Някой знае ли каква е разликата между Урнебес и Буябес? Огромна. Единственото общо между тях е, че са храна. Но милото явно има увреждане от прихващането на кулинарните канали у нас, защото след неколкократни командировки до Сърбия упорито повтаряше каква салата Буябес (или нещо такова звучащо) имали. Която сервирали винаги със скарата. Колкото и да търсих, все на френската супа Буябес попадах и не можех да го убедя, че това е супа. Миналата седмица в един от епизодите на Черешката.... нашият съгражданин - побългарения хърватин Ваня Джаферович ми разкри тайната на сръбско-хърватската пикантна гарнитура/салата за месо. Айвар с много сирене и подправки. Веднага го спретнах, тъкмо случихме на ден за скара у нас :) и най-доволен от новата салата остана младия мъж у дома. Следващият път - супата :) специално за Мише. Като гледам, че е морска супа, ще бъде невероятно щастлив да помърмори.
Продукти:
1 буркан /200г лютеница
500г твърдо бяло саламурено сирене
1 с.л. червен пипер (лют е по желание)
2 скилидки чесън
2 люти чушки
70-80мл зехтин
щипка черен пипер
Салата е приготвена с домашната ми лютеница, тъй като тя и айвара са съвсем близки. На следващата командировка обаче ще си поръчам айвар (не, че тук няма, но като ще е гарга да е рошава :) и ще приготвя и с него, да видим има или не разлика.
Приготвяне:
* Сиренето се намачква много добре в голяма купа.
* Прибавя се зехтина, лютеницата, червения и черен пипер и лютеницата.
* Прибавя се зехтина, лютеницата, червения и черен пипер и лютеницата.
* Разбърква се много добре.
* Оставя се в хладилник да престои поне час.
* Лютите чушки и чесъна се нарязват на ситно и прибавят в салатата непосредствено преди поднасянето и.
Истински разкош!
ОтговорИзтриванеБез да я наричаме със сръбското и' име всички много обичаме лютеница със сирене от детството. Особено домашна лютеница независимо останалите добавки
ОтговорИзтриванеМоже да се каже,че си е също наша българска комбинация.