30 септември 2014 г.

Постни лозови сарми


     Моля, да не се обръща внимание на зелевата  гранде-сарма отзад. Тя е с кълцано месо :secret:  
Постни сарми съм правила и друг път, но с лозов лист - не. Пък и онези с листата от лапад са  си хапки от  гъби с ориз и лапад. Затова останах приятно изненадана от вкуса на тези постни лозови сарми, когато ги опитах. 
     Тези се сготвиха през нощта в слоукукъра, но могат да  бъдат приготвени в глинения гювеч, или в тава, добре покрита с фолио във фурната.  Време за готвене - 2 часа  на 170*; водата е 3/1 части на ориза; 


Продукти: 
~ 50 бр. лозови листа  (буркан стерилизирани. Ако са пресни - трябва да се бланшират предварително) 

~300 г ориз 
2-3 моркова 
2-3 домата (не се виждат  тук, защото моите бяха жълти, но са си   домати :) ) или 200 г. домати от консерва
2 глави лук 
1 ч.л. сух джоджен 
1 ч.л. черен пипер
сол на вкус 

~ 80/100 мл олио 
1 лимон 




Приготвяне:
* Доматите и морковите се настъргват на ситно ренде.
* Лукът с нарязва съвсем ситно. 
* Оризът се измива на течаща вода, докато спре да пуска бяла вода :)
* Всичко (без лимона и олиото)  се разбърква в купа и така плънката ни  е готова. Може да се  запържи лука с ориза и моркова, но понякога дори аз избягвам пърженето :)) 


* Всеки лозов лист се поставя върху плоска чиния или дъска.
* Върху него се поставя 1 чаена лъжица от плънката (това зависи от големината на лозовия лист, може да събере и супена, но така, на една хапка са много по-симпатични smile1 ).
Свиват се   сарми - не ги стягайте, за да набъбне оризът добре. 

Готвене в Crock-pot:
* На дъното на керамичния съд се налива олиото и изстисква сока от лимона. 
* Сармите се нареждат  плътно една до друга (при необходимост се нареждат на два реда) . 
* Заливат се с вода - около 500 мл.; в крок-пот на ориза слагам вода 1.5 части на 1 част ориз, когато има и други продукти, които са с голямо водно съдържание като домата (за сарми и чушки иде реч :) 
И сега ще споделя, че когато готвя сарми в крок-пота, поставям под капака един лист фолио, с който да се задушават плътно сармите и така дори на втория ред сарми ориза е добре  задушен (както се вижда и на зелевата сарма, която беше тук на втори ред)
* Уредът се включва  на І степен-режим “LOW” и наглася часовника за 8 часа. (щом изключи той продължава да подгрява храната, така че не е фатално, ако точно след 8 часа не се отвори тенджерата).


25 септември 2014 г.

Оla amigos :) с Фахита кесадияс и бурито


Подстрекана от Танита и тематичните седмици на продукти в Лидъл, с любезното съдействие и участие в дегустациите на човеците в къщи, тези седмици похапнахме доволни количества от тези мексикански специалитети. Наааааааай-после :smile1: отдавна гледах тези апетитни пълнени тортии при Танита, но тук така и не намирах.  Е, имало ги в една голяма верига магазини, но аз съм я бойкотирала и там не ходя, затова се зарадвах, като видях пакетите с  пшенични тортии в брошурата за  Лидълската мексиканска седмица. И се запасих с едно прилично количество такива питки :) Които са всъщност като печените кори за любимия ни зелник..... ама и аз съм човек :smile1: разполагащ с 24 часа в денонощието. Затова се възползвам от всичко, което ни улеснява живота :smile1::smile1:


И нещо рядко случващо се при мен - почти нищо не съм променяла по рецептата на Танита, освен количествата :) на плънката най-вече. (а тук дори  съдчето, в което е салцата ми е подарък от  Танита ) 

Фахита кесадияс с пилешко месо


Продукти: 
4 бр. пшеничени тортии (d - около 26-28 см )
600 г пилешки гърди
сока на 1  лайм (или на половин лимон) 
1 ч.л.  смлян кимион
щипка  риган
1 ч.л  (лют) червен пипер
 сол на вкус (според количеството продукти) 
2-3  с.л олио
2 глави лук, нарязани на големи ивици
по 1 голяма червена и зелена чушка -  нарязани на ивици
по 1/2 ч.ч. сладка царевица  и доматен  сос (това от нас) 
300г  настъргано сирене Чедър***

1 с.л. масло и 1 с.л олио 


авокадо и домати за гарниране (салца - като ситно нарязана салата, не като пюре :) ) 


Приготвяне:
* Месото се нарязва на тънки ивици. 
* Поръсва се с подправките, залива се със сока от лайм олиото; обърква се.
* Оставя се  да се маринова в хладилник за  (поне) 30 минути  в затворен съд.
* Загряват се маслото и олиото в  тиган с дебело дъно. 
* Прибавя се пилешкото и се готви, докато побелее от всички страни.  
* Прибавят с  нарязаните  лук и чушки. 
* Задушават се под капак,  докато омекнат (тук предпочитаме не съвсем меки, да не се отделя люспата, затова се оставят по собствен вкус )
* Прибавят се доматения сос, царевицата, посолява се и задушава още 1-2 мин. 



До тук с приготвянето на пълнежа, който (както и плънката на буритосите по-долу) приготвих сутринта, преди работа, тъй като разполагам с един час за размотавания разни. Много удобно е да се приготви от по-рано, а в момента, когато ще се хапва - да се извади плънката от хладилника и приготви с питките (тортия ) 

Сглобяване на тортиите с пилешката фахита :) 

* Тиган с незалепващо покритие се загрява и намазва тънко с разтопено масло ( с четка, както за палачинките).
* Поставя се една тортия; половината се поръсва с настъргания чедър, поставя се отгоре от плънката; отново се поръсва със сиренето.
* Захлупва се и леко притиска с другата половина. 
* Запича се така около 2 минути, обръща се и запича и от другата страна. През това време и  сиренето се е разтопило.
* Прехвърля с е в чиния, нарязва и гарнира ( при нас със ситно нарязани домати и авокадо и вече имаме още един любимец, който  обича авокадо в салати) 

*** Малкото девойче втория път предпочете с кашкавал, вместо с чедър, защото този се оказа пикантен. Може да не беше съвсем по мексикански, но пък така и хареса :smile1:



Бурито със свинско месо 


Свинско месо, което си смлях на кайма. Така правя и знам, че каймата ми е хубава. 

Продукти: 
4 бр. пшеничени тортии 
~ 500 г смляно свинско месо 
1 с.л.  смлян кимион
1 ч.л  (лют) червен пипер
 сол на вкус 
2-3  с.л олио
2 глави лук, нарязани на големи ивици
по 1 голяма червена и зелена чушка -  нарязани на ивици
1/2 ч.ч. сладка царевица  
~ 300 г. сварен боб (1 консерва, също в доматен сос)
2-3 ск. чесън 



Приготвяне: 

* В тиган се поставя  смляното месо, заедно с олиото и две-три лъжици вода. 
* Задушава се, докато каймата си смени цвета (побелее) и се намачква с вилица или лъжица,  докато стане на трохи. 
* Прибавя се  доматения сос и нарязания лук. 
* Разбърква се и оставя да къкри,  докато отново се изпари течността. 
* Прибавят се нарязаните чушки, консервата боб и царевицата и задушава под капак, докато омекнат лука и чушките. 


* Посолява се, прибавя се кимиона, счуканите/пасирани скилидки чесън и разбърква още 2- 3мин. 
* Отстранява се от котлона. 

* Тиган с незалепващо покритие се загрява и намазва тънко с разтопено масло. 
* Поставя се една тортия , а на нея -  (виж снимката долу) се слага част от готовата плънка. 


* Прегъва се единия край  (този, в който няма плънка в ляво от лъжицата) към средата. След това се хващат другите срещуположни крайчета на тортията и се навиват на руло. По този начин буритото няма да потече. 
Но в крайна сметка на каквото и руло да го завиете - все е вкусно :smile1: 
Гарнира се с домати, авокадо, гуакамоле, или с каквото там би ви харесало :) 






18 септември 2014 г.

Туиля


Или кошнички с някакъв крем. Който може да бъде всякакъв любим, а точно тук ще го видите отделно, защото кошничките се пълнят в последния момент с него, а когато ги напълних - аз ги сервирах .....и забравих да снимам.  Тъкмо ще се видят празни  smile1което е идеята на тази публикация - да си направим хрупкави и ефектни бисквитени кошнички, с които да зарадваме близките (и себе си :)) , 
 Всъщност туиля са бисквитки, оформени като кошнички, докато са още горещи. Така направени, могат да се съхраняват няколко дни  на сухо място; в кутия. Но напълнят ли се - омекват за 20-на минути. Е, това зависи и от крема, но при всички случаи се отпускат от него.
Тук съм правила кошнички с бадемово брашно , които са малко по-груби, но пък из държаха повече време с крема. А тук са под името шоколадови тръбички от сайта на една девойка (Мишел, но не от съпротивата :girl_haha: ), която открих още в първите години на интернет-сърфирането и която отдавна заряза сайта си, но има невероятно сполучливи и изпробвани сладкиши. 


Продукти (за 5 бр) : 
3 белтъка 
90 г меко масло 
180г  захар 
6  с. л. брашно  (не знам колко грама са :)) дано се сетя да измеря)
1 ампула ванилия 

Приготвяне:
* Фурната се  загрява на 180 º С.
* Белтъците се разбиват за 5 мин., след което на 2-3 пъти се прибавя захарта и разбива на сняг. 
* На два пъти се прибавят и брашното и размекнатото масло. 
* Бърка се, докато  ги поеме. 
В застлана  с хартия за печене тава се изсипва сместа - с лъжица, като се оформят кръгове с диаметър по желание - моите са по около 12см.  Дебелината трябва да бъде около 0.5 см.
* Пекат се бързо - за около 5-6 мин.;  изважда  се тавата от фурната и  оставя да се охладят бисквитите  за около минута. 
* Обръщат се върху приготвени обърнати чаши и оставят така да приемат форма (може да им се помогне малко с ръце), докато изстинат напълно.  (при бадемовите кошнички съм показала как съм завила с хартия за печене, за по-лесно. 

Гарнират се по желание – крем,  плодова салата, сладолед........




13 септември 2014 г.

Пастет от патладжани с майонеза


Ели му казва "кьопоолу", ама то няма майонеза, пък има чушки :) Дип, пастет, мазило :) , както ще да се нарича, това е е печен патладжан, пасиран с майонеза. Което почти изчерпва въпроса за приготвянето му :)
Много бързо и лесно мазилце за намазване на филии (е,  и гарниране после с маслини, колбас, филе някакво...)
Целогодишно имаме печени патладжани из фризера,  тъй като самото  кьопоолу  не е много тачено от мъжете ни. Но пък младия мъж този пастет го харесва :) 


Ами това е :)

Необходими са печен патладжан, сол, чесън и майонеза. Може и купешка :) 

Пропоцията е: 

на 400г.  чисто количество изпечен, обелен и отцеден патладжан 
3-4 обелени ск. чесън, 
кафяна лъжичка сол (на вкус) 
100 г майонеза 

понякога и 1 печена чушка. 

Патладжанът се нарязва на едро и заедно с останалите продукти се пасира до хомогенност. 

Поне седмица издържа в хладилника :) 


8 септември 2014 г.

Бонбони от вафли с бял шоколад и кокос



Имах идея да направя бонбони тип Рафаело. По рецептата на  Нат. Продавачките в руския магазин обаче не знаеха това ми намерение и благодарение на тях не успях да си купя  вафлени кори. Ама си бях наумила да правя бонбонки :smile1:Не шоколадови, като тези, които пак са ни любими, а бели, с кокос.   Затова се въоръжих  с кутия вафли, по възможност по-бледолики  (бяла кора и лешников крем) и ги превърнах в бонбонки.   Стоев-младши повдигна въпроса не може ли да ги ядем на вафли, а трябва да ги мели ( все едно пък той ги смля), но когато опита първото бонбонче сам си отговори :smile1:. Вафлите са допълнени  с бял шоколад, масло и сухо мляко. Което долу горе изчерпва продуктите. 



Продукти за ок. 50 бонбона: 
250г мини вафли (някакви по-нежни, не обикновени твърди) 
100г бял шоколад 
50 г масло 
100 г сухо мляко с 20-30  мл вода 
150 г кокосови стърготини 

100 г белени печени цели ядки от бадеми
~ 100 г кокос за овалване 

Приготвяне: 
* Вафлите се прибират за час в хладилник, или камера (мелят се по-лесно) 
* Смилат се с едра машинка за мелене на орехи  (едно бурканче от пюре с приставка отгоре е моята) или натрошават с точилка. 
* Готовите смлени се поставят в дълбока купа, където се прибавя разтопения  шоколад с маслото; кокосовите стърготини и разтвореното в топлата вода сухо мляко. 
* Трябва да се получи гъста, лепкава маса, която прибираме за един час в хладилника. 
* Кокосовите стърготини за овалването се поставят в купа. 
* С мокри ръце се взема от сместа; поставя се на дланта и в центъра се поставя по един обелен бадем. 
* Овалва се на топче  в дланите, а веднага след това - в кокосовите стърготини. Ако готовите топчета изсъхват в ръцете :) се потапят в студена вода, преди да се овалят в кокоса. 
* Може да се съхраняват и на стайна температура :smile1: не омекват. 


Не знам дали ще купя само вафлени кори. КАто знам вкуса на Рафаело-то. Тези повече ни харесаха :))

Разрез.... познайте чии са резците :girl_haha: :girl_haha:



7 септември 2014 г.

Мариновани печени чушки





      От петък толкова дъжд се изсипа, че всичките ми планове за помощ на село се провалиха. Но пък влязох в калната градина и обрах капията, защото малко по-рано, докато  мама  преравяше тефтера си за рецептата за домашния ни оцет,  прочете тази, записана като "Салата за капия 10 кг" :smile1:  
     Тези мариновани печени чушки са добре познати на тяхното поколение, а в последните 2-3  години се подвизават в интернет пространството като "туршия 100-те чушки". За мен това не е туршия :smile1:така си приготвяме лятото  печените чушки на салата. А това с бройката на чушките е доста относително. При нас, на село, земята е "червеница", както и казват, и трябва обилно поливане, за да е добра реколтата от зеленчуци. В последните години това е възможно, но когато бях малка и там имаше  познатия на много хора режим на водата. А да поливат  с  вода от чешмата си беше кощунство. Е, и сега е. Затова и цената на домашните чушки е сходна с тези на пазара. Но според думите на мама, 10 килограма чушки винаги са си 10 килограма - дали сегашните, по-големи от длан, или преди 20 години онези дребните :) които  не успяваха и да се зачервят до края на лятото.
      Пак се връщам на дъжда, но заради калта нямаше кой да тегли точно 10 кг., затова моята салата се превърна в салата 12 кг :smile1:. Затова съвсем практично давам рецептата   за 1кг чушки/пиперки, пък ако решите да си правите - смятайте пропорционално за вашето количество чушки.
Но имайте предвид, че от 1 кг. обикновено излиза 1 буркан печени чушки. 




Мариновани печени чушки 

На  1кг сурови месести червени чушки/пиперки: 

1 среден морков
7-8 скилидки чесън 
10 г сол 
15 г захар 
35 мл олио 
20 мл оцет 

магданозът е на око :) тук видимо ми се откъснал повечко от сърце :) 

На моите 12 кг червени чушки  са сложени: 120 г сол, 180г захар, 420 мл олио, 240 мл. оцет, килограм моркови, голяма връзка магданоз  и 5-6 дребни глави чесън.  

Приготвяне: 
* Чушките се почистват от семената и изпичат (и прибират в голям съд с капак, където да се задушат, или в голяма найлонова торба) и белят от люспите. Всички знаят, че задушените чушки се белят лесно от люспата :) 
* В дълбок съд  (тава или тенджера) се поставят обелените чушки, обелените скилидки чесън, солта и захарта, нарязаните на кръгчета почистени моркови, олиото и оцета и ситно нарязания магданоз. 
* Разбърква се внимателно, за да не се разкъсват чушките и съда се покрива с капак (или свежо фолио) и прибира в хладилника за  3 часа.  През това време се разбъркват 2-3 пъти. 
* Редят се в буркани, като между чушките се поставят и моркови и чесън.
* Бурканите се пълнят до  ръбчето с чушки и доливат с останалата марината. 

* Затварят се с капачки (запечатват) и стерилизират 10 мин. след завирането на водата. (тук при мама имаше записан по 1 аспирин на всеки буркан, но според мен беше излишен :)) 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...