26 декември 2009 г.

Зелник

Това е зелник от моето село - Орлов дол.
Или баница с праз. Както и да се каже - вкусно е
smile1







За тестото:
400 мл вода
1 ч л сол
1 с л оцет
брашно - около 900 г, но тестото трябва да е еластично и годно за точене.

Зеле (плънката):

5-6 стръка праз
100-150 г ориз
200 мл олио

Приготвяне:

* Започва се от приготване на плънката - нарязва се праза на ситно и се задушава в олиото и 100мл вода до омекване.
* Прибавя се ориза и се задушава пак до омекването му.
* Тестото се омесва и разделя на 8-9 топки - според големината на кората (респ.тавата)
* Отделят се 2 от топките.
* Останалите се точат не съвсем тънко и се изпичат или на сач - с големина на тавата, или направо в тавата и във фурната - кората трябва да е леко запечена.
* В загрята фурна става много бързо и като се извади всяка кора се сгъва на 4 и прибира в кърпа да "почине".
* Тавата се намазва с малко олио и се поставя разточена едната кора от отделените 2 топчета.
* Тя трябва да е по-голяма от тавата и да излиза навън по краищата и.
* Върху нея се поставя пълна лъжица от плънката, като се разпределя по цялата кора.
* След това се нареждат другите кори - изпечените, като между всяка се поставя по няколко лъжици от плънката.
* Отгоре се поставя другата кора -неизпечена и разточена от отделените 2 топчета.
* Краищата на долната кора се свиват нагоре и прищипват по горната, така че да се запечатат.
* Пече в загрята фурна.
* Като се извади от фурната се напръсква с малко вода и завива за 10-на минути.

***Прави се с точени в момента кори и изпечени на сач. Сега се продават готови такива, така че задачата да си направим вкусен зелник става по-лесна.
Зелника става вкусен и с фините кори от магазина, но тогава се нареждат 2 кори -плънка, пак кори и така. На дъното трябва да има поне 4 фини кори. Или ако ще се завиват - което е по-трудния вариант - на дъното се поставят 2 кори, след което се вземат корите по 2, поставя се плънка, завиват се на руло и се нареждат върху корите. Най-отгоре пак се поставят 2 кори. В този случай материала за плънката се намалява наполовина.


Ето и с готови, фини кори 


2 коментара:

  1. Рецепта с традиции....
    Поздравления, Пепи !!!
    Честита Коледа !!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Ванче :)

    Честита Коледа и на теб!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...