Май със заглавието се изчерпват и продуктите Утре ако успея ще снимам и парченце :) ако ли не - следващия път, когато направя. А ще направя скоро, защото е мнооого вкусна и с хрупкава кора, ухаеща на масло и като се организира човек се прави за около час време. Ще пиша в последователността, която правих, макар че може зеленчуците да се запекат от по-рано (или преден ден), както и тестото да се замеси по-рано и съхранява в хладилник - маслено е; издържа поне 3-4 дни. Започнах го с идеята да е галет, но не бях сигурна дали ще ми хареса задушения в сгънатата част на тестото патладжан и направих отворено - във вид на тарта. Но винаги може да се направи във форма на галет, като се разточи кръг, плънката се нареди на него - но в края се остави по 2см. кора без плънка, която после да се обърне върху зеленчуците и така оформения галет да се изпече. И сиренето може да бъде различно и любимо - синьо, козе, овче....., но тъй като не знам хората, с които ще я споделя утре какво сирене обичат - заложих на кравето саламурено сирене.
Продукти за форма с d ~ 30 см.
За маслената основа: 150гр. масло
щипка сол
1 яйце
1-2 лъж. ледена вода
ок. 220-230 гр брашно
Продукти за плънката:
4 патладжана (тънки, за по-малки кръгчета и по-шарено да става :)
5-6 дребни домата и шепа чери домати
ок 200 г сирене
риган, сол и малко зехтин
~ 80 г кашкавал
Приготвяне:
* Патладжанът се измива и почиства - беленето е по желание. Моите са домашни, не горчат и не беля.
* Нарязват се на шайби с дебелина 6-7 мм. и поставят в солена саламура - 1л. вода с 3 лъж. сол, примерно, за да им излезе по-бързо горчивата част (соланина). Оставят се така за 30 мин.
* През това време се приготвя тестото: Размекнатото масло се поставя в купа с брашното, яйцето, щипката сол и размачква, докато маслените трохи се съберат на тесто. Ако трябва - се прибавят 1-2 лъжици ледена вода. Дали трябва, или не - зависи от големината на яйцето и вида на маслото :)
* Тестото се завива в свежо фолио/найлонова торбичка и прибира в камерата на хладилника /или фризер за 20 мин.
* През това време по-едрите домати се нарязват на кръгчета, а черитата - на две и нареждат на хартия за печене.
* Патладжанените шайби се отцеждат от водата и измиват с чиста вода. Поставят се на няколко пласта кухненска хартия, или меки кърпи и покриват с още хартия/кърпи. С длан се притискат, за да им излезе добре водата.
* Нареждат се и те в тавата за печене - тавата на фурната събира всички, заедно с доматите - плътно наредени.
* Заливат се със струйка зехтин и пекат в загрята на 200* за ок 15 мин.
***Доматите ги запичам, за да излезе голямата част от влагата им и да не разводнят тестото :)
* Охладеното тесто се изважда. Разточва се на кора с дебелина 3-4 мм. върху лист хартия за печене, или свежо фолио - това го правя за по-лесно пренасяне в тавата за печене. Дори да не се получи идеален кръг - не е проблем.
* Хваща се листа хартия/свежо фолио и обръща върху формата за печене - притиска се с ръце по дъното и страните, за да прилепне добре.
* Дъното се надупнва с вилица.
* Готовите зеленчуци се нареждат ветрилообразно върху кората, като се редуват - патладжан, домат, сирене........... или както ви харесва :)
* Поръсват се с риган, заливат се с тъъъънка струйка зехтин.
* Пече се в предварително загрята на 190* фурна за около 15 мин - до бледо зачервяване на маслената кора.
* Изключва се фурната; формата с тартата се изважда и поръсва с настъргания кашкавал - малко е, колкото да спои продуктите. Връща се в изключената фурна за още 5 мин, да се разтопи кашкавала.