Страници

8 септември 2014 г.

Бонбони от вафли с бял шоколад и кокос



Имах идея да направя бонбони тип Рафаело. По рецептата на  Нат. Продавачките в руския магазин обаче не знаеха това ми намерение и благодарение на тях не успях да си купя  вафлени кори. Ама си бях наумила да правя бонбонки :smile1:Не шоколадови, като тези, които пак са ни любими, а бели, с кокос.   Затова се въоръжих  с кутия вафли, по възможност по-бледолики  (бяла кора и лешников крем) и ги превърнах в бонбонки.   Стоев-младши повдигна въпроса не може ли да ги ядем на вафли, а трябва да ги мели ( все едно пък той ги смля), но когато опита първото бонбонче сам си отговори :smile1:. Вафлите са допълнени  с бял шоколад, масло и сухо мляко. Което долу горе изчерпва продуктите. 



Продукти за ок. 50 бонбона: 
250г мини вафли (някакви по-нежни, не обикновени твърди) 
100г бял шоколад 
50 г масло 
100 г сухо мляко с 20-30  мл вода 
150 г кокосови стърготини 

100 г белени печени цели ядки от бадеми
~ 100 г кокос за овалване 

Приготвяне: 
* Вафлите се прибират за час в хладилник, или камера (мелят се по-лесно) 
* Смилат се с едра машинка за мелене на орехи  (едно бурканче от пюре с приставка отгоре е моята) или натрошават с точилка. 
* Готовите смлени се поставят в дълбока купа, където се прибавя разтопения  шоколад с маслото; кокосовите стърготини и разтвореното в топлата вода сухо мляко. 
* Трябва да се получи гъста, лепкава маса, която прибираме за един час в хладилника. 
* Кокосовите стърготини за овалването се поставят в купа. 
* С мокри ръце се взема от сместа; поставя се на дланта и в центъра се поставя по един обелен бадем. 
* Овалва се на топче  в дланите, а веднага след това - в кокосовите стърготини. Ако готовите топчета изсъхват в ръцете :) се потапят в студена вода, преди да се овалят в кокоса. 
* Може да се съхраняват и на стайна температура :smile1: не омекват. 


Не знам дали ще купя само вафлени кори. КАто знам вкуса на Рафаело-то. Тези повече ни харесаха :))

Разрез.... познайте чии са резците :girl_haha: :girl_haha:



34 коментара:

  1. Младши има хубава захапка :)
    И те, в повечето случаи, с малки изключения, само питат и консумират :)
    Чудесни са, Пеп!

    ОтговорИзтриване
  2. Пепи, страхотни са бонбоните, ти мелиш ли вафлените кори за бонбони Рафаело? Аз не съм пробвала с тях, а имам пакет кори, които вече плачат за употреба....
    С пожелания за приятна вечер и лека нощ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, не съм правила Рафаело, но вафлените кори са сухи и нямат нужда от мелене - Нат пише, че се натрошават и явно става лесно.
      Я вземи ги направи на едни бонбонки :)

      Изтриване
  3. Пепиии, като не иска Младши, дай ми едничко на мен. ;) Шегувам се, но страхотни бонбонки си измислила! Другия път да му напомниш и да помогне на мама с меленето. Прегръдки, Пепи, и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. а, той не ги пропусна, ГЕри :) доволно се почерпи. Но първо мрънкаше що трябва да се мелят тия Фафли :)
      Прегръдки и хубав ден на теб!

      Изтриване
  4. Прекрасни бонбони, Пепи,
    много фини, празнично елегантни и неустоимо представени!
    Имаш още много страхотни предложения, които ще разглеждам по-късно...
    Сега, поздрави за теб,
    хубави, вдъхновени и усмихнати септемврийски дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Дианка! Поздрави и на теб и хубав :) слънчев септември!

      Изтриване
  5. Пепи, черпя се с бонбонче! Вкусно1

    ОтговорИзтриване
  6. Определено съм любител на този тип бонбони и затова тази комбинация на съставки ме заинтригува.
    Благодаря за идеята. Сладък и успешен ден, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам ако опиташ и споделиш резултата, Албенка :)
      Хубав ден и на теб да е!

      Изтриване
  7. Прекрасни са, Пепи! Ще ги направя задължително. Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Представям си колко нежни ще изглеждат при теб, Еви :) като знам твоите бонбонки колко изкушаващо изглеждат винаги :)

      Изтриване
  8. Пепи, разкошни бонбони! Фини, изкусителни и елегантни! Непременно ще пробвам! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти, Радост :) Поздрави и на теб и хубави почивни дни!

      Изтриване
  9. Както казах,още от заглавието и се настроих мислено за пиршество на душата!
    Страхотни бонбони,особено със сгушеното бадемче отвътре!
    И особено,щом участва кокос,мням!
    Ще напълня шепичка от следващата партида,знам,че ще има :) .
    Прегръдка и лек вторник,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Задръж, Роси, тези почивни дни ще правя нова доза, тогава протягай шепичка :))
      Радвам се, че ти харесват :)
      Благодаря ти, мила и хубави почивни дни ти пожелавам!

      Изтриване
  10. Захапката трябва да е твоята:) Много готини са станали!

    ОтговорИзтриване
  11. :))) Ти пък значи все ще ме караш да се хиля:))) но пък виж какви бонбонки са се получили страхотни, добре, че не са ти знаели намеренията:) Прегръдки за теб и за бонбонките:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. смехът е здраве, Кате :)) Приятно ми е, като знам, че ще усмихна някого :)
      Прегръдка и на теб :)

      Изтриване
  12. Ще проям най накрая сладко

    ОтговорИзтриване
  13. С какво може да се замени сухото мляко, тъй като не мога да намеря? Ели

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. със сметана замених преди седмица, като правих пак. Изобщо няма да им търся сухо мляко вече. 100 мл. течна сметана сложих, ще го допълня горе.

      Изтриване
  14. Сладкарска сметана нали? Наистина ли излизат 50 бонбона? Благодаря за бързия отговор.Ели

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. сладкарска, да. Около 50 бонбона са да, с големина като монета от 1 лв. Ако ти са по-големи - естествено ще са по-малко :)

      Изтриване
  15. Мерси, мерси ! Ще направя половин доза! На 29 имаме рожден ден в къщи! После ще споделя!!Кокоса ми идва малко в повече, но ще видим!Ели

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. намали количеството и сложи по-малко сметана. Така - направи една доза, не половин, защото много бързо свършват :) Ако усетиш, че ти е мека сместа - смели още вафли/вафлена кора.

      Изтриване
  16. Бях взимала от кварталния ни магазин вафлени кори - 5 броя за левче, но щом казваш, че с мини вафли с нежен крем Рафаелото става вкусно, по-добре ако ще пробвам да взема направо вафлички.
    Изглеждат лесни за направа и много вкусни, съдейки по отпечатъка който си оставила :))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. пробвай и тези :) от крема на вафлите малко бие на манифактура :) Ама наистина са вкусни пък :)

      Изтриване
  17. Благодаря за рецептата. И коментарите са интересни. И за тях благодаря. Поздрав

    ОтговорИзтриване