И пак паста, и пак червена :) боядисана с печени червени чушки. Равиоли, като тези равиоли с бял боб, но този път плънката е с кайма.
Приготвянето на домашна паста е лесно, всеки път го пиша, не се плашете от правенето и, ако обичате паста. Равиолите се разточват на листи дори с точилка, а за изрязването им не ползвам специална формичка за равиоли, а ползвам квадратната форма за изрязване на сладки. Дори с нож могат да се изрежат, важно е в краищата да се притиснат добре ,да не се отварят при варенето. Остатъците от тестото събирам, правя на още един лист, който нареждам с плънка и изрязвам и тъй като пак има остатък и ако го омеся с още брашно става много твърд, вече само го събирам, оформям на лист и правя от него талиатели. С някаква плънка.
Равиоли с кайма
Продукти:
За тестото:
300 г брашно от твърда пшеница
1 яйце + 3 жълтъка
печени червени чушки *** - пасираните чушки +яйцата и белтъка трябва да са количество от 200мл.
щипка сол и 2 лъжици зехтин
още около по 50/60 г брашно от твърда пшеница - за поръсване, точене....
От това тесто излязоха 6 порции равиоли, но и 1/3 от тестото остана. Т.е. направих пак на талиатели
300 г брашно от твърда пшеница
1 яйце + 3 жълтъка
печени червени чушки *** - пасираните чушки +яйцата и белтъка трябва да са количество от 200мл.
щипка сол и 2 лъжици зехтин
още около по 50/60 г брашно от твърда пшеница - за поръсване, точене....
От това тесто излязоха 6 порции равиоли, но и 1/3 от тестото остана. Т.е. направих пак на талиатели
За плънката:
250 г смляно месо (кайма)
3 с.л. готов доматен сос (или доматено пюре с чесън, подправки...)
мъничка глава лук
сол, риган
2 лъжици олио/зехтин
За гарниране:
шепа листа риган
2-3 скилидки чесън
6 с л зехтин
шепа листа риган
2-3 скилидки чесън
6 с л зехтин
твърдо сирене/тип пармезан, грана падано, кефалотири....за поръсване
Приготвяне:
* Яйцата се поставят в мерителна чаша :) Към тя се прибавят пасираните до гладкост чушки и така - имаме количество от 200 г общ продукт.
***Чушките трябва да са добре отцедени и подсушени, за да не пуснат вода в тестото. И добре почистени от семките :) които все пак винаги се появяват от някъде в тестото.
* Прави се кладенче от брашното , в което се сипват яйцата с чушките, щипката сол и зехтина.
* Забърква се тестото и се меси върху леко набрашнена повърхност. Ако трябва се прибавя мъничко от допълнителното брашно за измесване, ,докато се получи гладко и нелепнещо тесто.
* Опакова се в кухненско фолио и се оставя да почива поне половин час.
***Чушките трябва да са добре отцедени и подсушени, за да не пуснат вода в тестото. И добре почистени от семките :) които все пак винаги се появяват от някъде в тестото.
* Прави се кладенче от брашното , в което се сипват яйцата с чушките, щипката сол и зехтина.
* Забърква се тестото и се меси върху леко набрашнена повърхност. Ако трябва се прибавя мъничко от допълнителното брашно за измесване, ,докато се получи гладко и нелепнещо тесто.
* Опакова се в кухненско фолио и се оставя да почива поне половин час.
Плънката:
* Лукът се нарязва съвсем ситно и запържва за минутка в мазнината.
* Лукът се нарязва съвсем ситно и запържва за минутка в мазнината.
* Прибавя се каймата и доматения сос и размачква, докато стане на трохи.
* Оставя се да се готви, докато остане на мазнина (без никаква течност) и охлажда.
* Тестото се разделя на три части. Едната започва да се разточва, а останалите две се завиват отново в свежото фолио.
*** Ако се разточва на ръка - прави се на набрашнения плот (с онова допълнително брашно и грис). След всяко разточване на тестото, кората се завърта 90˚ и разточва отново. Малко по малко, не се изтънява наведнъж. Трябва да достигне дебелина под 1мм.
*** Ако ще се работи с (както в моя случай ) машина за паста, пак започваме от едното парче тесто :) сплескваме го леко на плота, поръсваме малко с брашното и започваме разточването през машината - първо през най-дебелия отвор. След като излезе, го сгъваме 2-3 пъти и отново прекарваме през отвора. Така няколко пъти, за да се получи гладка кора тесто. Която постепенно започваме да изтъняваме, като пускаме листа тесто последователно през по-тънките отвори, докато се стигне желаната дебелина - в моя случай 2 . Почти най-тънката.
* Върху листа тесто, според формичката, която имаме за изрязване, се определя големината на равиолите и така се поставя по лъжичка от плънката - пълна чаена. *** Ако ще се работи с (както в моя случай ) машина за паста, пак започваме от едното парче тесто :) сплескваме го леко на плота, поръсваме малко с брашното и започваме разточването през машината - първо през най-дебелия отвор. След като излезе, го сгъваме 2-3 пъти и отново прекарваме през отвора. Така няколко пъти, за да се получи гладка кора тесто. Която постепенно започваме да изтъняваме, като пускаме листа тесто последователно през по-тънките отвори, докато се стигне желаната дебелина - в моя случай 2 . Почти най-тънката.
* Около нея с четка съвсем фино се намазва със зехтин, за да залепнат добре двата пласта тесто.
* Поставя се друга разточена кора отгоре. Притиска се плътно около плънката, за да излиза излишния въздух (дано успеете повече от мен:)) Защото ако останат пълни с въздух, при поставянето им във врящата вода те не потъват, за да изплуват, когато започнат да се готвят , а си остават на повърхността. И така посоченото време за готвенето им е подвеждащо.
* Готовите равиоли се изрязват с формичката и поставят върху поръсена с брашно чиния и покриват с кърпа, за да не съхнат, докато се приготвят и останалите.
* Останалите парчета тесто ги събираме и започваме разточване пак по същия начин - от най-дебелата, към най-тънката част, като тук вече поръсването с брашно е съвсем минимално - тестото не лепне. И така докато се приготвят всичките бройки :) Които могат да бъдат съхранени в хладилника 2-3 часа, преди сервиране - т.е. да се сварят, гарнират и хапват.
* Риганът се пасира със зехтина и скилидките чесън.
* Готовите равиоли се пускат във врящата вода - в този случай 3л. вода и щипка сол.
* Равиолите се изваждат и разпределят в чинии, поръсват с 1-2 лъжици от пасирания риган със зехтина , поръсват се със сиренето и сервират.
* Готовите равиоли се пускат във врящата вода - в този случай 3л. вода и щипка сол.
* Равиолите се изваждат и разпределят в чинии, поръсват с 1-2 лъжици от пасирания риган със зехтина , поръсват се със сиренето и сервират.
В Била продават един италиански сос, всъщност точно така се казва - "италиански сос" - не е най-доброто на пазара, но за сметка на това струваше около два лева. Пробвах с него и чудесно ми се получи. Благодаря за прекрасната рецепта! Умирам си за паста и тествам всичко ново по темата. Поздрави!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че виждам и други любители на пастата тук :)
ИзтриванеА в Била има доста находки :) Например грах вече не сеем, защото техния с много добра цена :)
Ама много ти харесвам пастените предложения! Чуден е станал цвета, браво. Поздрави и весело лято, Пеп!
ОтговорИзтриванеРедно е да видим и при теб паста, Кате :)
ИзтриванеХубаво лято и на теб да е!
Ей, заради твоите пасти машина си купих, но брашно от твърда пшеница още не съм намерила! Тотално съм зарибена! Чудесна рецепта, Пепи, както винаги! Като се сдобия с брашното, сигурно ще ти досаждам, да си знаеш :)! Поздрави!
ОтговорИзтриванебрашно на Дивелла има в Метро, Нели. Огледай се, като идеш - пакети 5кг ок 11лв.
ИзтриванеНо можеш да вземеш и от малките, по 0,5кг, пак на Дивелла, за отскок :)
Поздрави и на теб!