Имах идея да направя бонбони тип Рафаело. По рецептата на Нат. Продавачките в руския магазин обаче не знаеха това ми намерение и благодарение на тях не успях да си купя вафлени кори. Ама си бях наумила да правя бонбонки Не шоколадови, като тези, които пак са ни любими, а бели, с кокос. Затова се въоръжих с кутия вафли, по възможност по-бледолики (бяла кора и лешников крем) и ги превърнах в бонбонки. Стоев-младши повдигна въпроса не може ли да ги ядем на вафли, а трябва да ги мели ( все едно пък той ги смля), но когато опита първото бонбонче сам си отговори . Вафлите са допълнени с бял шоколад, масло и сухо мляко. Което долу горе изчерпва продуктите.
Продукти за ок. 50 бонбона:
250г мини вафли (някакви по-нежни, не обикновени твърди)
100г бял шоколад
50 г масло
100 г сухо мляко с 20-30 мл вода
150 г кокосови стърготини
100 г белени печени цели ядки от бадеми
~ 100 г кокос за овалване
Приготвяне:
* Вафлите се прибират за час в хладилник, или камера (мелят се по-лесно)
* Смилат се с едра машинка за мелене на орехи (едно бурканче от пюре с приставка отгоре е моята) или натрошават с точилка.
* Готовите смлени се поставят в дълбока купа, където се прибавя разтопения шоколад с маслото; кокосовите стърготини и разтвореното в топлата вода сухо мляко.
* Трябва да се получи гъста, лепкава маса, която прибираме за един час в хладилника.
* Кокосовите стърготини за овалването се поставят в купа.
* С мокри ръце се взема от сместа; поставя се на дланта и в центъра се поставя по един обелен бадем.
* Овалва се на топче в дланите, а веднага след това - в кокосовите стърготини. Ако готовите топчета изсъхват в ръцете :) се потапят в студена вода, преди да се овалят в кокоса.
* Може да се съхраняват и на стайна температура не омекват.
Не знам дали ще купя само вафлени кори. КАто знам вкуса на Рафаело-то. Тези повече ни харесаха :))
Разрез.... познайте чии са резците
Младши има хубава захапка :)
ОтговорИзтриванеИ те, в повечето случаи, с малки изключения, само питат и консумират :)
Чудесни са, Пеп!
Благодаря, Дани :)
ИзтриванеЗахапката не е на младши ;)
Пепи, страхотни са бонбоните, ти мелиш ли вафлените кори за бонбони Рафаело? Аз не съм пробвала с тях, а имам пакет кори, които вече плачат за употреба....
ОтговорИзтриванеС пожелания за приятна вечер и лека нощ!
Игличе, не съм правила Рафаело, но вафлените кори са сухи и нямат нужда от мелене - Нат пише, че се натрошават и явно става лесно.
ИзтриванеЯ вземи ги направи на едни бонбонки :)
Пепиии, като не иска Младши, дай ми едничко на мен. ;) Шегувам се, но страхотни бонбонки си измислила! Другия път да му напомниш и да помогне на мама с меленето. Прегръдки, Пепи, и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеа, той не ги пропусна, ГЕри :) доволно се почерпи. Но първо мрънкаше що трябва да се мелят тия Фафли :)
ИзтриванеПрегръдки и хубав ден на теб!
Прекрасни бонбони, Пепи,
ОтговорИзтриванемного фини, празнично елегантни и неустоимо представени!
Имаш още много страхотни предложения, които ще разглеждам по-късно...
Сега, поздрави за теб,
хубави, вдъхновени и усмихнати септемврийски дни!
Сърдечно благодаря, Дианка! Поздрави и на теб и хубав :) слънчев септември!
ИзтриванеПепи, черпя се с бонбонче! Вкусно1
ОтговорИзтриванеда ти е сладко, Веси!
ИзтриванеОпределено съм любител на този тип бонбони и затова тази комбинация на съставки ме заинтригува.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за идеята. Сладък и успешен ден, Пепи!
Ще се радвам ако опиташ и споделиш резултата, Албенка :)
ИзтриванеХубав ден и на теб да е!
Прекрасни са, Пепи! Ще ги направя задължително. Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеПредставям си колко нежни ще изглеждат при теб, Еви :) като знам твоите бонбонки колко изкушаващо изглеждат винаги :)
ИзтриванеПепи, разкошни бонбони! Фини, изкусителни и елегантни! Непременно ще пробвам! Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеблагодаря ти, Радост :) Поздрави и на теб и хубави почивни дни!
ИзтриванеКакто казах,още от заглавието и се настроих мислено за пиршество на душата!
ОтговорИзтриванеСтрахотни бонбони,особено със сгушеното бадемче отвътре!
И особено,щом участва кокос,мням!
Ще напълня шепичка от следващата партида,знам,че ще има :) .
Прегръдка и лек вторник,мила!
Задръж, Роси, тези почивни дни ще правя нова доза, тогава протягай шепичка :))
ИзтриванеРадвам се, че ти харесват :)
Благодаря ти, мила и хубави почивни дни ти пожелавам!
Захапката трябва да е твоята:) Много готини са станали!
ОтговорИзтриванеа ти как позна :) не се зъбя много :))
Изтриване:))) Ти пък значи все ще ме караш да се хиля:))) но пък виж какви бонбонки са се получили страхотни, добре, че не са ти знаели намеренията:) Прегръдки за теб и за бонбонките:)
ОтговорИзтриванесмехът е здраве, Кате :)) Приятно ми е, като знам, че ще усмихна някого :)
ИзтриванеПрегръдка и на теб :)
Ще проям най накрая сладко
ОтговорИзтриванекрайно време е :)
ИзтриванеС какво може да се замени сухото мляко, тъй като не мога да намеря? Ели
ОтговорИзтриванесъс сметана замених преди седмица, като правих пак. Изобщо няма да им търся сухо мляко вече. 100 мл. течна сметана сложих, ще го допълня горе.
ИзтриванеСладкарска сметана нали? Наистина ли излизат 50 бонбона? Благодаря за бързия отговор.Ели
ОтговорИзтриванесладкарска, да. Около 50 бонбона са да, с големина като монета от 1 лв. Ако ти са по-големи - естествено ще са по-малко :)
ИзтриванеМерси, мерси ! Ще направя половин доза! На 29 имаме рожден ден в къщи! После ще споделя!!Кокоса ми идва малко в повече, но ще видим!Ели
ОтговорИзтриваненамали количеството и сложи по-малко сметана. Така - направи една доза, не половин, защото много бързо свършват :) Ако усетиш, че ти е мека сместа - смели още вафли/вафлена кора.
ИзтриванеБях взимала от кварталния ни магазин вафлени кори - 5 броя за левче, но щом казваш, че с мини вафли с нежен крем Рафаелото става вкусно, по-добре ако ще пробвам да взема направо вафлички.
ОтговорИзтриванеИзглеждат лесни за направа и много вкусни, съдейки по отпечатъка който си оставила :))))
пробвай и тези :) от крема на вафлите малко бие на манифактура :) Ама наистина са вкусни пък :)
ИзтриванеБлагодаря за рецептата. И коментарите са интересни. И за тях благодаря. Поздрав
ОтговорИзтриванеМоля :) Поздрави!
Изтриване