печене - дръжте ги преди фурната в хладилник, или в камерата за малко.
Пепи, рецептата ти е изключително точна.
ОтговорИзтриванеПолучиха се страхотни пурички.
Направих моите с локум, всички в кулата си "облизаха пръстите".
Разрешаваш ли ми да публикувам в моя блог?
С поздрав!
ааа и аз с локум ги харесва повече и задължително правя 2 дози :) девойчета така със сладко пък.
ИзтриванеМоже разбира се, споделя я :)
Поздрави и на теб!
Пепи, забравих да ти споделя това: https://www.facebook.com/pages/%D0%A1%D1%80%D0%B5%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%BE-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%BE/379632202199436
ИзтриванеАко моите творения ти харесат, моля натисни бутончето "Харесвам". Ще се радвам, ако споделиш страничката с приятели и близки.
С поздрав от кулата!
Сърдечно ти благодаря, Пепи! Планувала съм публикацията за 23 февруари, понеделник. Имаш запазено място около масата. С поздрав!
ОтговорИзтриванеПепи, привет.
ОтговорИзтриванеКаня те на гости в кулата, за да опиташ пурички по твоята рецепта и да си споделиш мнението. Сърдечно благодаря!
http://towerwitch.blogspot.com/2015/02/blog-post_23.html
Наминах и се почерпи х :) Благодаря ти, Стаси!
ИзтриванеЗдравей Пепи:)
ОтговорИзтриванеПреди да ти пиша първият път много се колебах но после като се замислих че аз самата винаги чета коментарите и те са ми помагали много да схвана тънкостите на рецептата,да намеря най-добрият продукт а и самият човек който е вложил толкова труд в създаването на блога да знае че помага,че е ценен,че всичко което е направил е страхотно и има смисъл..немога да не споделя:)
Избрах да направя сладките за задушница
Донякъде защото с твойте рецепти изненада няма:)Според продуктите реших че ще излезне сериозно количество а и част от домашните обичат масленки.Количеството е добро и добре че беше така:);)Направиха ми забележка че слагам много на комшийте..даже върлият любител на шоколада/синът ми/остана впечатлен.Рецептата е велика.Сладките са невероятно вкусни.Само Пепи неразбрах дали олиото е милилитри или грама и го направих на око.Така или иначе резултата е без коментар.А за маста едва ли с някакъв заместител резултата ще е толкова добър.Поздрави Вили
P.S страхотна си:)
Изобщо не се колебай друг път да пишеш :)
ИзтриванеЗдравей, приятно ми е, Вили :)
олиото е в грамове - затова съм сложила голямата буква, да се забелязва :) Макар че при олиото няма много голяма разлика в грамове и мл, а човек, който обича тестото ще се усети и ще добави ако трябва още брашно. При мен повечето рецепти са с прилична доза :) Но тези се и правят бързо.
Много се радвам, че са харесали и у Вас пуричките!
Поздрави и ще се радвам да коментираш и други рецепти от блога, които правиш - вярно е, че и в коментарите може да се научи още нещо, или ако съм пропуснала нещо по рецептата - да се коригира.