25 септември 2014 г.

Оla amigos :) с Фахита кесадияс и бурито


Подстрекана от Танита и тематичните седмици на продукти в Лидъл, с любезното съдействие и участие в дегустациите на човеците в къщи, тези седмици похапнахме доволни количества от тези мексикански специалитети. Наааааааай-после :smile1: отдавна гледах тези апетитни пълнени тортии при Танита, но тук така и не намирах.  Е, имало ги в една голяма верига магазини, но аз съм я бойкотирала и там не ходя, затова се зарадвах, като видях пакетите с  пшенични тортии в брошурата за  Лидълската мексиканска седмица. И се запасих с едно прилично количество такива питки :) Които са всъщност като печените кори за любимия ни зелник..... ама и аз съм човек :smile1: разполагащ с 24 часа в денонощието. Затова се възползвам от всичко, което ни улеснява живота :smile1::smile1:


И нещо рядко случващо се при мен - почти нищо не съм променяла по рецептата на Танита, освен количествата :) на плънката най-вече. (а тук дори  съдчето, в което е салцата ми е подарък от  Танита ) 

Фахита кесадияс с пилешко месо


Продукти: 
4 бр. пшеничени тортии (d - около 26-28 см )
600 г пилешки гърди
сока на 1  лайм (или на половин лимон) 
1 ч.л.  смлян кимион
щипка  риган
1 ч.л  (лют) червен пипер
 сол на вкус (според количеството продукти) 
2-3  с.л олио
2 глави лук, нарязани на големи ивици
по 1 голяма червена и зелена чушка -  нарязани на ивици
по 1/2 ч.ч. сладка царевица  и доматен  сос (това от нас) 
300г  настъргано сирене Чедър***

1 с.л. масло и 1 с.л олио 


авокадо и домати за гарниране (салца - като ситно нарязана салата, не като пюре :) ) 


Приготвяне:
* Месото се нарязва на тънки ивици. 
* Поръсва се с подправките, залива се със сока от лайм олиото; обърква се.
* Оставя се  да се маринова в хладилник за  (поне) 30 минути  в затворен съд.
* Загряват се маслото и олиото в  тиган с дебело дъно. 
* Прибавя се пилешкото и се готви, докато побелее от всички страни.  
* Прибавят с  нарязаните  лук и чушки. 
* Задушават се под капак,  докато омекнат (тук предпочитаме не съвсем меки, да не се отделя люспата, затова се оставят по собствен вкус )
* Прибавят се доматения сос, царевицата, посолява се и задушава още 1-2 мин. 



До тук с приготвянето на пълнежа, който (както и плънката на буритосите по-долу) приготвих сутринта, преди работа, тъй като разполагам с един час за размотавания разни. Много удобно е да се приготви от по-рано, а в момента, когато ще се хапва - да се извади плънката от хладилника и приготви с питките (тортия ) 

Сглобяване на тортиите с пилешката фахита :) 

* Тиган с незалепващо покритие се загрява и намазва тънко с разтопено масло ( с четка, както за палачинките).
* Поставя се една тортия; половината се поръсва с настъргания чедър, поставя се отгоре от плънката; отново се поръсва със сиренето.
* Захлупва се и леко притиска с другата половина. 
* Запича се така около 2 минути, обръща се и запича и от другата страна. През това време и  сиренето се е разтопило.
* Прехвърля с е в чиния, нарязва и гарнира ( при нас със ситно нарязани домати и авокадо и вече имаме още един любимец, който  обича авокадо в салати) 

*** Малкото девойче втория път предпочете с кашкавал, вместо с чедър, защото този се оказа пикантен. Може да не беше съвсем по мексикански, но пък така и хареса :smile1:



Бурито със свинско месо 


Свинско месо, което си смлях на кайма. Така правя и знам, че каймата ми е хубава. 

Продукти: 
4 бр. пшеничени тортии 
~ 500 г смляно свинско месо 
1 с.л.  смлян кимион
1 ч.л  (лют) червен пипер
 сол на вкус 
2-3  с.л олио
2 глави лук, нарязани на големи ивици
по 1 голяма червена и зелена чушка -  нарязани на ивици
1/2 ч.ч. сладка царевица  
~ 300 г. сварен боб (1 консерва, също в доматен сос)
2-3 ск. чесън 



Приготвяне: 

* В тиган се поставя  смляното месо, заедно с олиото и две-три лъжици вода. 
* Задушава се, докато каймата си смени цвета (побелее) и се намачква с вилица или лъжица,  докато стане на трохи. 
* Прибавя се  доматения сос и нарязания лук. 
* Разбърква се и оставя да къкри,  докато отново се изпари течността. 
* Прибавят се нарязаните чушки, консервата боб и царевицата и задушава под капак, докато омекнат лука и чушките. 


* Посолява се, прибавя се кимиона, счуканите/пасирани скилидки чесън и разбърква още 2- 3мин. 
* Отстранява се от котлона. 

* Тиган с незалепващо покритие се загрява и намазва тънко с разтопено масло. 
* Поставя се една тортия , а на нея -  (виж снимката долу) се слага част от готовата плънка. 


* Прегъва се единия край  (този, в който няма плънка в ляво от лъжицата) към средата. След това се хващат другите срещуположни крайчета на тортията и се навиват на руло. По този начин буритото няма да потече. 
Но в крайна сметка на каквото и руло да го завиете - все е вкусно :smile1: 
Гарнира се с домати, авокадо, гуакамоле, или с каквото там би ви харесало :) 






27 коментара:

  1. Олеле, поне да не бяха постъпковите снимки, така още повече ми се набива на очите вкусната плънка. Много е богата и страхотно ми допада съчетанието на продукти. Ами, ола, Пепчо, ама де да беше на лайф:)))) Ще преглъщам и тази нощ,то се е видяло:))). Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. трябва да си организираме на живо, Кате :)
      Спрятвай една месиканска вечер и ти :)

      Изтриване
  2. Пеп, ще се възползвам сигурно от едно от двете предложения, че имам още опаковка и половина от питките. Останалите правих по рецептата на Илианка, но с промени.
    Ииии....сигурна съм, Пеп, че ти разполагаш тайно с няколко часа повече от въпросните 24:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ще ми се, Веси, ще. Или поне по-бавно да текат часовете :))
      Прегръдка и хубави почивни дни, Веси!

      Изтриване
  3. Пепиииии, сега съм без очи и без стомах... Може ли такива вкусотии да показваш? Направо ми взе ума! Страхотни предложения, страхотни! Трябва и аз да се престраша някой път. :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, с готовите питки е лесно :) Пробвай, за студент човек са много бързи и лесни за правене :) а вкусни за ядене.

      Изтриване
  4. О Пепи, ама паничката наистина е прилегнала много добре на тези кесадияс. Така ме раздразни ти тези дни с тези твои мескикански превъплащения, че утре ще се правят и у нас.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Танче, като видях, че има място в чинията и се сетих за твоята купичка :) Много ти благодаря за прекрасната рецепта!

      Изтриване
  5. Пепи,никога не съм се изкушавала да купя такива питки,но вече съм повече от любопитна,разбрах и как се приготвят и поднасят и остава да ги направя някой ден.Много разнообразно,цветно и ухаещо е пак при теб!
    Прегръдка от мен и....до утре,мила! :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз отдавна търсех, Роси, но не намирах :) а такива ястия с питките много се харесват у нас - независимо какви питки.
      Прегръдки :) след малко ще те чакам аз :)

      Изтриване
  6. Много, много апетитно, Пепи! Страхотно предложение, направо очите ми останаха.по тази вкусотия. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти, Радост!
      Поздрави и на теб и хубава събота!

      Изтриване
  7. Много вкусни предложения, Пепи, и много красиво и апетитно поднесени.
    Никога не съм приготвяла вкъщи тортия, но съм яла в мексикански ресторант и много ми хареса.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. а ти би могла и да си ги замесиш :)) Пробвай в къщи, Даре! Ще си ги напълниш както искаш!

      Изтриване
  8. Мексиканската ти серия е впечатляваща, Пепи -
    апетитни, колоритни и много изкушаващи предложения.
    Благодаря за чудесните идеи и сърдечни поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря и аз, Дианка :) Поздрави и хубав, макар и мокър съботен ден на теб :)

      Изтриване
  9. Искам, от всичко по много! Чудна серия, Пепи! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вземи си салфетка и сядай, Еви :)
      Прегръдка и за теб!

      Изтриване
  10. О, амиго, сега и бурито ме навиваш да правя :) Хареса ни фахитата, сигурна съм, че и бурито никой няма да откаже :) Хубав ден, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. трябва, Снежи :) разнообразие да има :)
      Хубави почивни дни и на теб, Снежи!

      Изтриване
  11. Боже, каква фантазия от вкусове! Обожавам ги! Браво Пепи, майстор си! прегръдки*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и за теб прегръдки, Кате :) И хубава нова седмица!

      Изтриване
  12. Тук е толкова вкусно и горещо, ароматно, цветно и вкусно, че доста поостанах и много неща ще взема за себе си с радост :)
    Сърдечни поздрави, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. добре си дошла винаги, Таня :)
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  13. Пепчо, в събота направих фахитата и стана страшно вкусна със запечената тортия. Супер рецепта, скоро ще пробваме и буритото!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесно, запасявайте се с питки, имат голяма трайност, но ако имате време и можете да точите - направете си ги сами :)

      Изтриване
  14. Изглежда невероятно :О ! БРАВО!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...