Моля, да не се обръща внимание на зелевата гранде-сарма отзад. Тя е с кълцано месо
Постни сарми съм правила и друг път, но с лозов лист - не. Пък и онези с листата от лапад са си хапки от гъби с ориз и лапад. Затова останах приятно изненадана от вкуса на тези постни лозови сарми, когато ги опитах.
Тези се сготвиха през нощта в слоукукъра, но могат да бъдат приготвени в глинения гювеч, или в тава, добре покрита с фолио във фурната. Време за готвене - 2 часа на 170*; водата е 3/1 части на ориза;
Продукти:
~ 50 бр. лозови листа (буркан стерилизирани. Ако са пресни - трябва да се бланшират предварително) ~300 г ориз
2-3 моркова
2-3 домата (не се виждат тук, защото моите бяха жълти, но са си домати :) ) или 200 г. домати от консерва
2 глави лук
1 ч.л. сух джоджен
1 ч.л. черен пипер
сол на вкус
~ 80/100 мл олио
1 лимон
* Доматите и морковите се настъргват на ситно ренде.
* Лукът с нарязва съвсем ситно.
* Оризът се измива на течаща вода, докато спре да пуска бяла вода :)
* Всичко (без лимона и олиото) се разбърква в купа и така плънката ни е готова. Може да се запържи лука с ориза и моркова, но понякога дори аз избягвам пърженето :))
* Всеки лозов лист се поставя върху плоска чиния или дъска.
* Върху него се поставя 1 чаена лъжица от плънката (това зависи от големината на лозовия лист, може да събере и супена, но така, на една хапка са много по-симпатични ).
* Свиват се сарми - не ги стягайте, за да набъбне оризът добре.
Готвене в Crock-pot:
* На дъното на керамичния съд се налива олиото и изстисква сока от лимона.
* Сармите се нареждат плътно една до друга (при необходимост се нареждат на два реда) .
* Заливат се с вода - около 500 мл.; в крок-пот на ориза слагам вода 1.5 части на 1 част ориз, когато има и други продукти, които са с голямо водно съдържание като домата (за сарми и чушки иде реч :)
И сега ще споделя, че когато готвя сарми в крок-пота, поставям под капака един лист фолио, с който да се задушават плътно сармите и така дори на втория ред сарми ориза е добре задушен (както се вижда и на зелевата сарма, която беше тук на втори ред)
* Уредът се включва на І степен-режим “LOW” и наглася часовника за 8 часа. (щом изключи той продължава да подгрява храната, така че не е фатално, ако точно след 8 часа не се отвори тенджерата).