Моля, да не се обръща внимание на зелевата гранде-сарма отзад. Тя е с кълцано месо
Постни сарми съм правила и друг път, но с лозов лист - не. Пък и онези с листата от лапад са си хапки от гъби с ориз и лапад. Затова останах приятно изненадана от вкуса на тези постни лозови сарми, когато ги опитах.
Тези се сготвиха през нощта в слоукукъра, но могат да бъдат приготвени в глинения гювеч, или в тава, добре покрита с фолио във фурната. Време за готвене - 2 часа на 170*; водата е 3/1 части на ориза;
Продукти:
~ 50 бр. лозови листа (буркан стерилизирани. Ако са пресни - трябва да се бланшират предварително) ~300 г ориз
2-3 моркова
2-3 домата (не се виждат тук, защото моите бяха жълти, но са си домати :) ) или 200 г. домати от консерва
2 глави лук
1 ч.л. сух джоджен
1 ч.л. черен пипер
сол на вкус
~ 80/100 мл олио
1 лимон
* Доматите и морковите се настъргват на ситно ренде.
* Лукът с нарязва съвсем ситно.
* Оризът се измива на течаща вода, докато спре да пуска бяла вода :)
* Всичко (без лимона и олиото) се разбърква в купа и така плънката ни е готова. Може да се запържи лука с ориза и моркова, но понякога дори аз избягвам пърженето :))
* Всеки лозов лист се поставя върху плоска чиния или дъска.
* Върху него се поставя 1 чаена лъжица от плънката (това зависи от големината на лозовия лист, може да събере и супена, но така, на една хапка са много по-симпатични ).
* Свиват се сарми - не ги стягайте, за да набъбне оризът добре.
Готвене в Crock-pot:
* На дъното на керамичния съд се налива олиото и изстисква сока от лимона.
* Сармите се нареждат плътно една до друга (при необходимост се нареждат на два реда) .
* Заливат се с вода - около 500 мл.; в крок-пот на ориза слагам вода 1.5 части на 1 част ориз, когато има и други продукти, които са с голямо водно съдържание като домата (за сарми и чушки иде реч :)
И сега ще споделя, че когато готвя сарми в крок-пота, поставям под капака един лист фолио, с който да се задушават плътно сармите и така дори на втория ред сарми ориза е добре задушен (както се вижда и на зелевата сарма, която беше тук на втори ред)
* Уредът се включва на І степен-режим “LOW” и наглася часовника за 8 часа. (щом изключи той продължава да подгрява храната, така че не е фатално, ако точно след 8 часа не се отвори тенджерата).
Ммм,любим ми е аромата на лозовите сарми,Пепи!Постни,не постни,всякак ги хапваме с млекце и то с голяма охота!Чудни си ги приготвила,личи си!Прегръдка от мен и хубава вторник вечер със семейството!
ОтговорИзтриванеи аз ги обичам, Роси, но до скоро никой не беше съпричастен с мен :)
ИзтриванеПрегръдка и от мен и хубава вечер на твоето семейство!
Пеп, и аз обичам лозови сърми всякакви!
ОтговорИзтриванеУчудвам се,че не си правила до сега постни,
но като знам слабостта ви към мръвката.....
Чудесно изглеждат и много нагледно обяснени за крок
пота за едни Танчета :)
Хубава вечер от мен!
Танчето твърдо отказва.
ИзтриванеНе съм правила, Дани, сети се , нали?
Те моите зелеви сарми скоро проядоха (слава богу) камо-ли лозови, че и постни :)
Хубава вечер на теб!
Искам една препълнена чиния със сърмички, Пепи! Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванес удоволствие ще напълня следващия път :)
ИзтриванеПрегръдка и за теб, Еви!
За мен ако може точно като на снимката - онази гранд..., а другите ще са чудна гарнитура:))
ОтговорИзтриванеМоже, Веси, вземи я :)
ИзтриванеПредпочитам ги пред "гранд сармата"! :)))
ОтговорИзтриванеОсвен с лозови, правя и с листа от лобода или липови листа. Също стават вкусни. Обичаме ги поднесени с кисело мляко. Как ме подсети да си изнеса бурканче листа и да сготвя!
Хубав октомври ти желая!
Нашите съвсем не стигнаха до киселото мляко :)
ИзтриванеХубав октомври и на теб, Ина!
Така да ги обичам тези сармички, Пепи! Разкошни са. Взимам ги всички за обяд:)
ОтговорИзтриванеВземи :) да ти е сладко, Радост :)
ИзтриванеА ми на мен нищо не остана и аз искам да си хапна ,че ще ми отворите работа да си правя.
ОтговорИзтриванеЩе трябва май :)
ИзтриванеЗдравей Пепи, ще се пробвам за пръв път да правя сарми по бавно готвещия метод и, за да не направя супа от лозови листа и ориз имам следния въпрос - като заливаш сармите с вода, ако са на два реда в Crock-pot-а, трябва ли водата да покрива и втория ред, или количеството на водата зависи само от количеството на ориза в сармите и колкото покрие - толкова?
ОтговорИзтриванеНивото на водата зависи от това, колко плътно са наредени сармите и колко е ориза в тях . Затова, най-добре, измери си ориза и сложи 1,5 части вода на него. И не забравяй листа фолио отгоре.
ИзтриванеЗдравейте!Често ползвам ваши рецепти. От скоро имам крок-пот,който дори още на третото готвене в гаранция е се развали.Поправиха го и първото ползване,реших да приготвя тези сармички.Много вкусни станаха,спазих всичко,но леко ми се запекоха крайните!Чудя се много е бремето за готвене или пак нещо не е окей уреда? ):
ОтговорИзтриванеЗависи от количеството сарми, ако е пълен, ще му трябва повече време.
ИзтриванеКато готвите повече в него, ще му свикнете и с времето.