21 октомври 2012 г.
Ароматни питки
Или чеснови питки, възелчета, билкови..... както още да се нарекат все ще е вярно.
Преди повече от 6 години бяха много популярни в Гответе с мен под името Вкусни питки от Карина. На същата тази Карина със сайта. Където тестото е съвсем обикновено, почти същото като ей това моето, което винаги правя за калцонета, пици и разни питки :)) разлика 1 лъжица мед има, но пък на нас с 2 лъжици това тесто сладни. Затова си предпочитам моето, в което дори понякога количеството течност е 50/50 -+ вода/прясно мляко. И което замесвам дори с лъжицата.
Всъщност стават с всякакво хубаво, любимо тесто - най-вкусното и интересно тук е намазването с ароматното олио в края на печенето на питките.
Ето и продуктите за моето любимо тесто, от което излизат ~ 18 питки:
250 мл. вода и прясно мляко ( долу-горе 1/1, но никога не ги меря точно. Понякога вместо прясно мляко - 1 пакетче сухо мляко от 80гр. във водата)
1/2 пак. жива мая (20 гр) или 1 пак. суха (7гр)
30-40 мл. олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
~ 500 гр. брашно.
За ароматното олио:
~ 80мл.олио
ситно нарязани магданоз, босилек, риган и чесън на прах (или счукана скилидка чесън; или без всякакъв чесън). Т.е. на вкус - може и: чубрица, мащерка, червен пипер
Приготвяне:
* Водата и прясното мляко се затоплят (да може да се държи кутрето вътре, или иначе казано - до 36-37*).
* Поставя се кубчето мая, захарта, 3-4 лъж. брашно и солта в 1/3 от нея и разбъркват в купа.
* Оставя се за 10-15 мин. покрита, на топло място, за да може маята да се активира.
* Прибавят се останалата топла течност, олиото и на 2-3 пъти останалото брашно, обърква се хубаво всеки път, а накрая омесва с ръце - получава се топка меко, но еластично тесто, което не лепне по ръцете.
* Намаслява се, оставя се в купата завито да втаса.
* След като увеличи поне два пъти обема си, тестото се разделя на 18 топки ( 16 бр. е принципно по Карина, но може от 16 до 20 топчета - съвършено еднакви чак не; не е от значение, че ще бъдат с леко различаваща се големина )
* Всяка топка се намаслява леко и "разточва" с ръце на фитил, дълъг около 20 см. Завързва се на възел.
* Поставят се в намаслена тава (или на хартия за печене) на разстояние поне 3-4 см. една от друга. Покриват се и оставят да втасат, докато удвоят обема си.
* Пекат се в предварително загрята на 220* фурна ( или на 200* с вентилатор) до зачервяване.
* Още горещи се намазват с ароматното олио.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Брей, че си ги накиприла само:) Това утре за закуска ли ще е? Да идвам:)Хубава седмица,Пепи!
ОтговорИзтриванеИ на теб!
ИзтриванеИначе не бързай :) тези заминаха, изчакай следващата партида :))
De très jolis pains qui doivent être délicieux.
ОтговорИзтриванеBravo!!!
A bientôt
thank you, Nadji !
ИзтриванеЧудесни са, красиви и ароматни!Поздрави и хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеи на теб, Сонче!
ИзтриванеТи прибра ли се вече тук, или си още по гости отвъд океана?
Тук сум, тук, и готвя..., даже сигурно ще направя за утре такива хлебчета, макар че избягвам да меся, но ти си изкусителка!
Изтриванеохо, влезнала си в ритъм вече :))
ИзтриванеОсвен да те успокоя, че дозата е малка :))
Спорен ден, Сонче!
Ах какви страхотни питки, Пепи много голям майстор си! Мога да изкарам цял ден само на такива ароматни питки:)
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица Пепи:)
ооо не, Иве! Никакъв майстор не съм, но питките са толкова лесни, че няма какво да им сбъркаш :)) Иначе и аз мога да карам на ях :) само да има кой да ги прави по-често.
ИзтриванеСпорна у успешна седмица на теб!
С тази златиста коричка и зелена поръска са толкова изкушаващи!
ОтговорИзтриванеПепа, искрени поздравления!
Успешна нова седмица!
Благодаря, Ина, успешна седмица и на теб!
ИзтриванеНаистина са "душичка" тия питки.
Много красиви и вкусни питки!
ОтговорИзтриванеХубава седмица,Пепи!
Благодаря, Наталия :)
ИзтриванеХубава седмица и на теб и :) добре дошла тук!
Прелест са станали питките!
ОтговорИзтриванеЧудесно оформени,а аромата съм сигурна е неустоим!
Храсеса ми идеята за намазването,благодаря!
Поздрави и хубава седмица!
пробвай намазването :) първото ми очакване беше, че омекват, но коричката си остава фина е хрупкава. А за оформянето аз нямам заслуга :))
ИзтриванеХубава седмица, Мира!
ММММ , усетих аромата на тези прекрасни питки :)
ОтговорИзтриванеУспешна седмица!
на чесън, или на подправките :))
ИзтриванеИ на теб хубава и спокойна седмица!
Леле, каква красота! С тази апетитна коричка и този аромат, дето се разнася, ще си навлечеш гости :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихната седмица!
Добре са дошли гостите :)
ИзтриванеВидът им е достатъчно красноречив, а ароматът долита и при мен,даже няма нужда от туршийката, която прекрасно стои като фон на питчиците, идеални и за самостоятелно похапване!
ОтговорИзтриванеТрушийката е прясно приготвена просто е неприбрана на мястото си :)) затова така, за фон. Ама пък иначе питки нямаше да има за снимка :)
ИзтриванеМного вкусни питчици, а с това ароматно олио си представям как е ухаела кухнята ти!
ОтговорИзтриванеСпорна седмица!
цялата къща ухае от тях :)
ИзтриванеПеп-чо ама как са се подредили в стройни редици :) Подсещаш ме, че половинът от две седмици си проси нещо месенко да му направя, а твоите са тъкмо по негов вкус. Поздрави и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеХайде, Габи, лесни са тези. Угоди му на човека, няма да съжаляваш :))
ИзтриванеМай само аз още не съм ги правила тези Каринени питки,но пък са лесни за оформяне,дъхави и много симпатични,като пиленца!Страхотни са ти станали,Пеп!Прегръдка от мен!
ОтговорИзтриванеЗащото пишеш там след времето, когато бяха хит :))
ИзтриванеХайде, направи ги сега. С което ти е любимо тесто.
И от мен прегръдка, Роси!
Мммм много красиви! Обичаме ги такива ароматни и чеснови :)Поздрави!
ОтговорИзтриванеИ на теб, Диде!
ИзтриванеИзвинявам се, но само не разбрах как се вързват на възел фитилчетата? ;)
ОтговорИзтриванепредстави си връвчица, дълга около 20 см. Просто правиш възелче :)
ИзтриванеТестото се "разточва" с ръче на фитил, като го вържеш - става такова, каквото е на снимката, не толкова дебелко, но после втасва.