Щом имам рецепта за рулца от патладжани със сирена, няма как да не завъртя едни рулца от тиквички със сирената. Почти толкова са ми вкусни, колкото и патладжанените, но това е заради моите пристрастия към патладжана. И приготвянето е почти същото. Продукти за 4 порции:
3 средни тиквички (от по ок 250-300г)
450-500г краве или овче саламурено сирене
2 яйца
50-60 мл. олио/зехтин
1/2 ч.л. сух риган,или босилек; сол
400 мл. готов доматен сос
300 мл. пасирани домати от консерва , заедно с 5-6 скилидки чесън
или приготвен в момента сос - много добре отцедени домати от 800г консерва, с лъжица захар, пасирани с риган, босилек и скилидките чесън - изварява се на слаба степен на котлона за ок 15-20 мин.
ок 100г пармезан, или твърд кашкавал за поръсване.
Приготвяне:
* Тиквичките се нарязват по дължината на тънки ( 3-4 мм) филии.
* Поръсват се обилно със сол и оставят за 10-15 минути, за да се "изпотят".
* Измиват се със студена вода и подсушават хубаво.
* Намазват се от двете страни със зехтин, или олио и нареждат в тава, върху хартия за печене (мазането с четка е бързо и чисто).
* Пекат се в загрята на 200* фурна за около 10 мин. (може и на грил-тиган, но там става доста по-бавно, особено, ако количеството тиквички е по-голямо.)
* Изваждат се и охлаждат.
* Сиренето се настъргва в купа и смесва с яйцата.
* В края на всяка филия тиквичка се поставя по една супена лъжица от сместа със сирената и се завиват на рула.
* На дъното на тавата се разпределя 2/3 от доматения сос (домати), а рулцата се нареждат плътно върху него.
* Върху тях се разпределя останалият сос.
* Запичат се в предварително загрята фурна на 180* за 20-25 минути.
* Изважда се тавата и рулцата се поръсват с настъргания пармезан.
Може да се сервират топли, с още наръсен пармезан и риган, или босилек, а може да си ги хапвате и добре охладени.









